Meny

Hit drar bilprodusentene når de vil være helt i fred

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARJEPLOG (Broom/TV 2): Her tester de ut kommende modeller.

Fra innsjøen ser det egentlig ut som en ganske vanlig fritidseiendom. Et rødmalt hus, noen sidebygninger, på ingen måte prangende.

Men når vi kommer nærmere, oppdager vi kjapt at dette er noe helt annet. Bak "stugan" ligger det nemlig flere digre bygninger. Det er en rekke garasjeporter, biler svinger inn og ut – og i ett av husene er det et eget kontrollsenter. Det spraker i walkie-talkier, bilder på PC-skjermer viser hva som skjer rundt på anlegget.

– No photos!

Vi er på Jaguar Land Rovers testanlegg, langt nord i Sverige. Her utenfor Arjeplog vintertester de bilene sine, og de er langt fra alene. Den bittelille byen får mer enn doblet innbyggerantallet sitt hver vinter. Hit kommer en rekke bilprodusenter. For å teste biler, og for å få gjøre det i fred.

– No photos!

Beskjeden før vi får komme inn på anlegget er klar og tydelig. Her er det strengt forbudt å ta bilder. Dessuten er vel biljournalister egentlig de man aller minst ønsker å ha inne på dette området. Men i dag er det et lite unntak.

(Saken fortsetter under bildet)

Husene i bakgrunnen kan se ut som de hører hjemme på et ganske vanlig svensk småbruk. Men dette er noe helt annet. Foto: Jaguar.

Pris i Sverige: 340.000 kroner. Pris i Norge: 1.120.000 kroner

Øde område

Vi er nemlig med i en liten gruppe som er invitert til Sverige for å få kjøre splitter nye Jaguar I-Pace, på samme innsjø som Jaguar Land Rover har isbanene der de gjør vintertester. Og dermed får vi også en kjapp tur innom selve testsenteret, med klart og tydelig fotoforbud.

Dagen før har vi flydd med Sveriges svar på Widerøe. Nextjet heter de, fra Stockholm, via et sted som heter Lycksele og til Arvidsjaur. Derfra en drøy times kjøretur til Arjeplog. Det er øde så langt nord i Sverige. Ett hus her, et hus der. Stort sett bare skog, før vi kjører inn i Arjeplog.

(Saken fortsetter under bildet)

Reinsdyr er et ganske vanlig syn ute på de øde landeveiene, de flytter seg ikke helt uten videre...

Dette er en av de mest spesielle testbilene vi har sett i Norge

Sett stygt på

Hit er det rett og slett ikke så mange som kommer, med mindre de bor eller jobber her. Og det er naturligvis perfekt for bilprodusentene som rykker inn med ingeniører, biltestere og ikke minst biler, hver vinter. Her får de være i fred, godt hjulpet av en lokalbefolkning som vet at bilindustrien betyr både penger og arbeidsplasser. Dukker du opp her med kamera over skulderen, blir du sett stygt på!

Det er nesten helt dødt i sentrum. En Volvo V70 taxi står på tomgang, med digre ekstralykter i fronten, obligatorisk ekstrautstyr her oppe.

Så kommer det en godt kamuflert testbil kjørende. Snøen virvles opp når den passerer, i noe som virker som godt over fartsgrensen. Så forsvinner den i snødrevet.

(Saken fortsetter under bildet)

Nord-Sverige er et øde område, her er det langt mellom småbyene.

Er her for å jobbe

Hotellet ligger tre kilometer utenfor sentrum. I det vi svinger inn, får jeg øye på tre kamuflerte biler, temmelig sikkert Mercedeser. Men det går for fort til at jeg får tatt bilder. Og når jeg stikker opp etter innsjekk, er de borte.

Bakke inne på testområdet, her sjekker man hvordan bilene oppfører seg på ulike underlag.

På kvelden prates det stort sett engelsk og tysk rundt bordene. Disse gjestene er ikke her for å gå på ski! Faguttrykkene er mange, stemmene demper seg når det kommer nye innom baren. Noen tar en øl eller to, de fleste gir seg tidlig. De er her for å jobbe og det handler ikke om åttetimers-dager når man reiser hit opp.

På vei ut spør jeg resepsjonisten om de ser mange kamuflerte testbiler her i området.

– Njaaa, nei, noen er det jo kanskje. Men ikke så veldig mange, sier han, og viser tydelig at dette ikke er noe han har så lyst til å prate om.

