Meny

For Marianne (24) er det kun Volvo som gjelder

Marianne og "femåførr`n" som hun har satt i stand. Til tross for at hun bare er 24 år har hun hatt flere Volvoer. Foto: Privat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Litt møkk under neglene er null stress for meg ...

Volvo PV var nok den første. Siden fulgte de på som perler på en snor. Amazon, 140, 240, 740, 850, for å nevne noen. Disse bilene har det til felles at de startet livene sine som trygge og fornuftige familiebiler for de litt bemidlede i det øvre sjiktet av middelklassen. Siden fortsatte de gjerne som gode bruktbiler en gang eller to, for de ikke fult så bemidlede.

Etter det har uvanlig mange av disse Volvoene vi nevnte ovenfor fått et liv som ungdomsbiler.

Slik er det også med Volvo 240-stasjonsvogna til 24 år gamle Marianne Angelica Husum fra Brumunddal, nord for Hamar.

– Det er noe helt eget ved «femåførr’n» som jeg kaller den. Jeg elsker sjarmen det er å kjøre rundt i den, og den får en del lange blikk og oppmerksomhet, forteller Marianne.

Og legger til at en av favoritturene er nordover ­Gudbrandsdalen.

– Ja, jeg må si det altså. Der er det bare helt nydelig. Så da koser vi oss, både jeg og «femåførr’n».

Volvo har i en årrekke vært en del av ungdomskulturen. Det har bidratt med mange Volvo-entusiaster. Foto: Privat.

Rusten og småsliten

Bilen er forresten en av de siste i 240-serien. Nærmere bestemt en 1993-modell 240 SE, som ble registrert så sent som i mai -93. Bare kort tid før produksjonen av 240 opphørte.

– Da jeg kjøpte den vårparten i 2015, hadde den gått rundt 380.000 kilometer og var både ganske rusten og generelt småsliten, forteller Marianne.

– Men jeg så at den hadde potensial, og ettersom det å få møkk under neglene er null stress for meg, satte jeg bare i gang. Det første jeg gjorde var å få tatt en EU-kontroll. Det ble bare noen få, små mangler som jeg fikset fort, så var det i orden.

– Etter det begynte jeg med rusten. Ettersom jeg ikke er så flink til å sveise, fikk jeg hjelp til det, men ellers har jeg gjort det meste selv. Både dører, panser, forskjermer og frontplata ble skiftet. Siden fortsatte jeg med å bytte foringer, bremser, forstillingsdeler og en del annet småplukk. Så nå er den i veldig god stand, sier den driftige unge damen.

Her gjemmer det seg faktisk en ekte Volvo-klassiker

Marianne er en dame som ikke er redd for møkk under neglene – hun skrur mye selv. Foto: Privat.

Alltid mye Volvo

Nå har Volvoen passert 420.000 kilometer og går som ei klokke, men Marianne skulle gjerne hatt litt mer motor. Med 116 hestekrefter er den ikke akkurat noen rakett.

– Den opprinnelige planen var at den skulle bli hvit og fin igjen. Men hvit er både ganske vanlig og litt kjedelig. Så etter å ha grublet lenge og vel, ble den altså militærgrønn. Den første fargen jeg fikk ble jeg ikke fornøyd med, så den ble lakkert en gang til. Heldigvis! For jeg elsker bare den fargen den har nå, sier Marianne fornøyd!

– Hva får så en ung, vakker kvinne til å holde på i garasjen med en gammel Volvo, kveld ut og kveld inn? Vi er vel neppe de eneste som lurer på det.

– Jeg har nok alltid vært litt gutte-jente, røper ­Marianne.

– Jeg hadde selvfølgelig Barbie-dukker slik som andre jenter, men jeg likte vel så godt å være med pappa ut i ­garasjen. Da mekket jeg på sykkelen min, mens han skrudde bil. Etter hvert fikk jeg lov til å skru litt på bilene også, så ballet det bare på seg. Nå blir jeg nesten litt rastløs om jeg ikke skrur bil på noen dager …

– Dessuten hadde vi Volvo da jeg var liten. Først en 142, så en 240. Det har alltid vært mye Volvo i familien. Jeg var også med pappa på en del blitreff i oppveksten. Så det har liksom bare blitt slik …

Les også: Denne skulle vært oppfølgeren til P1800

Slik så "femåførr`n ut da Marianne kjøpte den. Små-sliten ... Foto: Privat.

