Meny

Dette mente de om fremtidens bil – i 1974

Slik så ingeniørene i British Leyland for seg fremtidens sikkerhetsbil, slik de beskrev den i 1974. Bilen var en spesialbygd Morris Marina. Den signaliserte også at "landeveislokomotivenes tid var forbi", og at "sikkerhetsbilene begynner å anta fornuftige proporsjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva med tvangspåføring av sikkerhetsseler i fastmontert førersete?

Det er sannsynlig at svært mange av de sikkerhetsidéene som i dag utprøves på eksperimentbilene i en eller annen form blir å finne i fremtidens biler.

Dermed kommer morgendagens bilister til å oppleve sine biler som sikrere, men også en smule annerledes enn det de er vant til."

Slik innledet British Leyland en pressemelding i juni 1974, der temaet var morgendagens bil.

Leyland-ingeniørene var meningsberettiget. Det britiske gigantkonsernet var på 1970-tallet fortsatt en av verdens ledende bilprodusenter, med sterke merkevarer som Austin, Morris, MG, Jaguar, Rover, Land Rover og Range Rover, Mini, Wolseley og Triumph.

Automatisk påspenning av bilbelter

I dag er det lite igjen av dette. MG Rover er forankret i Kina, Jaguar og Land Rover er på indiske hender. Austin, Morris og Triumph er borte. Mini har gjenoppstått hos BMW.

Men den gangen, i 1974, var British Leyland Corporation Ltd. en størrelse å regne med i internasjonal bilindustri.

Dette er en av de aller første utgavene av legendariske Range Rover.

Derfor var det interessant da ingeniørene der i gården synset om fremtidens bil!

De startet sine visjoner med å fortelle at bare det å sette seg inn i bilen kunne bli en mekanisert opplevelse: "Hvis man ikke kan få bilistene selv til å ta på seg selene, må man egne med at automatisk påspenning av bilbeltene blir alminnelig."

Denne framtidsbilen er ikke langt unna

Ratt og pedaler innstilles med knappetrykk

"Dette kan igjen nødvendiggjøre relativt kompliserte systemer av motordrevne hevearmer som - enten en liker det eller ikke - spenner sjåføren forsvarlig fast i stolen.

Enten problemet løses sånn eller slik, er dette med bilbeltene en grunnleggende faktor når det gjelder sikkerhet i bil," fastslo Leyland-ingeniørene.

Og: "Når De først sitter fastspent får de følelsen av at stolene nærmest smyger seg etter kroppen. De vil være konturformede fra hofte til hode, for å tjene som armering for kroppen i ulykkessituasjoner."

Girspak på ca en halv meter og ratt som ikke ville gjort skam på en buss - slik var ur-Range Roveren på førerplass. (Foto: Newspress)

Setene ville man slippe å fomle med innstilling av i morgendagens biler. Leyland-ingeniørene så for seg at setene ville være fast forankret i gulvet, mens "ratt og pedaler innstilles etter førerens ønske ved å trykke på et par knapper".

Nå er framtidsbilen klar for salg i Norge

"Om De slynges frem mot ruten"

Slutt på alskens løst rot og løsøre inne i bilen ville det også bli, fikk vi vite. Både hanskerom og hattehylle ville bli borte - for sikkerhets skyld.

For, som de påpekte også den gang, "Kikkerter, fotografiapparater, lommelykter o.l. som ligger løst inne i bilen, forvandles til dødelige prosjektiler under en kollisjon".

Inne i bilen ville man sitte som "i en polstret celle": "Opptil 10-15 cm tykke lag av sterkt støtabsorberende materiale omgir Dem på alle kanter. Dashbordet, dørene, taket, torpedoveggen foran knærne, rattnavet.

Mini er en annen stor klassiker fra British Leyland, og så liten var faktisk originalen!

Underkanten av frontruten er nedsenket bak dashbordet slik at sylskarpe glassplinter som måtte stå igjen i vinduskarmen ikke skal forårsake kuttskader i ansiktet, dersom De tross belter og polstring skulle slynges frem mot ruten."

Eksplosjonssikker

Utvendig ville sikkerhetsbilen bli kjennetegnet ved en sterkt fremspringende polstret støtfanger og et lavt, hellende panser.

