Dette opplever flere tusen nordmenn hvert år

I år vil ca 3.300 bilbranner koste 230 millioner i erstatningsbeløp. Foto: Scanpix
I år vil ca 3.300 bilbranner koste 230 millioner i erstatningsbeløp. Foto: Scanpix

Men heldigvis er det ting du kan gjøre for å unngå bilbrann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år vil 3.300 norske bileiere oppleve det marerittet bilbrann er. Til sammen vil dette koste forsikringsselskapene 230 millioner kroner i erstatninger, viser anslag fra Finans Norge.

Noe av det viktigste man kan gjøre for å hindre bilbrann, er å ha ren motor:

– Moderne biler består av mye elektronikk. Et skittent motorrom kan føre til feil i elektriske komponenter, som i verste fall kortslutter og tar fyr, sier teknisk sjef Vidar Brustad i forsikringsselskapet If.

Han anbefaler sterkt bileiere å sjekke motorrommet jevnlig for smuss og skitt, og få vasket om nødvendig. Gjennom vinteren hvirvles veisalt opp i motorrommet.

– Salt er strømførende, og øker faren for elektronikkfeil og brann, sier Brustad.

Motorvask kan du enkelt gjøre selv.
Motorvask kan du enkelt gjøre selv.

Gasser kan selvantenne

Også i NAF er dette et problem man er veldig oppmerksomme på, bekrefter teknisk rådgiver Tom André Nilsen:

– Elektronikken i dagens biler trenger ikke så mye strøm, og derfor er ikke ledningene så tykke som før. Dette gjør at det skal mindre til før en ledning kan bli varm - og eventuelt kortslutte, sier Nilsen, og legger til at ved varmgang i ledning kan det utskilles gasser fra isolasjonen rundt ledningen som så igjen kan selvantenne.

Både If og NAF mener at motorvask er noe man utmerket godt kan gjøre hjemme.

– Så lenge du passer på å dekke til elektriske komponenter og beholdere som har utlufting - slik som bremsevæskebeholderen - går det bra å gjøre dette selv. Og er du i tvil, kan du rådføre deg med et verksted før du går i gang, sier Brustad.

Motorvask: Her er bilekspertens beste råd

Lekkasje kan være en brannfare

– Bruker du høytrykksspyler, må du ikke spyle direkte på elektriske komponenter. Du kommer imidlertid langt med bare kost og vaskemiddel på sprayflaske, og så skylle av med vanlig hageslange, legger han til.

– Før du går i gang med å vaske, bør du ta et godt overblikk over motoren. Det er lettere å se om det er svetting eller lekkasje i en skitten motor. En lekkasje kan være en potensiell brannfare, og bør undersøkes av profesjonelle.

Hvis du har rustgaranti på bilen, er det lurt å sjekke med merkeforhandler om du mister denne garantien ved å benytte avfettingsstoffer i motorrommet. Slike stoff kan nemlig fjerne noe av understellsmassen som ble påført da bilen var ny, sier Tom André Nilsen i NAF, til slutt.

Les også: Brannvesenet rykket ut: Kvinne fyrte i vedovn - i bilen!

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden