Så fort ryker førerkortet – her er grensene

Tråkker du for hardt på gasspedalen, risikerer du ikke bare bøter. Det skal heller ikke veldig mye til før førerkortet ryker. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Tråkker du for hardt på gasspedalen, risikerer du ikke bare bøter. Det skal heller ikke veldig mye til før førerkortet ryker. Illustrasjonsfoto: Scanpix

De varierer etter hastigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år skriver Utrykningspolitiet (UP) ut mellom 80.000 og 90.000 forelegg for fartsovertredelser i trafikken. I tillegg blir rundt 5.000 førerkort inndratt for kortere eller lengre tid.

I år har UP trappet opp kontrollaktiviteten betydelig. Målet er å stoppe de som kjører for fort og bryter fartsgrensene.

Men når ryker egentlig førerkortet? Det avhenger av fartsgrensen på stedet.

Under fine forhold

Dette er grensene for å miste førerkortet:

  • 30-sone: 56 km/t
  • 40-sone: 66 km/t
  • 50-sone: 76 km/t
  • 60-sone: 86 km/t
  • 70-sone: 106 km/t
  • 80-sone: 116 km/t
  • 90-sone: 126 km/t
  • 100-sone: 141 km/t
  • 110-sone: 151 km/t

Ikke overraskende skal det mindre til der fartsgrensen er lav. I 60-soner og under, mister du førerkortet hvis du blir stoppet i 26 km/t eller mer, over fartsgrensen.

Dette øker til 36 km/t i 70- og 80- og 90-sonene, mens tallet er på 41 km/t i hastigheter over dette.

Utgangspunktet her er at målt hastighet er foretatt av kjøretøy på tørr veibane i dagslys, på rett vegstrekning uten kryss eller fotgjengerfelt og uten at det foreligger omstendigheter som bør tillegges skjerpende vekt.

Les også: Kjøpte seg Porsche – ble fotgjenger noen timer senere

Over tre år

Ved skjerpende omstendigheter, for eksempel dårlig sikt eller vanskelige kjøreforhold for øvrig, kan tap av førerett fastsettes for mindre hastighetsoverskridelser.

I lovdata er det også et unntak for forbikjøring. Her heter det følgende:

Har fartsovertredelsen skjedd i umiddelbar tilknytning til en ellers aktsom forbikjøring, vurderes forholdet noe mildere (fradrag med 20-30 prosent). Dette gjelder ikke når fartsoverskridelsen har vært vesentlig høyere enn det som er påkrevet for å foreta en ellers aktsom forbikjøring, eller den motorvogn som ble forbikjørt holdt høyere hastighet enn tillatt.

Den korteste perioden du kan miste førerkortet for er tre måneder. I motsatt ende: Hvis du virkelig har tråkket hardt på gassen (eller det er andre skjerpende forhold), risikerer du måtte være uten førerkort i over 36 måneder.

Les også: Den unge kvinnen skulle bare finne ut hvor fort bilen kunne gå

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy