«Elsykkelstøtten til Oslo kommune har vært et genialt grep»

Den svenske byen Umeå er en av byene som har satset kraftig på utbygging og vedlikehold av sykkelveier, men det resultat at folk sykler o stort antall - hele året.
Den svenske byen Umeå er en av byene som har satset kraftig på utbygging og vedlikehold av sykkelveier, men det resultat at folk sykler o stort antall - hele året. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

I hvilken grad er sykkelen en del av løsningen på morgendagens persontransport? Det får vi kanskje ikke vite før politikerne setter kraft bak fagre ord om dobling av sykkelandelen. – Da holder det ikke lenger å bare bygge sykkelveier, sier forsker Aslak Fyhri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette intervjuet er del av en serie om persontransportens fremtid som vil publiseres på motor.no utover høsten.

Aslak Fyhri (bildet) er forsker ved Transportøkonomisk institutt. Du finner mye av hans forskning her.

Les også: Transportrevolusjonen vil endre våre liv

– En overgang til mer effektive og elektriske biler har vært frontet som det soleklart mest effektive tiltaket for å få ned klimagassutslippene i Norge. Slik har en ambisjon om å få ned bilbruken muligens kommet litt i skyggen. Står elbilen i veien for elsykkelen?

– Det er et godt spørsmål. Vi er jo helt fremst når det gjelder elbil, så der har vi gjort mye riktig. Men hvorvidt denne satsingen har gått på bekostning av gang og sykkel er vanskelig å svare på. Trolig ikke. Når det gjelder sykkel har det jo de siste årene vært en gradvis overgang fra store ord, til noe mer realistisk ord og planer, og til en viss grad har også pengene fulgt etter. Det skjer endringer når det gjelder infrastruktur for sykkel nå.

– Hva er potensiale for sykling i Norge? Hva må til for å få opp sykkelandelene?

– Veldig stor andel av reiser i bystrøk er korte, men like fullt er bilandelen høy i mange norske byer. Den nasjonale ambisjonen er at sykkelandelen skal dobles i norske byer innen 2020. Det er mulig å nå dette målet. Men da må det langt mer politisk vilje til, og takten må akselerere. Da holder det ikke lenger å bare bygge sykkelveier. Vi må også våge å ta tøffere grep om restriksjoner på bilbruken. Sverige er et land vi kan sammenlikne oss med, og de har dobbelt så høy sykkelandel i alle sine store byer.

Les også: «Det er kanskje på tide å fase uten noen elbil-fordeler»

– Elsykkelsalget har eksplodert på få år og det gjør i hvert fall at topografi som forklaring for Norges lave sykkelinteresse forsvinner?

– Topografien nuller vi helt ut med elsykkel. Men selv om elsykkelsalget har eksplodert, så har det eksplodert fra ingenting. Fortsatt er over 95 prosent av alle sykler som selges i Norge uten elmotor. I Nederland er andelen på 20 prosent.

– Du nevner at restriksjoner må til. Hva er de mest effektive bilrestriksjonene for å få opp sykkelandelen?

– Parkeringsrestriksjoner regnes som mest effektivt. Hvis det er vanskeligere å parkere i den ene enden av transportkjeden, blir det litt større friksjon, og da blir valget om å ta bil litt mindre selvsagt. Det er veldig vanskelig å konkurrere med bil om du kan kjøre fra a til b. Men hvis du må parkere et stykke unna og gå fem eller kanskje ti minutter, da begynner du å vurdere transportmiddelet. Da får sykkelen tilbake noe av den fordelen den egentlig har. Men dette er politisk svært upopulære tiltak og medfører en stor politisk kostnad som få partier er villige til å ta.

Den svenske byen Umeå er en av byene som har satset kraftig på utbygging og vedlikehold av sykkelveier, men det resultat at folk sykler o stort antall - hele året. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
Den svenske byen Umeå er en av byene som har satset kraftig på utbygging og vedlikehold av sykkelveier, men det resultat at folk sykler o stort antall - hele året. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Les også: «Jeg er mer optimistisk enn før jeg begynte med dette»

– Sykkel har selvsagt klimafordeler, men hvilke andre grunner gjør sykkel hensiktsmessig for fremtidens transport? Ofte trekkes de økonomiske fordelene frem?

– Den store faktoren er helsegevinsten, men også arealutnyttelse og støy blir bedre med høyere sykkelandel. Støy er den faktoren som plager flest folk og vi er veldig langt unna å nå de nasjonale målene om støybegrensninger. All transportvekst av motorisert transport fører til økt støy. Elbiler bråker like mye som andre biler. En Tesla bråker for eksempel mer enn en gjennomsnittsbil, fordi massen er større og dekkene er bredere. Uansett, helsegevinsten av å få folk til å mosjonere er så enorm at alle andre faktorer blir små i forhold, og effekten er faktisk enda større for elsykler, fordi den i større grad lokker folk til å sykle. Helsegevinsten veier også opp for skaderisikoen ved å sykle med syvgangeren.

– Hva er det som gjør at folk velger å sykle eller ikke?

– Det er i liten grad et miljøvalg, men heller et praktisk valg og et valg om mosjon. Men det er også mange som absolutt ikke har mosjon som begrunnelse. Vi vet en del om hvorfor folk velger å ikke sykle, men det er ikke alltid folks svar på slike spørsmål gir et godt bilde. For eksempel svarer mange at det ikke er gode nok sykkelveier og at det er utrygt. Men det betyr neppe at hvis vi bygger nye sykkelveier så vil alle disse begynne å sykle. Folk svarer slik fordi det er enkelt å skylde på det, det er noe man hører mye om. Jeg tror det er mer komplisert. Et sett av forhold som til sammen gjør det til en vane å kjøre bil.

Les også: «Det er ikke avgiftsmangel som holder igjen elbilsalget»

– Flere byer har innført delesykkelordninger. Hva har det å si for sykkelbruken?

– Delesykler i seg selv har liten innvirkning på bilkjøring, men gjør at det kan være litt lettere å reise kollektivt. Det er uansett flest fotturer som blir overført til sykkel med slike ordninger.

– Internasjonalt har såkalte «dockless»-sykkelordninger blitt veldig populært: Det vil si at delesyklene ikke har noe stativ, men at syklene kan brukes og settes hvor man vil. Har dette fremtiden foran seg?

– I seg selv er jo dockless en fordel, da det skaper større fleksibilitet for den enkelte. Men jeg tror likevel at ulempene er større enn fordelene for samfunnet. Erfaringene så langt har ikke vært så gode, og det kan skyldes at selskapene som står bak ikke har vært seriøse nok. Syklene får mye juling, og det er umulig å ha et godt vedlikeholdsprogram når syklene er spredd for alle vinder. Så i praksis er dette bruk og kast av sykler – noe som ikke er bra for miljøet. Hver stasjonære utleiesykkel brukes kanskje ti ganger så mye som en dockless, ut fra de tallene jeg har sett. Når det er sagt, tror jeg at det som nå kommer er en hybrid løsning, med en viss grad av frihet til å låse utenom stasjonen.

Les også: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser for samfunnet»

– Hva kan gjøres for å få opp bruken av elsykler?

– Elsykkelstøtten til Oslo kommune har vært et genialt grep. Og å åpne opp for at også milliardærer kunne søke skapte enorm blest, og masse reklame for elsykkelleverandørene, som igjen genererte økt salg. Så kunne man tenke seg at dette bare er et blaff og at folk går tilbake til sine bilvaner etter hvert. Men vi ser det motsatte i våre undersøkelser. De som skaffer seg elsykkel øker bruken av den dramatisk med en gang, og så øker det bare enda mer på sikt. Mange begynner å bruke den til arbeidsreisen, men så sprer det seg derfra. Vi endrer det vi kaller vanestyrken for sykkelbruk. Det blir lettere å velge sykkel også i andre sammenhenger. Når du har et nært forhold til bruken av den, så blir det etter hvert førstevalget i andre sammenhenger også.

– Det selges voldsomt mange sykler hvert år i Norge, og mange blir bare stående i et skur. Hvor mye blir en elsykkel brukt i forhold til en vanlig sykkel?

– Vi vet at 99 prosent av befolkningen har tilgang til en vanlig sykkel, så derfor kan vi si at det ikke er tilgangen til sykkel som kan forklare den lave andelen som velger å sykle. Alle som har fått elsykkel dobler sykkelbruken umiddelbart. Og det er snakk om tre ganger så mye når de har hatt sykkelen en stund.

Les også: «Norge er et eksempel på hvor fort overgangen kan gå»

– Mens sykkelen tidligere var for arbeiderklassen og bilen for de velstående, kan det se ut som det er omvendt nå? Hva vet vi om klassefordelingen og hvordan dette motiverer sykkelbruken?

– Stereotypisk sett er det i hvert fall slik. Men når det gjelder for eksempel elsykkelstøtten var det den brede delen av norsk middelklasse som søkte. Dette var jo en ordning som var skapt av miljøhensyn, ikke fordelingshensyn. Men så kan kan si at helsegevinsten ved å få folk til å sykle er så høy at man kan spørre seg om støtte til sykkelbruk burde komme fra helsebudsjettene og ikke samferdselsbudsjettene. Sykkel er i stor grad et helsetiltak, og sånn sett kan det ha gode fordelingseffekter.

– Hva er potensialet for sykkel utenfor de største byene?

– Parkeringen er jo mer tilgjengelig der, men også der er det arealutfordringer som ville kunne latt seg bedre løse med høyere sykkelandel. Når det er sagt er det faktisk ikke så voldsomt mye lavere sykkelandel utenfor byene. Mange liker å sykle der også. Og mange turer utenfor byene er korte.

Tidligere artikler i serien:

Introduksjon: Transportrevolusjon vil forandre våre liv

Analytikeren: «Norge er et eksempel på hvor fort overgangen kan gå»

DNV GL-direktøren: «Det er en «no-brainer» at resten av verden vil følge etter i våre fotspor»

Distriktsforskeren: «Alle problemene blir ikke løst med overgang til elbiler»

SSB-forskeren: «Det er kanskje på tide å fase uten noen elbil-fordeler»

Naturverneren: «Det må bli dyrere å forurense»

Høyrepolitikeren: «Det er ikke avgiftsmangel som holder igjen elbilsalget»

Miljøforskeren: «Jeg er mer optimistisk enn før jeg begynte med dette»

Klimamålet: «Miljøgevinsten lar vente på seg i faktiske tall»

BI-profilen: «Små, selvkjørende elbiler som farter hit og dit. Det blir helt topp»

Ruter-sjefen: «Det handler om å få folks hverdag til å gå opp»

Selvkjøring-konsulenten: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser for samfunnet»

Saken er først publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington
Siste nytt
15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington
Populært