Meny

Nå kan du bestille nytt førerkort på nett

Blir mer digitale: Statens vegvesen Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Statens vegvesen blir stadig mer digitalisert, og nå kan de som har nyere førerkort fornye dem på internett.

Hvert år mottar Statens vegvesen og politiet ca. 78 000 meldinger om tapte førerkort. Fram til nå måtte man møte opp personlig ved å besøke politiet eller en traifkkstasjon med gyldig legitimasjon. Det vil si pass (ikke nødpass), norsk bankkort og enkelte andre ID-papirer som har både bilde og 11-sifret fødselsnummer.

melder Statens vegvesen Region midt at vegvesenet åpner for å bestille nytt førerkort på internett. Som før kan det bestilles minst fire uker etter at kortet er meldt tapt. I mellomtiden kan du, som før, skrive ut en midlertidig kjøretillatelse. Det er ikke nok å ha den på mobilen.

Les også:  Kjører du med tykk jakke? Det kan få alvorlige følger

Kutter ikke ut kjøretillatelsen

– Hvis førerkortet ditt er borte, må du melde det tapt. Om du ikke har funnet det igjen innen fire uker, kan du nå bestille nytt førerkort på nett, sier Jan Erik Myhr i Statens vegvesen Region midt.

– Når du melder førerkortet tapt på vegvesen.no/dinside, får du en midlertidig kjøretillatelse. Denne må du skrive ut på papir og ta med deg sammen med legitimasjon når du kjører, sier han.

Les også: Vil la deg slippe å ha med førerkort når du kjører

Den er gyldig for kjøring i Norge, Sverige, Danmark og Finland i opptil tre måneder.

Går ikke med gammelt bilde

Imidlertid må førerkort som skal erstattes som er utstedt før 1. januar 2012 fortsatt fornyes med personlig oppmøte. Det samme er tilfelle ved navnebytte, eller om førerkortklassene har utløpt og må fornyes.

– Dette handler om at bildet på førerkortet som er tatt før 2012 ikke lenger er gyldig, sier kontorsjef Else Gro Østgård ved Hafslund trafikkstasjon til NRK Østfold.

– I tillegg kan man ikke bestille nytt på nett dersom det ligger noen politisperringer inne, eller det er helserestriksjoner på førerkortet.

Fortsatt nok arbeid

Vegvesenet har digitalisert flere av sine tjenester de siste årene, men Østgård tror ikke trafikkstasjonene forsvinner med det første.

– Vi har mange oppgaver fortsatt, men som mange andre etater må vi være forberedt på andre oppgaver i fremtiden.

Motor
Populært