Meny

Nå går tyvene etter dyrt GPS-utstyr

Her er alt som er igjen etter at tyvene har forsynt seg. Tyveri av kostbart utstyr blir et stadig større problem. Foto: Politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stjeler rådyre deler fra biler og anleggsmaskiner.

Tidligere stjal de bilene. Nå har det blitt vanskeligere – og tyvene konsentrerer seg heller om å ta kostbart utstyr.

– Vi frykter for at det vi har sett hittil av bander som stjeler visse typer deler fra biler og anleggsmaskiner bare vil øke fremover, sier Vidar Brustad i forsikringsselskapet If.

– For kort tid siden hadde vi flere tilfeller av tyveri av spesielt pg kostbart GPS-utstyr fra anleggsmaskiner flere steder i Troms.

Dette dreier seg om verdier på opptil 300.000 kroner bare fra en enkelt maskin, legger Brustad til.

Problemet vil øke

Vi husker tyvebanders herjinger de siste årene med tyverier av kollisjonsputer og GPS-er fra bilmerker som eksempelvis BMW og Volkswagen. Også andre merker har vært populære ofre for bandene.

Tyveriene medførte til dels store og kostbare skader, ut over verdien av delen som ble stjålet.

– Det er grunn til å frykte at dette fenomenet bare vil øke i tiden som kommer, og vi er helt avhengige av et tett og godt samarbeid med både politi og tollvesen for å få bukt med problemet, sier Brustad.

Les også: BMW-eier sov i bilen - så kom tyvene

Bakmennene vrir seg unna

Han legger til:

– Hittil har vi her i landet klart å gjøre en god jobb med oppklaring av en rekke slike tyverier, men det er ingen tvil om at mobilitetskriminalitet vil være en stor utfordring fremover.

– Gjengene som opererer er ute etter helt bestemte deler, og vet hvordan de skal få tak i dem. Mange av dem blir tatt, men en del av problemet er jo at vi bare får tak i de som gjør selve tyveriet - bakmennene slipper alltid unna, og det er jo dem vi helst burde ha fått has på, sier Brustad.

Saken fortsetter under

Nei, denne bilen har ikke vært i en ulykke. Her har tyver rett og slett stukket av med frontlyktene på BMW SUV-en. Disse koster mange tusen kroner per lykt. Foto: Politiet.

Les også: Tyver slo til mot 36 BMW-er

Antennepris: 300.000 kroner

I Skibotn, Eidkjosen og Tromsdalen ble det for en tid siden stjålet GPS-utstyr fra anleggsmaskiner verdt over halvannen million kroner.

Dette utstyret brukes av maskinkjørere for å kunne vite akkurat hvor man skal grave. Det er GPS-antenner og monitorer som stjeles, og dette er dyre saker. Hver enkelt GPS-antenne koster 300.000 kroner!

Det er ikke tilfeldig hva som blir stjålet, ifølge Roy Ove Gabrielsen i Maskinentreprenør Tor Gabrielsen AS. I et intervju med avisa Nordlys forteller han at det ikke er rørt noe annet enn monitorer og antenner inne i førerhuset på maskinene:

– De har visst godt hva de var ute etter. Utstyret har et svært begrenset bruksområde. Dette er ikke utstyr du tilfeldigvis får øye på og finner ut at du skal stjele der og da, sier Gabrielsen.

Les også: Så lett er det å stjele tusenvis av norske biler

Saken er først publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært