97.000 norske bileiere har én uke på seg

Nesten 100.000 norske kjøretøyer mangler lovpålagt forsikring. Nå blir det snart dyrt å ikke ha dette i orden. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Nesten 100.000 norske kjøretøyer mangler lovpålagt forsikring. Nå blir det snart dyrt å ikke ha dette i orden. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Kjører uten forsikring, det blir snart dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 100.000 norske bileiere mangler forsikring på kjøretøyet sitt. Det begynner snart å koste dyrt.

1. mars, innfører nemlig myndighetene gebyr for alle som ikke har lovpålagt forsikring. Det dreier seg om 97.000 bilister, viser ferske tall.

– Nå vil det koste eierne 150 kroner døgnet i straffegebyr å kjøre uten forsikring for en personbil. Det vil bli svært kostbart å droppe bilforsikringen, nesten 5000 kroner i måneden. Enten tegner du forsikring nå, eller så bør du avskilte bilen din, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Stakk av etter ulykke

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensikten er å få ned antallet uforsikrede biler som representerer en risikofaktor på norske veier.

Estimater viser at det ble utbetalt over 100 millioner kroner i fjor til personer som ble utsatt for trafikkulykker forårsaket av uforsikrede kjøretøy eller kjøretøy som stakk av etter ulykker.

Les også: Stakk av fra kontrollen, siden har ingen sett den

Erstatningskrav i millionklassen

– Denne regningen blir jo egentlig betalt av de som betaler for å forsikre bilen sin, så det er på tide vi får en endring på dette. Vi forventer at antall biler uten forsikring vil gå drastisk ned i løpet av kort tid, sier Opedal, i en pressemelding.

Skulle du fortsette å kjøre uten forsikring etter 1. mars risikerer du i tillegg til straffegebyret å pådra deg et stort økonomisk erstatningsansvar dersom du kjører på og skader noen. Da må tilbakebetale erstatningen som de skadelidte vil få gjennom Trafikkforsikringsforeningen.

– Det er helt uforståelig om noen heretter tør å ta den risikoen det er å kjøre å kjøre rundt uten forsikring. I verste fall kan man ende opp med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier Opedal.

Les også: UP: Det må ha gått mye fortere

Avskiltes i kontroll

Skal du unngå gebyrer må du enten forsikre eller avskilte kjøretøyet innen 1. mars. Allerede fra dag én vil det bli sendt ut SMS-varsel og e-post til eierne av kjøretøy som er uten forsikring. Tre dager senere vil de som fremdeles står uten forsikring få varsling via brev.

Skulle du unnlate å betale de løpende gebyrutgiftene eller trafikkforsikringsavgiften, vil saken til slutt ende med rettslig inkasso. Et uforsikret kjøretøy vil kunne bli avskiltet på stedet ved en kontroll.

Hvis kjøretøyet ikke i bruk eller ikke i kjørbar stand, kan du levere inn skiltene til Statens vegvesen. Dersom kjøretøyet kun er i bruk deler av året må det likevel avskiltes for tiden det ikke er i bruk for å unngå å betale forsikring. Skiltene oppbevares gratis på trafikkstasjonen i seks måneder.

Les også: Noen telefoner kan spare deg for flere tusenlapper

Saken er først publisert på Broom.no

Personvernpolicy