Det skal bli flere​

Tro heller ikke at dette er hverken den første, siste eller eneste Volvoen Marianne har.

– Nei da, jeg har en 1973-modell 142 også. Den er litt slik langtidsprosjekt, forklarer Marianne, uten å røpe mer. Den første Volvoen fikk hun da hun var 13 år.

– Oj, tenk at det er over ti år siden, sier hun og ler…

– Det var forresten en svart og hvit 142, så fulgte jeg opp med en svart og rosa 740, jeg har også hatt en 850 og en annen hvit 240, før den grønne jeg har nå. Så det har da blitt noen, sier hun litt ettertenksomt.

Og så slår hun fast at det nok skal bli flere:​

– Ja, jeg skulle veldig gjerne hatt en rød, strøken og original 240 stasjonsvogn. Nyere enn 1990, for da har de den bakluka jeg liker best, sier den erfarne Volvo-jenta.

Bilen er en 1993 modell SE og en av de siste 240-ene som ble bygget. Foto: Privat.

Kostet mer enn litt

– Men det var dette med penga, da. Og tiden. Og plassen. Men det blir flere Volvoer. Om jeg måtte kjørt noe annet enn Volvo så kunne jo en 1955-modell Cadillac Coupe Deville, vært «innafor», mener Marianne.

Det at bilen ikke er helt original har hun ikke fått så mange kommentarer på.

– Neeei, tror ikke jeg har fått noen jeg, sier hun, og drar litt på det mens hun tenker etter. Nei det har jeg faktisk ikke, konkluderer hun.

– Det er nå uansett min bil og jeg som bestemmer over den. Okei – den er kanskje litt rufsete i uttrykket og kanskje litt rånete i noens øyne. Men jeg liker den som den er nå, jeg er redd for den og passer godt på den. Dessuten er den i veldig god stand og endringer som senkesett etc. er ført inn i vognkortet, forklarer hun videre.

– Det har kostet mer enn litt å sette den i stand. Dette er faktisk en bil som kunne gått til hugger’n om ikke jeg hadde forbarmet meg over den. Som familiebil var den definitivt ferdig. Så om den skulle ha et videre bil-liv, så var det enten som såkalt ungdomsbil, eller et original­prosjekt. Det siste er fortsatt fult mulig. Bilen er ikke ødelagt av meg. Snarere tvert i mot. Til tross for at den har gått 420.000 kilometer er den i bedre stand enn på mange år akkurat nå.

Volvo Amazon: Denne la grunnlaget for Volvos suksess

Både Marianne og Volvoen er ganske vanlig syn langs veiene i Mjøsområdet. Foto: Privat.

Historien gjentar seg

– Dessuten tror jeg at mange av de som nå eier en fin Volvo Amazon 123 GT eller en strøken Volvo PV Sport, kanskje er de samme som kjørte trimmet Mini, ­ombygget VW Boble eller Amazon med på-poppet scoop på ­panseret, gangstercap, stor bakspoiler og baklamper fra Volvo 145 på 70- og 80-tallet. Slik sett så er det vel bare historien som gjentar seg, tror Marianne.

Vi vil tro det er flere som kjenner seg igjen i det siste resonnementet. For slik har det vært og la oss også håpe at det blir slik framover, selv om det er litt vanskelig å se for seg nye Volvo V90 eller XC60 som rånerbil akkurat nå.

Men den dagen Volvo ikke lenger er en del av ungdoms­kulturen, tror vi faktisk at de har mistet noe underveis. Nettopp ungdomskulturen har skapt mang en Volvo-entusiast. 24 år gamle Marianne Angelica er et veldig godt eksempel på akkurat det.

Husker du denne Volvo-klassikeren?

Vil du lese mer om klassisk Volvo?

Da bør du bestille vårt magasin VolvoKlassiker! Det byr på 100 sider om kun én ting: Nemlig klassisk Volvo. Fra starten i 1927, og helt opp til 2000-tallet. Reportasjer, intervjuer, bildeserier, småstoff og kuriosa.

Saken ble først publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen
Siste nytt
16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34NorgeKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen
Populært