Den øvre delen av forskjermer og front skulle være en vippbar enhet, en såkalt fotgjengerbeskytter. Ved påkjørsel ville den lave støtfangeren vippe fotgjengeren opp på panseret, samtidig som fotgjengerbeskyttelsen skulle utløses og holde ham eller henne der.

Bagasjerommet kom til å bli større, fordi nye sikkerhetsdekk ville gjøre reservehjul overflødig. Bensintanken ville bli å finne helt fremme under baksetene, godt beskyttet mot kollisjoner.

Og "selv med bensintanken under baken, sitter De ikke på en potensiell bombe, fordi tanken er av en helt spesiell fleksibel type som er praktisk talt eksplosjonssikker."

Saken fortsetter under bildet...

Morris Marina 1974. Noen som fortsatt husker denne?

Antikrengningsaggregater

Dørene ville være innvendig forsterket, og ha spesielle låseanordninger som ville gjøre dem mer motstandsdyktige mot sideveis påkjenninger, fikk vi vite.

Store forandringer ville det bli også under panseret. Clutch, bremsesylinder, batteri og varmeapparat ville bli fjerne fra den vanlige plasseringen bak motoren for å frigjøre plass til støtabsorbsjonssone.

Mange unødige ulykker mente man også ville bli unngått i fremtiden, takket være bedre kjøreegenskaper. Sikkerhetsdekk, antiblokkeringsbremser, bedre hjuloppheng og antikrengningsaggregater ville gjøre det lettere å bevare kontroll over bilen i vanskelige situasjoner.

Hvor raskt denne utviklingen ville komme, mente man ville avhenge veldig av hvor mye fremtidens bil ville få lov til å koste, "i hvilken grad bilistene selv aksepterer nytenkning når det gjelder bil, og hva myndighetene i de forskjellige land kommer frem til av lover og regler på dette området", heter det til slutt.

Denne bilen er nesten ikke til å tro

ABS-bremser har alle

I dag kan vi slå fast at den virkeligheten vi nå har rundt oss, langt overgår Leyland-ingeniørenes fantasier fra 1970-tallet.

Det har ikke blitt noe av tvangspåføring av sikkerhetsbelter og fastmonterte seter, men ellers har mye gått i oppfyllelse:

- Punkteringsfrie dekk har lenge vært på markedet. Men også "normale" dekk har i dag en slik kvalitet at stadig flere velger sin nye bil uten reservehjul.

- Dette har frigjort plass til større volum i bagasjerommet.

- Støtabsorbsjonssonene er blitt større, og kollisjonssikkerheten er bedre.

- Alle biler har i dag dører som er forsterket mot sideveis påkjørsel.

- Aktiv fotgjengerbeskyttelse er i dag vanlig, selv på rimelige små biler. Og utviklingen har gått enda lenger: Bilen kan "se" og selv stanse for en fotgjenger som plutselig går ut i veien.

- Antiblokkeringsbremser (ABS) har vært standard utstyr på de fleste personbiler de siste to-tre tiårene.

Saken fortsetter under bildet...

Austin Princess var den nye storbilen som skulle redde British Leyland. men slik gikk det slett ikke. Dette var 1974-modellen.

Og så har vi fått så mye mer!

- Bedre kjøreegenskaper har uten tvil hindret mange ulykker.

I tillegg har vi fått en lang rekke forbedringer som lå utenfor Leyland-ingeniørenes tankebaner i 1974. Det meste av dette omfattes av det vi med et felles ord kaller førerassistansesystemer. Disse systemene har i all hovedsak som mål å øke sikkerheten, og er muliggjort takket være avansert mikroelektronikk.

Slike systemer hjelper deg å "se" i blindsoner, å passe på at bilen er riktig plassert i kjørefeltet, hjelper til å holde jevn hastighet med god avstand til bilen foran, automatisk dimming/fjernlys, advarsel om førertretthet, hjelp til å beholde kontrollen over bilen når veigrepet er i ferd med å slippe, varsling om kritisk avstand til objekter foran, bak og til sidene, enklere rygging med ryggekamera, varsel om lavt lufttrykk i dekk, og - ikke minst - effektiv hjelp til å finne reisemål, med sanntids informasjon om trafikkforholdene på ruten kontinuerlig.

Og slik kunne vi fortsette, for listen er lang...

Denne fremtidsbilen er ikke langt unna

Denne saken ble først publisert hos Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen
Siste nytt
12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen
Populært