For første gang går dieselsalget ned

Stadige avgifter rettet mot eiere av dieselbiler fører til at dieselsalget for første gang går ned i Norge. Foto: NTB scanpix.
Stadige avgifter rettet mot eiere av dieselbiler fører til at dieselsalget for første gang går ned i Norge. Foto: NTB scanpix.

Færre enn før velger diesel. I 2017 ble det solgt 37 millioner liter mindre diesel enn året før, viser ferske tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av nye dieselbiler har stupt. For fem år siden var 52,8 prosent av nybilsalget i Norge dieselbiler. I fjor var det nede i 23,1 prosent.

Folk velger heller å satse på elbiler, hybrider og bensinbiler.

Innføring av dieselavgift i bomringer og den nye blågrønne regjeringens varslede, økte dieselgsavgift, sender også signaler om at regjeringen vil ha dieselbilene bort fra veiene.

Nå viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at salget av diesel i Norge for første gang har gått ned.

Det er NRK som har fått utarbeidet den ferske statistikken.

Les også: Strammer grepet rundt diesel- og bensinbilene

Fram til 2016 økte dieselsalget i Norge jevnt og trutt, deretter stoppet det. Fra 2016 til 2017 gikk salget ned med 0,9 prosent. Det vil si at det i 2017 ble solgt 37 millioner liter mindre diesel enn året før.

– Det er første gang vi ser at pilene går nedover og at vi får en reduksjon. Den er riktignok liten, men det er en nedgang, og det er interessant, sier Guro Henriksen i SSB til NRK.

Henriksen tror utviklingen henger sammen med endringer i nordmenns bilpark, der mange nyregistrerte biler nå er nullutslipps- eller hybridbiler.

Les også: Kjører du diesel gjennom bomringen i Oslo i rushtiden, må du betale 59 kroner

Personvernpolicy