Meny

Astrup: – Det er ikke avgiftsmangel som holder igjen elbil-salget

– Jeg tror ikke Stortingets mål om at vi i 2025 kun skal selge nullutslipps personbiler er innenfor rekkevidde, sier Høyre-politiker Nikolai Astrup. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
– Jeg tror ikke Stortingets mål om at vi i 2025 kun skal selge nullutslipps personbiler er innenfor rekkevidde, sier Høyre-politiker Nikolai Astrup. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Nikolai Astrup var Høyres leder av Transportkomiteen og en av hovedarkitektene bak Regjeringens elbilpolitikk. Som ny leder av den mektige Finanskomitéen har han nå en nøkkelposisjon for å vekte bruken av pisk og gulrot i avgiftspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikolai Astrup, parlamentarisk nestleder i Høyre og ny leder av Finanskomitéen på Stortinget. Du kan følge ham på twitter.com/nikolaiastrup

Les også: Transport-revolusjonen vil endre våre liv

– Mange av dem vi har intervjuet påpeker at kostnadene for bruk må gå opp for at bruken av konvensjonelle biler skal gå tilstrekkelig ned. Hva tenker Regjeringen om muligheten for å øke kostnadene for bruk av konvensjonelle biler?

Nikolai Astrup under Arendalsuka 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Nikolai Astrup under Arendalsuka 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Bilpolitikken handler ikke bare om bruk, det handler også om kjøp og på den måten fase inn nullutslippsalternativer så raskt som mulig. Det er ingen andre land i verden som er i nærheten å ha den andelen nullutslippsbiler som vi har. Det skyldes at vi har et marked som gjør det attraktivt å kjøpe og bruke elbil. Sammenliknet med andre land, har vi allerede svært høye avgifter i Norge på kjøp og bruk av fossile biler. Så vi er i en unik situasjon.

– Det er ikke mangelen på avgifter på drivstoff som holder igjen salget av nullutslippsbiler. Det er mangelen på modeller og produksjonskapasitet som gjør det. Vi vet for eksempel at det er tusenvis av nordmenn som står i kø og venter på å få en nullutslippsbil, og at de store produsentene i årene som kommer skal lansere et stort utvalg modeller. Dette kommer til å dekke et langt større behov enn det gjør i dag. Gitt at det fremdeles er attraktivt å eie og kjøpe nullutslippsbiler, så kommer salget å fortsette å øke i årene som kommer. Og jeg tror at Stortingets mål om at vi i 2025 kun skal selge nullutslipps personbiler er innenfor rekkevidde. Ikke fordi vi tvinger folk over, men fordi det vil være det attraktive alternativet.

Les også: «Det er en «no-brainer» at resten av verden vil følge etter i våre fotspor»

(Saken fortsetter under)

Nikolai Astrup (t.v.) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under framleggelsen av Nasjonal Transportplan 2018-29. Foto: Scanpix
Nikolai Astrup (t.v.) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under framleggelsen av Nasjonal Transportplan 2018-29. Foto: Scanpix

– Ifølge Regjeringens klimamelding og Nasjonal Transportplan må bruken av de eksisterende konvensjonelle bilene halveres innen 2025 for at utslippsmålene skal nås. Er dette mulig med dagens avgiftsnivå?

– Som sagt har vi allerede et veldig høyt avgiftsnivå på fossile biler. Og vi har økt avgiftene for bensin- og dieselbiler de siste fire årene. Men det må være en økonomisk balanse. Vi når ikke et mål med pisk alene, det må være en balanse mellom pisk og gulrot, og være attraktivt å velge miljøvennlig. Det er viktig å få folk med seg. Hvis vi for eksempel setter opp drivstoffavgiftene med fem kroner som MDG har argumentert for, så vil regjeringen bli skiftet ut og tiltaket reversert. Og da har vi ikke oppnådd noen ting. Dessuten er det en sosial faktor som er veldig viktig. Det er de som har best råd som har mulighet til å kjøpe seg en ny bil. Derfor er det viktig at de som ikke har råd til å kjøpe seg ny bil også har muligheten til å bruke bil, selv om det er en fossilbil.

– Mange av de vi har intervjuet etterlyser en mer finmasket veiprising som bedre kan differensiere mellom ulik bruk av bil. Vil dette komme til Norge?

– Vi er enige om å utrede veiprising for tyngre kjøretøy. Dette er et fornuftig sted å starte. Det er enklere blant annet fordi det er yrkestransport og dermed er personvernutfordringene mindre. Hvorvidt vi skal innføre veiprising for private kjøretøy er et mye lengre lerret å bleke. Det går på personvernutfordringer. Men det går også på at vi har i dag en modell som inkluderer både veibruksavgift på drivstoff og bompenger. Skal veiprising inkludere begge deler? Veiprising vil være et krevende system å innføre fordi vi allerede har et ganske fragmentert system som hver i sær betjener ulike hensyn. For eksempel er bompenger utenfor de store byene knyttet til finansiering av utbygginger av veien. Derfor er det rett og rimelig at de som bruker veien betaler. Med et veiprisingssystem så vil man måtte betale for veier man kanskje ikke benytter. Så det må vurderes veldig nøye hvordan dette kan gjøres.

