Topp 10: Årets mest spennende elbil-nyheter

Årets bilutstillingen i Genève byr på en rekke interessante elbilnyheter. Vi har kikket på de 10 mest interessante, sett med norske øyne.
Årets bilutstillingen i Genève byr på en rekke interessante elbilnyheter. Vi har kikket på de 10 mest interessante, sett med norske øyne.

Den ene kan faktisk bli historisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå pågår det som av mange regnes som årets viktigste bilmesse, i Genève. Over 900 biler er på plass, og det har vært 110 Europa- og verdenspremierer på nye modeller.

Her i Norge, er det naturligvis ekstra interessant å kikke nærmere på de elektriske nyhetene som er på plass. Det betyr at Topp 10-listen du finner under også dreier seg om nyheter som kommer på markedet et par år framover.

Det betyr også at Tesla Model 3, som vi vet at tusenvis av nordmenn venter på, ikke er med her. Tesla var nemlig ikke representert på bilmessen denne gangen.

(Saken fortsetter under)

Andre generasjon av Nissan Leaf er allerede på norske veier.
Andre generasjon av Nissan Leaf er allerede på norske veier.

1. Nissan Leaf

Vi har skrevet det før, og gjentar det like godt nå: Dette kan bli en historisk bil. Det er nemlig en reell sjanse for at nye Leaf kaprer plassen som Norges mest solgte bil i 2018. I Europa selges det nå en bil hvert 12. minutt!

Utleveringene er allerede godt i gang. Nissan lover at det skal være nok biler til alle som vil ha, uten lange ventelister.

Rekkevidden på dagens utgave er 378 km. Dette er basert på den «gamle» NEDC (New European Driving Cycle) -metoden, som er i ferd med å erstattes av nye og mer realistiske WLTP (Worldwide hamonized Light vehicles Test Procedure).

Starprisen er 236.000 kroner – mens toppmodellen Tekna koster 295.000 kroner.

Les også: 6 ting du bør vite om Nissans nye elbil

(Saken fortsetter under)

Slik ser prototypen av Audis elektriske SUV ut i kamuflasjefolie.
Slik ser prototypen av Audis elektriske SUV ut i kamuflasjefolie.

2. Audi e-tron

Endelig fikk vi se prototypen. Det er altså betydelig nærmere den endelig bilen enn konseptbilen var. Selv om den var kamuflert, fikk vi et tydelig inntrykk av designet.

Det virker som om Audi toner ned det ganske spenstige designet i konseptbilen. Den bilen vi fikk se i Genève var langt mer i tradisjon med Audiene ellers.

Mange venter spent på pris. Den fikk vi vite ikke er langt unna. Og skal være «konkurransedyktig», som det så fint heter.

Flere tusen nordmenn har betalt for å sikre seg en plass i reservasjonskøen. Og Audi lover at de første bilene kommer før vi skriver 2019. Rekkevidden blir på over 500 km, og 0-100 km/t skal ta bare 4,6 sekunder.

Les også: Kai gjorde jobben selv, sparte flere tusenlapper

(Saken fortsetter under)

Det kan virke som om Tesla Model S har stått litt modell for VW da de laget konseptbilen ID Vizzion.
Det kan virke som om Tesla Model S har stått litt modell for VW da de laget konseptbilen ID Vizzion.

3. VW ID Vizzion

VW har lagt Dieselgate bak seg, og har full fart forover. Her er naturligvis elbiler en viktig del av satsningen. I Genève hadde de med seg fire elbilkonsepter.

Det siste i rekken var den store sedanen Vizzion. Her snakker vi rekkevidde på 660 km, stor grad av selvkjøring og et stilig design. Midt i strupen på Tesla, vil mange si. Selv om ytelsene ikke kan måle seg. Men Vizzion har to elmotorer som tilsammen yter 305 hk. Burde holde for de fleste det.

Bilen er ventet på markedet i 2022.

Les også: Det har dukket opp et elbil-problem ingen vil snakke om

(Saken fortsetter under)

Denne bilen er flere tusen nordmenn veldig spent på. Utfordringen for Hyundai blir at det neppe er nok biler til alle kundene, her kan det bli lang ventetid.
Denne bilen er flere tusen nordmenn veldig spent på. Utfordringen for Hyundai blir at det neppe er nok biler til alle kundene, her kan det bli lang ventetid.

4. Hyundai Kona

Hyundai har aldri opplevd maken til interesse som det er rundt deres elektriske versjon av kompakt-SUVen Kona. Her får du ikke 4x4 – men et litt høyreist karosseri og SUV-design.

Bilen kommer med to batteripakker, der den kraftigste leverer en rekkevidde på solide 546 km (NEDC), 482 (WLTP). De første bilene kommer til norske kunder i løpet av sommeren.

Hyundai er imidlertid forberedt på betydelige leveringsutfordringer. Over 18.000 nordmenn har skrevet seg på «interesselisten» – og realistisk sett snakkes det om rundt 2.500 leverte biler i år.

Heller ikke her er prisene klare helt enda. Men de er ikke langt unna.

Les også: 10 gode råd: Slik takler du vinteren med elbil

(Saken fortsetter under)

Akkurat hvordan Mercedes sin elektriske SUV blir seende ut vet vi ikke enda. Men her er i alle fall konseptbilen.
Akkurat hvordan Mercedes sin elektriske SUV blir seende ut vet vi ikke enda. Men her er i alle fall konseptbilen.

