Meny

«Hvilken vei tar bilen?» Gro Sandkjær Hanssen, forsker

Er elbilen dårlig for folkehelsa?

GRØNN BØLGE: Det er tett mellom nullutslippsbilene i kollektivfeltet i morgenrushet på E18.
GRØNN BØLGE: Det er tett mellom nullutslippsbilene i kollektivfeltet i morgenrushet på E18. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vi liker å tro at elbilen er bra for folkehelsa, men er det riktig? Svaret er: Ikke ubetinget. Vi trenger en hverdagsaktiviserende transport, og det vil ikke elbilene bidra til, mener seniorforsker Gro Sandkjær Hanssen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette intervjuet er del av en serie om persontransportens fremtid som publiseres på motor.no i høst.

– Mye av endringene for transport er myntet på sentrale strøk og de største byene: De er drevet av klimautfordringer og ønsket om å øke effektiviteten og bærekraften i bytransporten. Hvordan kan transporten i distriktene også bli mer klimavennlig og arealeffektiv?

– Den statlige politikken som går på at utbyggingsmønstrene i Norge i større grad skal skje rundt kollektivknutepunkter gjelder like mye for distriktene, der man har lokale sentra og tettsteder. Det er mange argumenter for at vi ønsker et utbyggingsmønster som i større grad legger opp til kollektivtransport, sykkel og gange, heller enn biltransport. Vi skal fremme et mindre transportgenererende utbyggingsmønster, primært for å redusere CO2-utslippene, men også fordi vi har et stort ansvar for å sikre landbruksjord og biomangfold. Særlig boligfeltutbygginger gjør at vi får stort press på truete arter. I tillegg er det i aller høyeste grad et folkehelseperspektiv her.

Les også: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser for samfunnet»

Gro Sandkjær Hanssen

Gro Sandkjær Hanssen er seniorforsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR, Høgskolen i Oslo og Akershus.

Følg henne på Twitter.

– Vi ønsker mer aktiviserende hverdagstransport. At vi skal sitte mindre i bil, og transportere oss for egen kraft. Nå kommer det flere og flere rapporter både i Norge og internasjonalt som viser effekten på helsen din av å bo tett. De viser at fortetting gir mer aktiv hverdag enn hvis man bor der man er bilavhengig.

– Jeg er en bygdejente og vet hvordan det er å bo syv kilometer fra nærmeste sentrum. Så ja, man må stille litt annerledes krav til de store byene enn til tettsteder og bygder. Men også der er det et kjempepotensial for å bygge bedre og tettere steder. Etablere bedre knutepunkter for å få kollektivtrafikken til å kunne gå hyppigere, og også forbedre stedene. Du vil kunne få flere sosiale møteplasser, mer attraktive steder som vil tiltrekke seg mer handel, kafeer, ulike tilbud, private investeringer.

– Å satse på sentrumsutvikling og tettstedsutvikling har et stort potensial. Utviklingen mange steder er derimot at det blir mer og mer spredt. Vi klarer ikke helt å snu dette. Det er en ørliten trend mot at vi har klart å knippe oss sammen litt mer, men det er de store byene som tar dugnaden, mens byer under 100 000 i mindre grad er med på å knipe inn på areal og fortette rundt knutepunktene.

Les også: «Det er kanskje på tide å fase uten noen elbil-fordeler»

– Hva er det som gjør at det stopper opp? Er det penger som trengs eller er det politisk uvilje?

– Det er et mangfoldig bilde. Gjennom egen planmyndighet har kommunene mulighet til å ta et større politisk ansvar for å gjennomføre de statlige planretningslinjene. Men vi ser igjen og igjen at lokalpolitikere heller velger å si ja til for eksempel boligfeltutbygginger på jomfruelig mark enn å fortette allerede bebygde arealer. Og så er staten en versting, i sine lokaliseringer, og går ikke nødvendigvis går foran med et godt eksempel.

– Hvilke krefter er det som jobber mot utviklingen? Ønsker vi helst å bo spredt?

– Billige tomter vil alltid være fristende å utvikle. Og jo lenger unna sentrum, jo billigere er det. Slik er markedslogikken, og den må korrigeres av lokale planer. Så må politikerne våge å holde seg til disse planene. De må våge å si: Slik skal vi styrke sentrum, og langs disse aksene skal all ny bygging av bolig og næring skje. Og deretter må de være lojale til planene når enkeltprosjektene kommer opp. Det er der det ofte glipper. Når nye prosjekter med forseggjorte arkitekttegnede prospekter lander på bordet, så er det vanskelig å si nei. Dette gjelder også oppover i systemet, blant innsigelsesmyndighetene, de som skal passe på at planretningslinjene følges: Først og fremst Fylkesmannen og Vegvesenet.

Les også: «Elsykkelstøtten til Oslo kommune har vært et genialt grep»

– Utfordringen nå er at disse har fått signaler fra kommunalminister Jan Tore Sanner om å holde igjen på innsigelsene. Så her har vi et departement som ikke er konsekvente i sine signaler. De vil gi større rom til kommunalt selvstyre. Men hele ideen med de statlige planretningslinjene er at disse hensynene skal gis en ekstra tyngde.

