– Nordmenn spiller russisk rulett med milliarder

– Du ville ikke kjøpt mobilabonnement uten kontrakt, ei heller leiet ut leiligheten din uten kontrakt, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite.
– Du ville ikke kjøpt mobilabonnement uten kontrakt, ei heller leiet ut leiligheten din uten kontrakt, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite. Foto: hegnar.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At vi gambler med noe som er en så stor del av privatøkonomien som bil faktisk er, er alarmerende, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år omsetter privatpersoner bruktbiler for over 10 milliarder kroner uten skriftlig kontrakt. Dette er det største innhugget i folks privatøkonomi som foregår uten sikkerhet. Nordmenn spiller russisk rulett med økonomien, advarer SpareBank 1.

Les også: 40 cm snø kan være nok til at taket og forsikringen ryker

Kostbar risiko

Privatmarkedet har blitt en betydelig del av det totale norske bruktbilmarkedet, og i 2017 ble det lagt ut rekordmange annonser for bruktbil på FINN. Basert på tall fra NAF og Forbrukerrådet anslår SpareBank 1 at 70 000 bruktbiler omsettes mellom privatpersoner uten kontrakt hvert år.

– Altfor mange utsetter seg for totalt unødvendig risiko for både økonomiske belastninger og tidkrevende konflikter. Ut fra gjennomsnittsprisen på en bruktbil, og tall på hvor mange som ikke bruker kontrakt, viser våre analyser at vi står ovenfor et marked hvor milliarder av kroner skifter hender uten noen form for skriftlige avtaler, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alarmerende

SpareBank 1 har analysert det private bruktbilmarkedet i forbindelse med lanseringen av TUT, en heldigital løsning for trygt privat kjøp og salg av bruktbil. Analysen viser at bruktbil utgjør samfunnets største omsetning mellom privatpersoner som foregår uten kontrakt.

– Du ville ikke kjøpt mobilabonnement uten kontrakt, ei heller leiet ut leiligheten din uten kontrakt. At vi gambler med noe som er en så stor del av privatøkonomien som bil faktisk er, er alarmerende, sier Reite.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så mye koster båtdrømmen

Bil troner på klagetoppen

Hvert år mottar Forbrukerrådet 9,000 klager som omhandler bruktbil, og en overvekt av klagene går på privatselgere. Mye tilsier dessuten at problemet er økende: Bare fra 2016 til 2017 økte antall klager med 22 prosent.

– At salg av bruktbil er på klagetoppen hos Forbrukerrådet tror vi i mange tilfeller skyldes at det ikke foreligger kontrakter og avtaler som regulerer ansvaret når bilen skifter eier. Vi vet at det er mørketall, og at det er mange som ikke klager inn sin sak innfor forbrukerinstansene. I dag finnes det digitale løsninger som gir stor trygghet med minimal innsats. Derfor er det ingen unnskyldning for å ikke bruke kontrakt, sier Reite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slitne ladere må kastes

– Bruk BankID

TUT veileder både selger og kjøper gjennom trinnene til en trygg bilhandel. At begge bruker BankID for å identifisere seg og signere avtalen sikrer en trygg transaksjon.

– Selger får sikker betaling via banken, og reduserer risiko for svindel ved at man må bruke BankID. Gjennom løsningen får man også enkelt tilgang til en digital kjøpekontrakt, forteller Reite.

(Artikkelen er først publisert på hegnar.no)