Siste frist: Nå må piggdekkene av
Ellers kan det koste deg dyrt.
En lang vinter er nå over de aller, aller fleste steder i landet vårt.
Mange har allerede unnagjort dekkskiftet, men for etternølerne begynner det nå virkelig å haste.
For piggdekk er regelen slik: De skal tas av senest første mandag etter andre påskedag. Med årets tidlige påske, betydde det mandag 9. april. Eneste unntak er om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark. Her er fristen 1. mai. Med andre ord: Det er bare å finne fram jekk og hjulvinne!
Må vurdere selv
Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet vanke gebyr. Men her er det viktig å understreke at sikkerhet og tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.
Hvis du skal på fjellet eller til et annet sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: - Finnes det en eneste god grunn til å bruke piggdekk?
Dårligere kjøreegenskaper
– Det er altså full lovlig å bruke sunn fornuft. Heldigvis! Jeg tror heller ikke politiet er veldig hissige på å skrive ut gebyrer de aller første dagene etter at fristen er over. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene, sier Broom-Benny.
Han understreker at det er mange gode grunner til å skifte til sommerdekk.
– Det er store forskjeller på egenskapene til sommer- og vinterdekk. Du har vesentlig dårligere kjøreegenskaper hvis du bruker vinterdekk på sommeren. I mange tilfeller kan det rett og slett være uforsvarlig å bruke vinterdekkene nå. Derfor har også mange tatt til orde for et forbud mot dette, forteller Benny.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Disse bilistene klager over mye støy
Artikkelen fortsetter under annonsenStopper ved piggdekkene
– Ja, for det er bare piggdekkene som må av, strengt tatt er det lovlig å bruke piggfrie vinterdekk også på sommeren?
– Ja, det er helt riktig. Lovreguleringen av dette stopper ved piggdekkene. Det er nok i hovedsak gjort fordi disse sliter på asfalten, og skaper mye helsefarlig svevestøv. Men ser vi på det sikkerhetsmessige aspektet, er det også gode grunner for å forby piggfrie vinterdekk på sommeren. De har blant annet en mye mykere gummiblanding enn sommerdekkene, noe som gir mye lengre bremsestrekning og dårligere egenskaper i sving. Min holdning til dette er enkel: Vinterdekk på vinteren, sommerdekk på sommeren, sier Benny.
Les også:
Det kan være fristende, men er en farlig måte å spare penger på
5 ting du bør vite om lagring av dekk
Dette bør du vite før du kjøper nye dekk
Denne saken ble først publisert i Broom.no