Ligger du for nært i trafikken? Det kan koste dyrt

Ute i trafikken er det tresekunders-regelen som gjelder. Men veldig mange gir blaffen i den og ligger altfor nært bilen foran. Ilustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Ute i trafikken er det tresekunders-regelen som gjelder. Men veldig mange gir blaffen i den og ligger altfor nært bilen foran. Ilustrasjonsfoto: NTB scanpix.

I verste fall ryker førerkortet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å holde god avstand til bilen foran er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge farlige situasjoner og ulykker ute i trafikken. Likevel er dette noe veldig mange synder mot.

De legger seg altfor nært, og har derfor svært lite tid til å reagere på hvis noe uforutsett skjer.

Dette er noe politiet har fokus på. Og blir du tatt vanker det både bot og prikker i førerkortet.

Regelen er tre sekunder

– Hvis du ligger ett sekund bak bilen foran, risikerer du å få bot, pluss tre prikker. Minskes avstanden til et halvt sekund, så kan førerkortet bli beslaglagt. Det er tresekunders-regelen som gjelder. Og når vi viser de som blir stoppet video av hvor nært de ligger, er det sjelden noen som mukker.

Det har politioverbetjent John Trygve Rønning tidligere uttalt til Broom. Han har langt erfaring fra å kjøre sivil videobil i hele Buskerud fylke og Asker og Bærum politidistrikt.

UP: Derfor blir det flere fartskontroller i år

Førerkortbeslag

Og bryter du denne regelen, kan det koste deg dyrt. Forelegget for å ikke ha tilstrekkelig avstand til forankjørende ble fra årsskiftet oppjustert til 6.800 kroner. I tillegg til tre prikker i førerkortet.

Førerkortet ryker hvis du har opparbeidet deg åtte prikker eller mer i løpet av tre år. Har du fem prikker fra før, betyr det altså førerkortbeslag hvis du blir tatt for å ha kjørt for nært bilen foran.

Hvis du ikke overholder riktig avstand til bilen foran i regn eller snø, eller har dårlige dekk, kan reaksjonene fra politiet skjerpes ytterligere.

Har du sett disse UP-bilene ute i trafikken ennå?

Slik sjekker du avstanden

Når bilen passerer for eksempel en lyktestolpe, skal du kunne telle tusen-og-en, tusen-og-to, tusen-og-tre før du selv passerer den samme stolpen.

Da har du riktig avstand

Reaksjonstiden til sjåføren er beregnet til ca ett sekund, men kan variere mye fra person til person

Avstand:

1 sekund i 80 km/t tilsvarer drøye 22 meter

3 sekunder i 80 km/t tilsvarer drøye 66 meter

Stopplengde:

Personbil i 80 km/t på tørr asfalt: ca 54 meter

Personbil i 80 km/t på våt asfalt: ca 88 meter

Se video: Slik måler UP deg ute i trafikken

​Artikkelen ble først publisert av Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden