Siste frist: Nå må piggdekkene av

1. mai er siste frist for å få av piggdekkene, det er bileierne i de tre nordligste fylkene som har hatt anledning til å bruke piggdekk helt til nå. For resten av landet var fristen 9. april.
1. mai er siste frist for å få av piggdekkene, det er bileierne i de tre nordligste fylkene som har hatt anledning til å bruke piggdekk helt til nå. For resten av landet var fristen 9. april.

Ellers kan det koste deg dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lang vinter er nå over de aller, aller fleste steder i landet vårt.

Mange har allerede unnagjort dekkskiftet, men for etternølerne begynner det nå virkelig å haste.

For piggdekk er regelen slik: De skal tas av senest første mandag etter andre påskedag. Med årets tidlige påske, betydde det mandag 9. april. Eneste unntak er om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark. Her er fristen 1. mai. Med andre ord: Det er bare å finne fram jekk og hjulvinne!

Må vurdere selv

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet vanke gebyr. Men her er det viktig å understreke at sikkerhet og tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et annet sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

Les også: - Finnes det en eneste god grunn til å bruke piggdekk?

Dårligere kjøreegenskaper

– Det er altså full lovlig å bruke sunn fornuft. Heldigvis! Jeg tror heller ikke politiet er veldig hissige på å skrive ut gebyrer de aller første dagene etter at fristen er over. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene, sier Broom-Benny.

Han understreker at det er mange gode grunner til å skifte til sommerdekk.

– Det er store forskjeller på egenskapene til sommer- og vinterdekk. Du har vesentlig dårligere kjøreegenskaper hvis du bruker vinterdekk på sommeren. I mange tilfeller kan det rett og slett være uforsvarlig å bruke vinterdekkene nå. Derfor har også mange tatt til orde for et forbud mot dette, forteller Benny.

Les også: Disse bilistene klager over mye støy

Stopper ved piggdekkene

– Ja, for det er bare piggdekkene som må av, strengt tatt er det lovlig å bruke piggfrie vinterdekk også på sommeren?

– Ja, det er helt riktig. Lovreguleringen av dette stopper ved piggdekkene. Det er nok i hovedsak gjort fordi disse sliter på asfalten, og skaper mye helsefarlig svevestøv. Men ser vi på det sikkerhetsmessige aspektet, er det også gode grunner for å forby piggfrie vinterdekk på sommeren. De har blant annet en mye mykere gummiblanding enn sommerdekkene, noe som gir mye lengre bremsestrekning og dårligere egenskaper i sving. Min holdning til dette er enkel: Vinterdekk på vinteren, sommerdekk på sommeren, sier Benny.

Les også:

Det kan være fristende, men er en farlig måte å spare penger på
5 ting du bør vite om lagring av dekk
Dette bør du vite før du kjøper nye dekk

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Personvernpolicy