Små og ganske uskyldige – likevel klarte de å få E18 stengt

Såkalte smart-feller er effektive for å få stoppet gnagere som går løs på elektriske innstallasjoner. Foto: Newswire
Såkalte smart-feller er effektive for å få stoppet gnagere som går løs på elektriske innstallasjoner. Foto: Newswire

Men nå er problemet så godt som borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare vær og kjøreforhold som kan forårsake at veistrekninger må stenges. Nei, flere norske veier og tunneler må i perioder stenge fordi det gjøres hærverk på det elektriske anlegget. Ikke av mennesker, men av små gnagere.

– Musene kommer seg inn i tekniske installasjoner ved veier og tunneler hvor de gnager på ledninger og kabler, sier Trond Kristensen i elkraftselskapet Otera.

Koster store summer

Han er driftsleder for E18-tunnelen mellom Grimstad og Kristiansand, og har 18 års erfaring med elektroinstallasjoner i tunnel og langs vei.

Skadene gnagerne påfører de elektriske anleggene koster staten store summer hvert år.

– De fleste større veier og tunneler har i dag et overvåkningssystem som gjør at belysning, ventilasjon og kommunikasjon kan fjernstyres fra en veitrafikksentral. Men når musene spiser på kommunikasjonskablene må vi stenge de utsatte strekningene, sier Kristensen, i en pressemelding.

Les også: Museår kan gi kostbart biltrøbbel

Feller, sensorer og kameraer

I flere år var mus et stort problem for tunnelen mellom Grimstad og Kristiansand. Kostnadene for reparasjoner og vedlikehold av ti tekniske rom kunne koste opp mot 400.000 kroner årlig.

– Noe måtte gjøres. I 2016 fikk vi installerte Smart-feller. Det er elektroniske feller som lokker musene til en rask og sikker død. Det har gitt gode resultater, sier han.

Skadedyrbyrået Anticimex analyserte situasjonen og utplasserte feller, sensorer og kameraer på strategiske steder for å hindre gnageraktiviteten.

Sparer mye tid

– Gnagerne kommer seg inn i anleggene via kabelgatene. Spesielt mus kan presse seg gjennom svært små åpninger, sier Espen Selstø i Anticimex.

De høyteknologiske fellene overvåkes ved hjelp av et SIM-kort 24 timer i døgnet. Melder Smart-fellene om mye aktivitet blir fellen inspisert og tømt.

– Det er en effektiv og giftfri måte å bli kvitt gnagere på. Mus og rotter som kommer inn i fellen får et støt på 6.000 volt og dør momentant, sier Selstø.

– Tunnelen mellom Grimstad og Kristiansand er nå nærmest fri for skader forårsaket av gnagere. Den må sjelden stenges og folk som pendler mellom de to byene sparer mye tid, sier Trond Kristensen i Otera.

Les også: Her har musene herjet i bilen

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden