Meny

Snart er dette Volvos eldste bil

XC90 var første ut av de "nye" Volvoene. Siden har det kommet en rekke nye modeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje har den også vært deres viktigste.

På nyåret 2015 rullet den inn i Norge, andre generasjon av Volvo XC90.

Drøye tre år har gått siden den gang, og det har vært særdeles travle tider hos Volvo.

XC90 var starten på deres største modelloffensiv noensinne. Etter XC90 har de rullet inn på rad og rekke: S90 og V90, V90 Cross Country, XC60, XC40 og V60. Det betyr i praksis at Volvo har fornyet fire modellfamilier på bare drøye tre år. Når de får fylt opp 60- og 40-serien, er faktisk XC90 den eldste modellen deres.

Stolthet og lettelse

Noe sånt er uvanlig i bilverdenen og krever enormt mye av en produsent. Men Volvo hadde ikke noe valg. Da de ble solgt fra Ford til kinesiske Geely (de tok over i 2010), måtte Volvo på mange måter starte på nytt. De måtte utvikle nye plattformer, motorer, teknologi og alt annet som skal til for å bygge en bil. Det er ikke så rent lite.

XC90 har vært akkurat den suksessen Volvo trengte. Vi i Broom besøkte fabrikken flere ganger, både før den ble lansert og i tiden etter. Det var ikke vanskelig å merke følelsen av både stolthet og lettelse som preget Volvo i tiden etter at XC90 kom på markedet, og fikk en svært god mottagelse. Hadde de bommet her, ville jobben med å bygge opp «nye» Volvo blitt mye tyngre.

Les også: Volvo brukte lang tid på å gi oss smakebiter på XC90

(Saken fortsetter under)

XC90 er Norges klart mest solgte millionbil de siste årene.

Den store styrken

Når jeg henter dette XC90-eksemplaret hos importøren, står det en helt ny XC60 nesten ved siden av den. Lillebror kom i fjor og designet er mest av alt en nedskalert utgave av XC90. Det interessante er at den nå faktisk ser mer gjennomført ut enn storebror. XC60 er strammere, mer sporty. XC90 virker plutselig litt tung, på grensen til klumpete, særlig i hekken. Mens fronten fortsatt sitter som ei kule.

Ute på veien er XC90s store styrke der med én gang: Komforten. Dette er en milsluker av rang. Den flyter avgårde, motoren maler stille. Vi kjører det som er selve «folkeversjonen», T8 ladbar hybrid med 408 hestekrefter. Det gir lyskryss-overskudd så det holder.

Samtidig er det ikke vanskelig å merke at dette er en tung bil. Hybrid-drivlinja betyr rundt 250 kilo ekstra. Dermed veier denne XC90-en inn til 2.200 kilo. Den kjennes sånn også. Er du ute etter sporty kjøreegenskaper og en bil som er morsom på svingete veier, bør du nok se på noe annet.

Les også: Denne SUV-en slanket seg 325 kilo

(Saken fortsetter under)

Fronten står seg fortsatt bra, XCi90 var først ute med de såkalte Tors hammer-lyktene.

Bortskjemt

De første milene bruker vi strøm, ikke bensin. Men det tar ikke veldig lang tid før bensinmotoren må trå til. Det er nok en god del XC90-eiere som har oppdaget at ladbare hybrider også har en bakside.

T8 betyr ladbar hybrid, det har vært en stor hit i Norge.

Ja, det er både smart og økonomisk hvis du lader ofte og har mye småkjøring. Hvis kjøremønsteret ditt derimot består av mye langkjøring, vil du bruke mer penger på drivstoff enn om du hadde kjørt en dieselbil. Men det hører naturligvis med til saken at du også fikk en betydelig «rabatt» i form av avgiftskutt da du kjøpte bilen.

Du skal ikke kjøre XC90 mange dager før du blir bortskjemt på plass og smarte interiørløsninger. Dette er rett og slett et veldig bra sted å være, både for sjåfør og passasjerer. Forsetene er blant de beste i noen nybil. De har perfekt støtte alle veier, og kan innstilles helt etter kroppen din. Den høye sittestillingen gir god oversikt alle veier. Her kan du sitte mange timer, uten å bli sliten.

Les også: Du skal lete lenge etter en bedre familiebil

(Saken fortsetter under)

Denne luka betyr at vi snakker om en ladbar XC90.

Traff på første forsøk

Baksetet er romslig. Tre voksne kan sitte her, men da kniper det litt i bredden. Adkomsten til de to bakerste setene er god. Også her kan voksne sitte, men da betinger det at de i baksetet foran deler litt på plassen. Som vanlig er de bakerste setene aller best for barn.

Vi kan ikke snakke om interiøret i denne bilen uten å komme inn på designet. Før XC90 ble lansert, var vi i Broom i Göteborg og intervjuet Volvos sjef for interiørdesign, Robin Page. Han ble hentet fra Bentley og fikk i oppdrag å sørge for at alle nye Volvoer minst skal være på nivå med premiumkonkurrentene, helst overgå dem.

XC90 var den første jobben hans, og Page traff på første forsøk. Interessant nok holder dette interiøret seg også fortsatt veldig bra. Det ser fresht og moderne ut, også tre år ut i levetiden. Og kombinasjonen treverk, supermykt skinn og Orrefors-krystall i girspaken, gir luksusfaktor som skiller seg ut fra alle konkurrentene. Page har lykkes med å skape en egen identitet her. Den står seg fortsatt, selv om vi nå har sett de aller fleste elementene i Volvos nyere modeller. Her snakker vi nemlig utstrakt gjenbruk.

Les også: Klikk her for å lese intervjuet vårt med Robin Page

(Saken fortsetter under)

Interiøret står seg veldig bra, pluss også for noen av bilverdenens beste seter.

Står seg godt

XC90 har altså satt salgsrekord, til tross for at den koster veldig mye mer enn de fleste av oss kan bruke på bil. Prisen har også krøpet oppover etter hvert. Inscriprion-utgaven starter nå på 888.000 kroner. Testbilen har i tillegg utstyr for drøyt 220.000 kroner. Du trenger ikke ALT dette, men du skal nok slite med å få en ferdig spekket utgave noe særlig under en million. Er du for knipen her, risikerer du å sitte igjen med en bil som ikke føles komplett og som nok også blir tung å selge når den dagen kommer.

Skal vi oppsummere litt? På de fleste områder står XC90 seg fortsatt veldig godt mot konkurrentene. Designet har ikke lenger nyhetens interesse, for noen veier nok det tungt. De har til gjengjeld flere nyere konkurrenter de heller kan vurdere. Komforten er fortsatt i toppklasse. XC90 har aldri handlet om sporty kjøreegenskaper, hverken da den kom, eller nå.

(Saken fortsetter under)

Her er det bare å laste inn, stort bagasjerom når du bruker den som femseter.

Prøve begge

Interessant nok er det sannsynligvis lillebror XC60 som kommer til å stjele mest salg fra XC90 framover. Den gir deg veldig mye av det samme, men har mer lettbeinte kjøreegenskaper og er morsommere på veien.

Den ser også klart mer sporty ut, samtidig som interiøret er på samme høye nivå. Du får også den samme ladbare hybrid-drivlinja, og du sparer nesten 150.000 kroner.

Foretrekker du en bil som virkelig ruver på veien og trenger/vil ha sju seter: Da er XC90 fortsatt det opplagte valget. Men hvis ikke dette veier tungt, anbefaler vi en prøvetur i begge før du tar valget.

Les også: Her treffer Volvo blinken igjen

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag
Siste nytt
19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag
Populært