5. Mercedes EQC

Mercedes fikk fart på elbilsatsningen med B-klasse Electric. I tillegg har de stor suksess med den ladbare hybriden GLC. Nå skal de slå sammen suksessfaktorene – og lage en elektrisk SUV på størrelse med GLC. Den får navnet EQC, og kommer på markedet i 2019.

Norge var første og eneste land som åpnet for bestillinger i høst, og pågangen har vært stor.

Igjen snakkes det om rekkevidde på rundt 500 km, mens 0-100 km/t skal gå på under fem skunder.

Les også: Den smarteste elbilen du kan kjøpe akkurat nå

(Saken fortsetter under)

Jaguar kommer til å sette en solid salgsrekord i Norge, med sin første elektriske bil: I-Pace. Foto: Cyril Zingaro
Jaguar kommer til å sette en solid salgsrekord i Norge, med sin første elektriske bil: I-Pace. Foto: Cyril Zingaro

6. Jaguar I-Pace

Har allerede blitt lansert i Norge – og slått godt an. Interessen økte ytterligere da prisene ble klare. Inngangsbilletten her er 599.000 kroner.

Rekkevidden målt etter WLTP-metoden er på imponerende 480 km, og SUVen gjør 0-100 km/t på 4,5 sekunder.

Tilhengerfeste er mulig, og du kan da trekke opptil 750 kg.

De første bilene er ventet til norske kunder i august – og innen årsskiftet lover Jaguar Norge å ha levert ut 1.300 biler.

Les også: Gjetter du hvor mange Leaf det er på norske veier? Her får du svaret

(Saken fortsetter under)

Porsche vil også være med på elbil-bølgen. Her er deres andre helelektriske konseptbil: Mission E Cross Tourismo.
Porsche vil også være med på elbil-bølgen. Her er deres andre helelektriske konseptbil: Mission E Cross Tourismo.

7. Porsche Mission E Cross Tourismo

Porsche har for lengst avslørt at de også har elbilplanene klare. Sedanen Mission E har vi sett flere gangen. I Genève hadde de med seg nyheten Mission E Cross Tourismo – en litt høyreist stasjonsvogn av typen crossover, er kanskje beste måten å beskrive den på.

Her blir det firehjulstrekk, tilgang til god bakkeklaring og mer plass enn du er vant med i en Porsche.

Men tro ikke at Porsche har glemt verdiene sine. 600 hk gjør at den skal klare 0-100 km/t på 3,5 sekunder. Rekkevidden er sagt å være over 500 km.

Les også: Denne Kina-elbilen skulle egentlig vært i Norge for lenge siden

(Saken fortsetter under)

Zoe har etterhvert blitt en populær bil i Norge. Nå er en fornyet utgave på vei.
Zoe har etterhvert blitt en populær bil i Norge. Nå er en fornyet utgave på vei.

8. Renault Zoe MkIII

Selv om de slet litt i starten, har Renault virkelig fått dreisen på salget av sin elektriske småbil Zoe. Blant annet takket være rekkevidde på over 400 km (NEDC) og lav pris.

Nå skal den oppgraderes. Her blir det mer krefter, som gjør at Zoe skal kutte 0-100 km/t-tiden med hele to sekunder.

Om rekkevidden også øker, har vi ikke fått bekreftet enda. Men salgsstart blir før sommeren, og Renault påpeker at de skal sørge for rask levering.

Les også: Topp 5: Dette er verdens mest solgte elbiler

(Saken fortsetter under)

Ikke mye som minner om første generasjon av Nissan Leaf her! Snart kommer Nissan med elektrisk SUV.
Ikke mye som minner om første generasjon av Nissan Leaf her! Snart kommer Nissan med elektrisk SUV.

9. Nissan IMx Kuro Concept

Nissan som står bak verdens mest solgte elbil, vil naturligvis gjerne ha kjøpere også i el-SUV-segmentet. I Genève viste de fram en konseptbil som nok vil bidra til akkurat det. SUVen IMx Concept er i alle fall en spennende modell.

Rekkevidden opplyses å være over 60 mil, og den skal ha både 4x4 og fire seter (blir vel kanskje fem i produksjonsutgaven?).

Designet er mer spenstig enn vi er vant med fra den kanten, men igjen er spørsmålet om de dristige linjene kommer til å bli med videre til produksjonsbilen.

Les også: Brooms bilekspert: – Kjøp elbil nå!

(Saken fortsetter under)

Dette er et av framtidskonseptene Toyota har med til bilutstillingen i Genève. Nå skal det komme "vanlige" elbiler med Toyota-logoen på også.
Dette er et av framtidskonseptene Toyota har med til bilutstillingen i Genève. Nå skal det komme "vanlige" elbiler med Toyota-logoen på også.

10. Toyota

På tampen tar vi med at Toyota var på plass med flere batterielektriske konseptbiler i Genève. Det er interessante nyheter fra den kant, som tidligere har snakket mest om hydrogen.

At verdens nest største bilprodusent nå virker interessert i å kaste seg på elbilbølgen er verdt å merke seg.

Toyota har for øvrig satt sluttdato for salg av dieselbiler i Europa. Det skjer allerede i løpet av 2018! Så her går det fort.

Les også: Denne elbilen kan bli en revolusjon – eller en total fiasko

VIDEO: På relativt få år har Rimac gått fra å være et lite hobbyprosjekt til å bli en respektert hyperbilprodusent.- her avdukes den

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene
Siste nytt
22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene
Populært