Meny

Varsler storkontroll av belte i buss

Kolliderer du uten belte i bussen, kan konsekvensene bli svært alvorlige. Statens vegvesen varsler landsdekkende kontroll torsdag.

Heldigvis skjer ikke alvorlige bussulykker så ofte, men skulle uhellet være ute og du er involvert i en busskollisjon, kan konsekvensene være fatale om du ikke er sikret.

I Norge mistet ni mennesker livet i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på.

Dersom alle som har mulighet brukte belte i buss, kunne altså liv vært reddet. Derfor starter Statens vegvesen i morgen, torsdag den 15. mars, med kontroll av belte i buss over hele landet. Det går fram av en pressemelding fra Statens vegvesen.

– Å bruke belte i buss er helt klart en livredder, både for din egen del, men også for dine medpassasjerer, sier Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen.

Hennes klare oppfordring er at bussene ikke bør være en «frisone» for beltebruk. Hvis det er belte i bussen – bruk det!

Les også:   Dette kan skje hvis du ikke bruker bilbelte

Gode på beltebruk i bil

Skulle uhellet være ute og du er involvert i en busskollisjon, kan konsekvensene være fatale om du ikke er sikret. Torsdag er det storkontroll over hele landet. Da risikerer du 1500 kroner i gebyr om du ikke har belte på deg. Foto: NTB scanpix.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av belte i bil, mye takket være målrettet arbeid med informasjonskampanjer og kontroller i mange år. Langt dårligere er nordmenn når det gjelder å bruke belte på buss.

Tendensen er imidlertid god. Flere har forstått at ikke å bruke belte utgjør en sikkerhetsrisiko også på bussen.

Les også:  Nesten 50.000 tatt uten bilbelte på to år

Under fjorårets kontroller kontrollerte Statens vegvesen 1087 busser med totalt 18.782 passasjerer. 705 passasjerer satt usikret. Andelen som bruker belte i buss og som er klar over at det er påbudt å bruke belte i buss, øker.

– Dette er en positiv utvikling, men vi har fortsatt en vei å gå. Folk er flinke til å bruke belte i bil og vi ønsker at de skal ta med seg den gode vanen når de kjører buss. Mer informasjon, kontroller og muligheten for gebyr bidrar til å øke beltebruken, sier Kongsrud.

Om du ikke bruker belte i buss, kan du i tillegg risikere å få en bot på 1500 kroner.

Motor
Populært