Varsler storkontroll av belte i buss

Kolliderer du uten belte i bussen, kan konsekvensene bli svært alvorlige. Statens vegvesen varsler landsdekkende kontroll torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heldigvis skjer ikke alvorlige bussulykker så ofte, men skulle uhellet være ute og du er involvert i en busskollisjon, kan konsekvensene være fatale om du ikke er sikret.

I Norge mistet ni mennesker livet i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på.

Dersom alle som har mulighet brukte belte i buss, kunne altså liv vært reddet. Derfor starter Statens vegvesen i morgen, torsdag den 15. mars, med kontroll av belte i buss over hele landet. Det går fram av en pressemelding fra Statens vegvesen.

– Å bruke belte i buss er helt klart en livredder, både for din egen del, men også for dine medpassasjerer, sier Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen.

Hennes klare oppfordring er at bussene ikke bør være en «frisone» for beltebruk. Hvis det er belte i bussen – bruk det!

Les også: Dette kan skje hvis du ikke bruker bilbelte

Gode på beltebruk i bil

Skulle uhellet være ute og du er involvert i en busskollisjon, kan konsekvensene være fatale om du ikke er sikret. Torsdag er det storkontroll over hele landet. Da risikerer du 1500 kroner i gebyr om du ikke har belte på deg. Foto: NTB scanpix.
Skulle uhellet være ute og du er involvert i en busskollisjon, kan konsekvensene være fatale om du ikke er sikret. Torsdag er det storkontroll over hele landet. Da risikerer du 1500 kroner i gebyr om du ikke har belte på deg. Foto: NTB scanpix.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av belte i bil, mye takket være målrettet arbeid med informasjonskampanjer og kontroller i mange år. Langt dårligere er nordmenn når det gjelder å bruke belte på buss.

Tendensen er imidlertid god. Flere har forstått at ikke å bruke belte utgjør en sikkerhetsrisiko også på bussen.

Les også: Nesten 50.000 tatt uten bilbelte på to år

Under fjorårets kontroller kontrollerte Statens vegvesen 1087 busser med totalt 18.782 passasjerer. 705 passasjerer satt usikret. Andelen som bruker belte i buss og som er klar over at det er påbudt å bruke belte i buss, øker.

– Dette er en positiv utvikling, men vi har fortsatt en vei å gå. Folk er flinke til å bruke belte i bil og vi ønsker at de skal ta med seg den gode vanen når de kjører buss. Mer informasjon, kontroller og muligheten for gebyr bidrar til å øke beltebruken, sier Kongsrud.

Om du ikke bruker belte i buss, kan du i tillegg risikere å få en bot på 1500 kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden