Meny

Her kommer den – Norges billigste SUV!

Helt ny utgave – nå har vi testet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en verden hvor det innimellom virker som om ulike bilfabrikanter forsøker å overgå hverandre med spenstig design, nye teknolog og mer av absolutt alt, så finnes det ett bilmerke som velger å avstå fra dette racet.

Men som lar de andre ta den kampen. Selv gidder de ikke være med. De velger heller å gjøre ting på sin litt enkle og forutsigbare måte. Som de vet fungerer.

Hva er er dette?

Vi snakker om rumenske Dacia Duster. En annerledes bil og et nisjeprodukt. Konseptet er enkelt og greit. Dette skal være veldig mye SUV for pengene, samtidig som den skal by på dugende SUV-egenskaper og god plass.

Den kom første gang i 2010, den fikk en facelift i 2014 og bilen har vært en større suksess enn hva selv de største optimistene håpet på. Den selges i 44 land og så langt har 1,1 millioner eksemplarer trillet ut av fabrikkportene.

Den er ikke helt ny, men alt du ser er i alle fall både nytt og bedre.
Den er ikke helt ny, men alt du ser er i alle fall både nytt og bedre.

Og flere skal det tydeligvis bli. For Dacia Duster kommer nå i det Dacia selv kaller en helt ny utgave. På sett og vis har de rett, men ikke helt. Bilen bygger på samme plattform som tidligere, men alt eksteriøret og interiøret, rett og slett alt du kan se, er helt nytt.

I tillegg til nytt utseende, kommer den i tillegg med noen nye motorer og drivlinjer.

Dacia bygger på Renault og Nissan og det også derfra motorene hentes. Nemlig 1,5-liters dieselmotor på 110 hk og nå også, en 1,2-liters bensinmotor på 125 hk. I tillegg leveres Dacia nå med automatgir for første gang. Dette er garantert noe en del kunder har etterspurt.

Prisene på Duster starter på 190.000 kroner for utgaven med forhjulstrekk og på drøyt 250.00 kroner om du vil ha den med firehjulsdrift.

Dette er bilen for deg som vil kjøre jorden rundt

Dacia Duster ble kjørt både høyt og lavt. Her med Athen i bakgrunnen.Foto: Renault Norge.
Dacia Duster ble kjørt både høyt og lavt. Her med Athen i bakgrunnen.Foto: Renault Norge.

Hvordan er den å kjøre?

Vi har virkelig ikke kjørt mange meterne før vi merker det; bilen går utrolig mye stillere enn sin forgjenger. Den nye elektriske servostyringen er både lett og mer presis i nykommeren. I tillegg er setene og rattet også nytt. Rattet er passe tykt og godt å holde i, men vi mistenker at skinnet det er trukket med ikke er ekte. Justeringsmulighetene har blitt bedre. Setene er også helt nye, de er helt greie, men ikke de beste vi har plassert stumpen vår i. Elektrisk justering? Glem det. Det koster penger.

Bilen oppleves som rimelig komfortabel på landeveien. Den går stille og pent i hastigheter opp til 120 km/t. Men det er nok allikevel dårlig vei som er Dusters paradegren. Her imponerer den virkelig – enten du har den med to- eller firehjulsdrift.

Bakkeklaringen er på rause 21 centimeter og korte overheng både foran og bak gjør faktisk bilen overraskende god der veien er skikkelig dårlig, eller hvor det ikke er vei i det hele tatt.

Vi kjørte bilen på steder der man definitivt ikke hadde turt å ta med verken BMW X3 eller Volvo XC60 – biler som fort koster fire ganger så mye – og lot oss overraske. Kommer du ikke fram med denne, så får du bruke enten fjellstøvler, ski, truger eller rett og slett traktor.

Dacia Duster: Billig-SUVen overrasker eierne

Framkommeligheten imponerer, selv på modellen med tohjulstrekk.
Framkommeligheten imponerer, selv på modellen med tohjulstrekk.

Går den bra?

Nei, den er ikke akkurat noe fyrverkeri, hverken med bensin- eller dieselmotor. Men den går mer enn godt nok i alle fall med dieselmotoren. Den oppleves som klar den sterkeste av de to. Prestasjonene og ytelsene duger helt greit til hverdagsbruk, men du blir neppe førstemann ut av lyskryssene.

Vi synes dieselmotoren er den som kler bilen aller best. Den byr på moment nok og den gjør unna 0-100 på 12,4 sekunder. Ikke kjapt, men greit nok.

Bensinmotoren er en 1,2-liter, den går stille og fint, men krever litt hyppigere bruk av girstanga og mangler litt moment på lavere turtall. Den må rett og slett piskes noe mer enn bilen med dieselmotor.

De 6-trinns manuelle girkassene er lettsjaltet og presise. Automatgirkassa har også 6 trinn og også den oppleves som presis og komfortabel. Vi tipper en del norske kjøpere vil velge den.

Dette er perfekt feriebil, hvis du tør!