Se hva Ole oppdaget i parkeringskjelleren

(Saken fortsetter under videoen)

Vært her siden 80-tallet

Dagen etter bærer det ut til testsenteret. Først langs en øde landevei, så inn på en stikkvei uten noe navn, eller skilting. Ute i skogen kommer vi plutselig til en bom. Sjåføren hopper ut og slår inn en kode, bommen går opp og vi får kjøre videre.

Jeg legger merke til at hun følger med i speilet til den har gått ned igjen. Her skal det ikke komme noen uvedkommende inn etter oss.

Noen minutter senere kjører vi ned til innsjøen. Her har altså Jaguar Land Rover sitt anlegg. De har vært her siden 80-tallet, og stadig utvidet. BMW holder til på en annen side av sjøen, det er også et tredje selskap her, hvor bilprodusenter som ikke har egne anlegg kan leie seg inn.

(Saken fortsetter under bildet)

Midt ute i det øde området står det en bom. Den er der for å holde uvedkommende borte.

Kunne ikke solgt bilene

Å utvikle nye bilmodeller er tidkrevende. Det handler om utrolig mange valg. Ting som må prøves og testes, gang på gang. Vinter og glatte veier byr på store utfordringer. Og for å få testet ut dette i praksis, er det ikke noe annet som kan måle seg med å gjøre det under realistiske forhold, på snø og is. I time etter time, dag etter dag.

– Vi kunne rett og slett ikke solgt bilene våre hvis vi ikke hadde dette testsenteret. Det vi gjør her oppe er helt avgjørende for det ferdige resultatet, forteller Adam Brant som er en av de som leder utviklingen av Jaguar I-Pace.

Inne på senteret ser vi flere kamuflerte biler, ikke bare I-Pace. Et par ser ut som modifiserte Range Rover Sport, også en bil som godt kan være neste Range Rover Evoque, ut fra proporsjonene under all kamuflasjen.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er dimensjoner over denne garasjen, bak portene skjuler det seg en rekke testbiler. Foto: Jaguar.

Her ble en kul Range Rover avslørt

Knaker i isen

Flere titalls ingeniører sitter og jobber rundt i de ulike bygningene. Det er kontorplass til 60 her, garasjer til 100 biler. Testbilene tankes på en "mini-bensinstasjon" inne på området. Det summer av konsentrert aktivitet.

Adam forteller at Jaguar og Land Rover stort sett frakter testbilene på lukkede biler. Da blir de kjørt helt til anlegget og losset av her. Men endel produsenter bruker også reisen opp og ned som en del av testprogrammet. Ikke sjelden dukker disse bilene også opp i Norge, opp gjennom årene har du kunnet se ganske mange av dem her på Broom.

Det knaker i isen når bilene kjører forbi. En ekkel lyd, før du blir vant til den. Isen er minst 40 centimeter tykk. Et eget team med brøytemannskaper jobber på to skift, de første starter klokken tre på natten. Alt må være klart til testsjåførene begynner på morgenen.

(Saken fortsetter under bildet)

Det islagte vannet inneholder en rekke testbaner, brøytemannskapene jobber to skift i døgnet hele uka for å holde dem åpne.

Teste på isen

De ulike banene må også vedlikeholdes. Noen blir "spesialpreppet", for å lage ulike underlag. Her er ikke mye overlatt til tilfeldighetene!

Broom-redaktør Knut Skogstad har testet I-Pace på isen.

Inne på land er det også egne baner, laget for å kunne strekke testperioden litt ekstra, før og etter at isen er tykk nok til å kunne kjøres på.

Etter en kjapp tur rundt om på anlegget, blir vi skysset ut og videre. Det er tid for å leke litt testsjåfør selv, og kjøre I-Pace ute på isen. Så langt er den kamuflert både utenpå og inni, men det er ikke lenge til den skal debutere og så leveres til de første kundene.

1.200 nordmenn har bestilt allerede. De vil snart kunne dømme selv om Jaguar har gjort jobben sin, på innsjøen langt nord i Sverige.

Klikk her for å lese mer om I-Pace på isen

Her står den og lader innimellom to testrunder, Jaguars nye elbil I-Pace. Foto: Jaguar.

Saken ble først publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:39 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab
Siste nytt
03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:39NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab
Populært