Dette mente de om fremtidens bil – i 1974

<p>Slik så ingeniørene i British Leyland for seg fremtidens sikkerhetsbil, slik de beskrev den i 1974. Bilen var en spesialbygd Morris Marina. Den signaliserte også at "landeveislokomotivenes tid var forbi", og at "sikkerhetsbilene begynner å anta fornuftige proporsjoner.</p>
Slik så ingeniørene i British Leyland for seg fremtidens sikkerhetsbil, slik de beskrev den i 1974. Bilen var en spesialbygd Morris Marina. Den signaliserte også at "landeveislokomotivenes tid var forbi", og at "sikkerhetsbilene begynner å anta fornuftige proporsjoner.

Hva med tvangspåføring av sikkerhetsseler i fastmontert førersete?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sannsynlig at svært mange av de sikkerhetsidéene som i dag utprøves på eksperimentbilene i en eller annen form blir å finne i fremtidens biler.

Dermed kommer morgendagens bilister til å oppleve sine biler som sikrere, men også en smule annerledes enn det de er vant til."

Slik innledet British Leyland en pressemelding i juni 1974, der temaet var morgendagens bil.

Leyland-ingeniørene var meningsberettiget. Det britiske gigantkonsernet var på 1970-tallet fortsatt en av verdens ledende bilprodusenter, med sterke merkevarer som Austin, Morris, MG, Jaguar, Rover, Land Rover og Range Rover, Mini, Wolseley og Triumph.

Automatisk påspenning av bilbelter

I dag er det lite igjen av dette. MG Rover er forankret i Kina, Jaguar og Land Rover er på indiske hender. Austin, Morris og Triumph er borte. Mini har gjenoppstått hos BMW.

Men den gangen, i 1974, var British Leyland Corporation Ltd. en størrelse å regne med i internasjonal bilindustri.

Dette er en av de aller første utgavene av legendariske Range Rover.
Dette er en av de aller første utgavene av legendariske Range Rover.

Derfor var det interessant da ingeniørene der i gården synset om fremtidens bil!

De startet sine visjoner med å fortelle at bare det å sette seg inn i bilen kunne bli en mekanisert opplevelse: "Hvis man ikke kan få bilistene selv til å ta på seg selene, må man egne med at automatisk påspenning av bilbeltene blir alminnelig."

Denne framtidsbilen er ikke langt unna

Ratt og pedaler innstilles med knappetrykk

"Dette kan igjen nødvendiggjøre relativt kompliserte systemer av motordrevne hevearmer som - enten en liker det eller ikke - spenner sjåføren forsvarlig fast i stolen.

Enten problemet løses sånn eller slik, er dette med bilbeltene en grunnleggende faktor når det gjelder sikkerhet i bil," fastslo Leyland-ingeniørene.

Og: "Når De først sitter fastspent får de følelsen av at stolene nærmest smyger seg etter kroppen. De vil være konturformede fra hofte til hode, for å tjene som armering for kroppen i ulykkessituasjoner."

Girspak på ca en halv meter og ratt som ikke ville gjort skam på en buss - slik var ur-Range Roveren på førerplass. (Foto: Newspress)
Girspak på ca en halv meter og ratt som ikke ville gjort skam på en buss - slik var ur-Range Roveren på førerplass. (Foto: Newspress)

Setene ville man slippe å fomle med innstilling av i morgendagens biler. Leyland-ingeniørene så for seg at setene ville være fast forankret i gulvet, mens "ratt og pedaler innstilles etter førerens ønske ved å trykke på et par knapper".

Nå er framtidsbilen klar for salg i Norge

"Om De slynges frem mot ruten"

Slutt på alskens løst rot og løsøre inne i bilen ville det også bli, fikk vi vite. Både hanskerom og hattehylle ville bli borte - for sikkerhets skyld.

For, som de påpekte også den gang, "Kikkerter, fotografiapparater, lommelykter o.l. som ligger løst inne i bilen, forvandles til dødelige prosjektiler under en kollisjon".

Inne i bilen ville man sitte som "i en polstret celle": "Opptil 10-15 cm tykke lag av sterkt støtabsorberende materiale omgir Dem på alle kanter. Dashbordet, dørene, taket, torpedoveggen foran knærne, rattnavet.

Mini er en annen stor klassiker fra British Leyland, og så liten var faktisk originalen!
Mini er en annen stor klassiker fra British Leyland, og så liten var faktisk originalen!

Underkanten av frontruten er nedsenket bak dashbordet slik at sylskarpe glassplinter som måtte stå igjen i vinduskarmen ikke skal forårsake kuttskader i ansiktet, dersom De tross belter og polstring skulle slynges frem mot ruten."

Eksplosjonssikker

Utvendig ville sikkerhetsbilen bli kjennetegnet ved en sterkt fremspringende polstret støtfanger og et lavt, hellende panser.

Den øvre delen av forskjermer og front skulle være en vippbar enhet, en såkalt fotgjengerbeskytter. Ved påkjørsel ville den lave støtfangeren vippe fotgjengeren opp på panseret, samtidig som fotgjengerbeskyttelsen skulle utløses og holde ham eller henne der.

Bagasjerommet kom til å bli større, fordi nye sikkerhetsdekk ville gjøre reservehjul overflødig. Bensintanken ville bli å finne helt fremme under baksetene, godt beskyttet mot kollisjoner.

Og "selv med bensintanken under baken, sitter De ikke på en potensiell bombe, fordi tanken er av en helt spesiell fleksibel type som er praktisk talt eksplosjonssikker."

Saken fortsetter under bildet...

Morris Marina 1974. Noen som fortsatt husker denne?
Morris Marina 1974. Noen som fortsatt husker denne?

Antikrengningsaggregater

Dørene ville være innvendig forsterket, og ha spesielle låseanordninger som ville gjøre dem mer motstandsdyktige mot sideveis påkjenninger, fikk vi vite.

Store forandringer ville det bli også under panseret. Clutch, bremsesylinder, batteri og varmeapparat ville bli fjerne fra den vanlige plasseringen bak motoren for å frigjøre plass til støtabsorbsjonssone.

Mange unødige ulykker mente man også ville bli unngått i fremtiden, takket være bedre kjøreegenskaper. Sikkerhetsdekk, antiblokkeringsbremser, bedre hjuloppheng og antikrengningsaggregater ville gjøre det lettere å bevare kontroll over bilen i vanskelige situasjoner.

Hvor raskt denne utviklingen ville komme, mente man ville avhenge veldig av hvor mye fremtidens bil ville få lov til å koste, "i hvilken grad bilistene selv aksepterer nytenkning når det gjelder bil, og hva myndighetene i de forskjellige land kommer frem til av lover og regler på dette området", heter det til slutt.

Denne bilen er nesten ikke til å tro

ABS-bremser har alle

I dag kan vi slå fast at den virkeligheten vi nå har rundt oss, langt overgår Leyland-ingeniørenes fantasier fra 1970-tallet.

Det har ikke blitt noe av tvangspåføring av sikkerhetsbelter og fastmonterte seter, men ellers har mye gått i oppfyllelse:

- Punkteringsfrie dekk har lenge vært på markedet. Men også "normale" dekk har i dag en slik kvalitet at stadig flere velger sin nye bil uten reservehjul.

- Dette har frigjort plass til større volum i bagasjerommet.

- Støtabsorbsjonssonene er blitt større, og kollisjonssikkerheten er bedre.

- Alle biler har i dag dører som er forsterket mot sideveis påkjørsel.

- Aktiv fotgjengerbeskyttelse er i dag vanlig, selv på rimelige små biler. Og utviklingen har gått enda lenger: Bilen kan "se" og selv stanse for en fotgjenger som plutselig går ut i veien.

- Antiblokkeringsbremser (ABS) har vært standard utstyr på de fleste personbiler de siste to-tre tiårene.

Saken fortsetter under bildet...

Austin Princess var den nye storbilen som skulle redde British Leyland. men slik gikk det slett ikke. Dette var 1974-modellen.
Austin Princess var den nye storbilen som skulle redde British Leyland. men slik gikk det slett ikke. Dette var 1974-modellen.

Og så har vi fått så mye mer!

- Bedre kjøreegenskaper har uten tvil hindret mange ulykker.

I tillegg har vi fått en lang rekke forbedringer som lå utenfor Leyland-ingeniørenes tankebaner i 1974. Det meste av dette omfattes av det vi med et felles ord kaller førerassistansesystemer. Disse systemene har i all hovedsak som mål å øke sikkerheten, og er muliggjort takket være avansert mikroelektronikk.

Slike systemer hjelper deg å "se" i blindsoner, å passe på at bilen er riktig plassert i kjørefeltet, hjelper til å holde jevn hastighet med god avstand til bilen foran, automatisk dimming/fjernlys, advarsel om førertretthet, hjelp til å beholde kontrollen over bilen når veigrepet er i ferd med å slippe, varsling om kritisk avstand til objekter foran, bak og til sidene, enklere rygging med ryggekamera, varsel om lavt lufttrykk i dekk, og - ikke minst - effektiv hjelp til å finne reisemål, med sanntids informasjon om trafikkforholdene på ruten kontinuerlig.

Og slik kunne vi fortsette, for listen er lang...

Denne fremtidsbilen er ikke langt unna

Denne saken ble først publisert hos Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:14 Masseslagsmål i Oslo01:58 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:49 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon
Siste nytt
02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:58NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:49VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon
Populært