Interiøret er helt nytt. Fortsatt enkelt, men funksjonelt.
Interiøret er helt nytt. Fortsatt enkelt, men funksjonelt.

Hvordan er plassen?

Plassen er det lite å si på. Denne kan fungere som en kompakt familiebil. Den har plass nok til voksne både i for og baksetet. Man sitter ganske høyt og dermed med beina ned, og ikke framover, på typisk SUV-vis. Det er godt for plassen, særlig med tanke på baksete-passasjerene.

Bagasjerommet har krympet bitte litt. Rett og slett fordi sidepanelene er endret litt for å gi plass til en ny type side-airbag og mer støyisolasjon. Å stå å si noe slikt på en pressekonferanse hadde nok vært utenkelig om det var en ny Audi- eller Volvo-modell det var snakk om.

Men igjen har vi veldig sansen for Dacia-ingeniørenes forklaring fra kritiske motorjournalister som spør om det ikke er rart å lansere en ny modell med mindre plass enn forgjengeren.

– Vi kunne så klart løst dette på en annen måte, men det ville kostet mye mer. Vi tror også at redusert støy og økt sikkerhet er viktigere for våre kunder enn to liter mindre bagasjerom. Det er faktisk så liten forskjell mellom den nye og den forrige at det knapt vil være merkbart i praksis.

Modellen med forhjulstrekk har noe mer bagasjeplass enn den med firehjulsdrift, rett og slett fordi bakaksel og differensial på firehjulsdrift-modellen krever mer plass under bilen.

Her snakker vi super-sjelden bruktbil

Også utvendig ser bilen mye bedre ut enn foregående generasjon.
Også utvendig ser bilen mye bedre ut enn foregående generasjon.

Finest utenpå eller innvendig?

Å si at Dacia Duster er fin innvendig ville være en liten overdrivelse. Rett og slett fordi det aldri har vært hverken målet eller meningen at den skal være det. Her er det helt blottet for børstet aluminium, innlegg av eksklusive tresorter og brytere som minner om det du finner på de hippeste kaffemaskinene. Men den er funksjonell og enkel og uten unødvendig krimskrams. Og – ja, en enkel sort bryter fungerer minst like bra som en hvor en designer har brukt 200 timer på å fintune følelsen når du tar på den. Igjen; enkelt og realt.

Den virker godt sammenskrudd, uten skrammel og vibrasjoner. Materialene som er brukt er heller ikke av den aller kjipeste sorten. Dessuten har den fått både oppgradert navigasjon, som nå står høyere på dashbordet, for lettere bruk, og oppgradert stereoanlegg.

Langt fra top notch, men igjen enkelt, velfungerende og greit.

Den har automatisk klimaanlegg, den har cruisekontroll, og den har nå fått blindsonevarsling. Den har også strømuttak og USB-tilkobling. Slikt som man trenger.

Utvendig har det skjedd langt mer enn det du ser ved første øyekast. Nye lamper foran og bak, nye fangere, nye og bredere grill, frontrute som er flyttet frem og som heller mer bakover enn tidligere. Den sorte plasten bak på forskjermen ser kanskje ut som pynt. Men den er ikke det. Dacia har som prinsipp at om det ikke har noen funksjon, så har det ikke noe på deres biler å gjøre. For da trekker det prisen unødvendig opp.

Så den sorte plastdetaljen er rett og slett for å gi plass til 17-tommers hjul, som nå kan leveres.

Dacia Duster er tro mot det opprinnelige designet, men framstår som både mer både moderne og elegant.

Topp 5: Dette er Norges billigste med 4x4

Dacia har lyktes med å lage en enkel, men funksjonell bil.
Dacia har lyktes med å lage en enkel, men funksjonell bil.

… Og konklusjonen er?

Dacia er definitivt en nisjebil. Men også en bil som bør ha livets rett. Selv om den er enkel så er den ikke simpel. Det er en stor forskjell.

Vi har sansen for konseptet. Det her funket før på biler som VW Boble, Renault 4 og Citroen 2CV. Det er noe befriende og godt over Dusteren. Noe ærlig og ujålete som man lett kan la seg sjarmere av. Samtidig som den er en høyst kapabel SUV, når det gjelder plass og ikke minst framkommelighet.

Den byr på litt antistatus. Den prøver ikke å være en BMW X3 eller en Audi Q5. Den er bare en Dacia Duster og virker til å være godt fornøyd med det. Den har heller ikke grunn til noe annet. Bilen holder det den lover på alle punkter.

Ikke bare har vi sansen, vi blir nesten litt glad i den etter de to dagene vi hadde sammen på svært varierte greske veier. Enkelt og greit, javel. Men dette funker! Det funker pokker så godt, til og med!

Les også: Går mot nytt rekordår for bilsalget

Denne saken ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:04 Fire personer i sjøen i Bergen06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Siste nytt
06:04NorgeFire personer i sjøen i Bergen06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Populært