Her kommer den – Norges billigste SUV!

Helt ny utgave – nå har vi testet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en verden hvor det innimellom virker som om ulike bilfabrikanter forsøker å overgå hverandre med spenstig design, nye teknolog og mer av absolutt alt, så finnes det ett bilmerke som velger å avstå fra dette racet.

Men som lar de andre ta den kampen. Selv gidder de ikke være med. De velger heller å gjøre ting på sin litt enkle og forutsigbare måte. Som de vet fungerer.

Hva er er dette?

Vi snakker om rumenske Dacia Duster. En annerledes bil og et nisjeprodukt. Konseptet er enkelt og greit. Dette skal være veldig mye SUV for pengene, samtidig som den skal by på dugende SUV-egenskaper og god plass.

Den kom første gang i 2010, den fikk en facelift i 2014 og bilen har vært en større suksess enn hva selv de største optimistene håpet på. Den selges i 44 land og så langt har 1,1 millioner eksemplarer trillet ut av fabrikkportene.

Den er ikke helt ny, men alt du ser er i alle fall både nytt og bedre.
Den er ikke helt ny, men alt du ser er i alle fall både nytt og bedre.

Og flere skal det tydeligvis bli. For Dacia Duster kommer nå i det Dacia selv kaller en helt ny utgave. På sett og vis har de rett, men ikke helt. Bilen bygger på samme plattform som tidligere, men alt eksteriøret og interiøret, rett og slett alt du kan se, er helt nytt.

I tillegg til nytt utseende, kommer den i tillegg med noen nye motorer og drivlinjer.

Dacia bygger på Renault og Nissan og det også derfra motorene hentes. Nemlig 1,5-liters dieselmotor på 110 hk og nå også, en 1,2-liters bensinmotor på 125 hk. I tillegg leveres Dacia nå med automatgir for første gang. Dette er garantert noe en del kunder har etterspurt.

Prisene på Duster starter på 190.000 kroner for utgaven med forhjulstrekk og på drøyt 250.00 kroner om du vil ha den med firehjulsdrift.

Dette er bilen for deg som vil kjøre jorden rundt

Dacia Duster ble kjørt både høyt og lavt. Her med Athen i bakgrunnen.Foto: Renault Norge.
Dacia Duster ble kjørt både høyt og lavt. Her med Athen i bakgrunnen.Foto: Renault Norge.

Hvordan er den å kjøre?

Vi har virkelig ikke kjørt mange meterne før vi merker det; bilen går utrolig mye stillere enn sin forgjenger. Den nye elektriske servostyringen er både lett og mer presis i nykommeren. I tillegg er setene og rattet også nytt. Rattet er passe tykt og godt å holde i, men vi mistenker at skinnet det er trukket med ikke er ekte. Justeringsmulighetene har blitt bedre. Setene er også helt nye, de er helt greie, men ikke de beste vi har plassert stumpen vår i. Elektrisk justering? Glem det. Det koster penger.

Bilen oppleves som rimelig komfortabel på landeveien. Den går stille og pent i hastigheter opp til 120 km/t. Men det er nok allikevel dårlig vei som er Dusters paradegren. Her imponerer den virkelig – enten du har den med to- eller firehjulsdrift.

Bakkeklaringen er på rause 21 centimeter og korte overheng både foran og bak gjør faktisk bilen overraskende god der veien er skikkelig dårlig, eller hvor det ikke er vei i det hele tatt.

Vi kjørte bilen på steder der man definitivt ikke hadde turt å ta med verken BMW X3 eller Volvo XC60 – biler som fort koster fire ganger så mye – og lot oss overraske. Kommer du ikke fram med denne, så får du bruke enten fjellstøvler, ski, truger eller rett og slett traktor.

Dacia Duster: Billig-SUVen overrasker eierne

Framkommeligheten imponerer, selv på modellen med tohjulstrekk.
Framkommeligheten imponerer, selv på modellen med tohjulstrekk.

Går den bra?

Nei, den er ikke akkurat noe fyrverkeri, hverken med bensin- eller dieselmotor. Men den går mer enn godt nok i alle fall med dieselmotoren. Den oppleves som klar den sterkeste av de to. Prestasjonene og ytelsene duger helt greit til hverdagsbruk, men du blir neppe førstemann ut av lyskryssene.

Vi synes dieselmotoren er den som kler bilen aller best. Den byr på moment nok og den gjør unna 0-100 på 12,4 sekunder. Ikke kjapt, men greit nok.

Bensinmotoren er en 1,2-liter, den går stille og fint, men krever litt hyppigere bruk av girstanga og mangler litt moment på lavere turtall. Den må rett og slett piskes noe mer enn bilen med dieselmotor.

De 6-trinns manuelle girkassene er lettsjaltet og presise. Automatgirkassa har også 6 trinn og også den oppleves som presis og komfortabel. Vi tipper en del norske kjøpere vil velge den.

Dette er perfekt feriebil, hvis du tør!

Interiøret er helt nytt. Fortsatt enkelt, men funksjonelt.
Interiøret er helt nytt. Fortsatt enkelt, men funksjonelt.

Hvordan er plassen?

Plassen er det lite å si på. Denne kan fungere som en kompakt familiebil. Den har plass nok til voksne både i for og baksetet. Man sitter ganske høyt og dermed med beina ned, og ikke framover, på typisk SUV-vis. Det er godt for plassen, særlig med tanke på baksete-passasjerene.

Bagasjerommet har krympet bitte litt. Rett og slett fordi sidepanelene er endret litt for å gi plass til en ny type side-airbag og mer støyisolasjon. Å stå å si noe slikt på en pressekonferanse hadde nok vært utenkelig om det var en ny Audi- eller Volvo-modell det var snakk om.

Men igjen har vi veldig sansen for Dacia-ingeniørenes forklaring fra kritiske motorjournalister som spør om det ikke er rart å lansere en ny modell med mindre plass enn forgjengeren.

– Vi kunne så klart løst dette på en annen måte, men det ville kostet mye mer. Vi tror også at redusert støy og økt sikkerhet er viktigere for våre kunder enn to liter mindre bagasjerom. Det er faktisk så liten forskjell mellom den nye og den forrige at det knapt vil være merkbart i praksis.

Modellen med forhjulstrekk har noe mer bagasjeplass enn den med firehjulsdrift, rett og slett fordi bakaksel og differensial på firehjulsdrift-modellen krever mer plass under bilen.

Her snakker vi super-sjelden bruktbil

Også utvendig ser bilen mye bedre ut enn foregående generasjon.
Også utvendig ser bilen mye bedre ut enn foregående generasjon.

Finest utenpå eller innvendig?

Å si at Dacia Duster er fin innvendig ville være en liten overdrivelse. Rett og slett fordi det aldri har vært hverken målet eller meningen at den skal være det. Her er det helt blottet for børstet aluminium, innlegg av eksklusive tresorter og brytere som minner om det du finner på de hippeste kaffemaskinene. Men den er funksjonell og enkel og uten unødvendig krimskrams. Og – ja, en enkel sort bryter fungerer minst like bra som en hvor en designer har brukt 200 timer på å fintune følelsen når du tar på den. Igjen; enkelt og realt.

Den virker godt sammenskrudd, uten skrammel og vibrasjoner. Materialene som er brukt er heller ikke av den aller kjipeste sorten. Dessuten har den fått både oppgradert navigasjon, som nå står høyere på dashbordet, for lettere bruk, og oppgradert stereoanlegg.

Langt fra top notch, men igjen enkelt, velfungerende og greit.

Den har automatisk klimaanlegg, den har cruisekontroll, og den har nå fått blindsonevarsling. Den har også strømuttak og USB-tilkobling. Slikt som man trenger.

Utvendig har det skjedd langt mer enn det du ser ved første øyekast. Nye lamper foran og bak, nye fangere, nye og bredere grill, frontrute som er flyttet frem og som heller mer bakover enn tidligere. Den sorte plasten bak på forskjermen ser kanskje ut som pynt. Men den er ikke det. Dacia har som prinsipp at om det ikke har noen funksjon, så har det ikke noe på deres biler å gjøre. For da trekker det prisen unødvendig opp.

Så den sorte plastdetaljen er rett og slett for å gi plass til 17-tommers hjul, som nå kan leveres.

Dacia Duster er tro mot det opprinnelige designet, men framstår som både mer både moderne og elegant.

Topp 5: Dette er Norges billigste med 4x4

Dacia har lyktes med å lage en enkel, men funksjonell bil.
Dacia har lyktes med å lage en enkel, men funksjonell bil.

… Og konklusjonen er?

Dacia er definitivt en nisjebil. Men også en bil som bør ha livets rett. Selv om den er enkel så er den ikke simpel. Det er en stor forskjell.

Vi har sansen for konseptet. Det her funket før på biler som VW Boble, Renault 4 og Citroen 2CV. Det er noe befriende og godt over Dusteren. Noe ærlig og ujålete som man lett kan la seg sjarmere av. Samtidig som den er en høyst kapabel SUV, når det gjelder plass og ikke minst framkommelighet.

Den byr på litt antistatus. Den prøver ikke å være en BMW X3 eller en Audi Q5. Den er bare en Dacia Duster og virker til å være godt fornøyd med det. Den har heller ikke grunn til noe annet. Bilen holder det den lover på alle punkter.

Ikke bare har vi sansen, vi blir nesten litt glad i den etter de to dagene vi hadde sammen på svært varierte greske veier. Enkelt og greit, javel. Men dette funker! Det funker pokker så godt, til og med!

Les også: Går mot nytt rekordår for bilsalget

Denne saken ble først publisert på Broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner
Siste nytt
02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner
Populært