– Slik det er nå tappes mange av småbyenes sentrumsområder som handelssteder. Småbyene sier gjerne: Vi får ikke folk til å handle i sentrum. Og hvorfor er det slik? Jo, fordi dere har lagt store kjøpesentre utenfor sentrum. Da legger du opp til et bilbasert handelsmønster, og dermed tapper du det historiske sentrumet for kraft.

– Dette er problematisk for stedsutviklingen, for reiseliv, turister, og møteplasser og byliv. Kommunene ønsker begge deler. De ønsker et revitalisert sentrum, og samtidig tapper de sentrum for kraft ved å si ja til at mer av handelen kan lokaliseres på kjøpesentre eller storhandelssteder.

– Vil ikke elbilen slå bena under klimaargumentet til fortettingsretningslinjene? Vil det bli vanskelig å opprettholde fortettingsreguleringene når en så håndfast størrelse som klimautslipp delvis forsvinner fra argumentasjonen?

– Ja, det kan ta vekk noe av tyngden i argumentasjonen. De andre argumentene enn klima er mer fragmenterte og begrunnelsene mer komplekse. Men jeg vil like fullt si at vi har to store utfordringer for samfunnsutviklingen. Det ene er klimautfordringen. Og det andre er folkehelseutfordringen. Og folkehelsen er i tillegg veldig skjev mellom byer og distriktskommuner.

Les også: «Alle problemene blir ikke løst med overgang til elbiler»

– Nå kommer folkehelseargumentet for fullt. For folkehelsen, det er selve pengene våre. Det er helsetjenester som tar en stadig større del av kommunenes budsjett. Så vi må gå fra en passiv livssituasjon til en aktiv, og i mye større grad tenke forebyggende når det gjelder helse. Og der vil en elbil være negativt, den fremmer ikke hverdagsaktiviserende transport. Jeg tror bylivstankegang og tanken om aktiviserende byer vil bre om seg fremover, og få større tyngde, fordi de i større grad kan knyttes til fremtidige innsparinger på kommunenes helsebudsjetter.

– Forskere vi har snakket med sier at parkering er den store faktoren som må begrenses for å få opp sykkelandeler. Har du mulighet til å parkere der du skal så vil sykkel omtrent alltid tape. I distriktene er det jo stort sett alltid parkeringsplass. Hvordan kan dette reguleres?

– Restriksjoner på parkering er utrolig viktig. Og her må det offentlige gå foran. Burde man legge til rette for parkering i tilknytning til offentlige arbeidsplasser og offentlige tjenester? Bør ikke de være et forbilde? Men her kommer en del rettferdighetshensyn inn.

– Hvor mye skal man tilrettelegge for at handelen skal få bilparkering, mens offentlige tjenester skal ha mindre? Hvordan skal parkeringsrestriksjonene fordeles? Dette er en vanskelig prinsipiell diskusjon. Klarer vi å se handelen i byen og handelen på kjøpesentrene i sammenheng? I dag bygges det handelssteder mellom småbyene der det er umulig å gå mellom de ulike bygningene. Du må kjøre fra butikk til butikk. Alt eser ut og det finnes ingen struktur. Da er det kanskje dumt hvis vi samtidig innfører sterke parkeringsrestriksjoner i de gamle sentraene.

Tidligere artikler i serien:

Introduksjon: Transportrevolusjon vil forandre våre liv

Analytikeren: «Norge er et eksempel på hvor fort overgangen kan gå»

DNV GL-direktøren: «Det er en «no-brainer» at resten av verden vil følge etter i våre fotspor»

Distriktsforskeren: «Alle problemene blir ikke løst med overgang til elbiler»

SSB-forskeren: «Det er kanskje på tide å fase uten noen elbil-fordeler»

Naturverneren: «Det må bli dyrere å forurense»

Høyrepolitikeren: «Det er ikke avgiftsmangel som holder igjen elbilsalget»

Miljøforskeren: «Jeg er mer optimistisk enn før jeg begynte med dette»

Klimamålet: «Miljøgevinsten lar vente på seg i faktiske tall»

BI-profilen: «Små, selvkjørende elbiler som farter hit og dit. Det blir helt topp»

Ruter-sjefen: «Det handler om å få folks hverdag til å gå opp»

Selvkjøring-konsulenten: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser for samfunnet»

Transportforskeren: «Elsykkelstøtten til Oslo kommune har vært et genialt grep»

Samfunnsgeografen: «Neste generasjon er mindre interessert i å eie bil selv»

Urbaniseringen: «Hvordan blir personbilens plass i fremtidens norske byer?»

Zero-eksperten: «Det er bare elbil som gir virkelige kutt i utslipp»

Saken ble først publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta04:28 Sergey Kaydalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta04:28NorgeSergey Kaydalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise
Populært