– Grønn skattekommisjon foreslo veiprising sammen med en rekke andre forslag. Det de hadde til felles var at de var samfunnsøkonomisk stringente, men de kuttet ikke utslipp i tilstrekkelig grad. I deres system vil det bli langt mindre attraktivt å kjøre nullutslippsbiler, og relativt mer attraktivt å kjøre fossilbil. Det illustrerer hvor krevende dette er. Vi er opptatt av å ha et virkemiddelapparat som er tilpasset den utfordringen vi skal løse. Stortinget er enig om at vi skal kutte utslippene med 40 prosent i ikke-kvotepliktig sektor innen 2030, primært transport. I så fall må personbiler i stor grad bli nullutslippsbiler.

Les også: «Det er kanskje på tide å fase ut noen elbil-fordeler»

(Saken fortsetter under)

Nikolai Astrup (t.h.) i samtale med Zero-leder Marius Holm og SV-politikeren Bård Vegar Solhjell under Zero-konferansen i 2013. Foto: Zero
Nikolai Astrup (t.h.) i samtale med Zero-leder Marius Holm og SV-politikeren Bård Vegar Solhjell under Zero-konferansen i 2013. Foto: Zero

– Men det vil vel være mulig å skille mellom elbiler og fossilbiler i et nytt veiprisingssystem?

– På sikt er det mulig at dette er den beste modellen. Veibruksavgiften er jo der av en grunn, og den skal dekke slitasje på veien, ulykker og andre utgifter som staten har, og i dag er det bare fossilbiler som betaler for det. Så på sikt er det ikke unaturlig at også elbiler betaler for dette. Men vi må passe på at vi ikke kaster barnet ut med badevannet og skaper et system som gjør det vanskeligere å få gjennomført det teknologiske skiftet som er vedtatt i Stortinget.

– Flere vi har snakket med påpeker risikoen ved å legge opp til transportvekst samtidig som man skal kutte utslipp, og advarer om at mye av teknologiutviklingen vil kunne bli spist opp av økt mobilitet. Er transportveksten en forutsetning for økonomisk vekst, eller kan man tenke seg at man kan få ned transportvolumer og samtidig ha et økonomisk holdbart system?

– I de store byene er det fullt mulig å se for seg at vi får en nedgang i trafikken, men ikke i økonomisk aktivitet. Det har vi sett i Oslo, der trafikken gjennom bomringen har gått ned, og antallet kollektivpassasjerer har eksplodert. Vi ønsker jo å legge til rette for en slik utvikling overalt. Men uansett om vi får mer trafikk over på sjø og bane, så kommer det til å bli økt transportarbeid på vei, og da er desto viktigere at dette foregår med nullutslippsalternativer.

Les også: «Norge er et eksempel på hvor fort overgangen kan gå»

– Flere etterlyser også en klarere prioritering mellom vei og kollektiv fordi økt bilbruk spiser opp de positive effektene fra kollektivutbygging, ikke minst den økte satsingen på jernbanen de siste årene?

– Jernbanen er ekstremt effektiv til å frakte mennesker i relativt tettbygde strøk. Men det er ikke alle som skal dit jernbanestasjonen er, eller alle som kjører over Sollihøgda som skal til Hønefoss eller Bergen. Her er det mange ulike behov som skal møtes. Så det viktige er at vi gjør det attraktivt å velge det miljøvennlige alternativet særlig for de som skal reise inn og ut av de store byene. Derfor bygger vi for eksempel ny dobbeltsporet jernbane til Hønefoss og korter ned reisetiden med over en time. I praksis gjør det Hønefoss til et veldig attraktivt bolig- og arbeidsområde tett knyttet til Oslo. Jeg mener det ikke er noen motsetning og at vi bør satse på begge deler, og jeg mener veldig bestemt at dårlig vei er ikke god miljøpolitikk. Dårlig vei er bare dårlig vei.

– Hvordan ser du på potensialet til selvkjørende biler og hvordan kan vi legge til rette for at teknologien kan være en klimaløsning?

– Selvkjørende biler er en veldig spennende fremtidsmulighet. Regjeringen har fremmet et lovendringsforslag for Stortinget som skal tillate utprøving av autonome kjøretøy på norske veier. Blant annet jobber Ruter med selvkjørende busser som skal kunne bestilles via en app og bringe deg hele veien fra der du er til dit du skal. Problemet med kollektivtransporten så langt har vært at det tar deg fra et sted du ikke er til et sted du ikke skal. Denne type teknologi kan løse det ved å fjerne barrierene som hindrer folk fra å reise kollektivt i dag ved å gjøre det enkelt å reise kollektivt. Hvis man kan bestille en selvkjørende minibuss med en app som kan hente deg hjemmefra og kjøre deg til nærmeste kollektivknutepunkt som tar deg videre dit du skal, og så en tilsvarende minibuss som kjører deg helt frem, da er det klart litt av poenget med egen bil forsvinner. Og dette kan også bidra til å endre eierskapet til egen bil. Særlig i en situasjon vi har i de store byene hvor det å parkere er blitt såpass vanskelig så kan denne typen løsninger hjelpe.

Tidligere artikler i serien:

Introduksjon: Transportrevolusjon vil forandre våre liv

Analytikeren: «Norge er et eksempel på hvor fort overgangen kan gå»

DNV GL-direktøren: «Det er en «no-brainer» at resten av verden vil følge etter i våre fotspor»

Distriktsforskeren: «Alle problemene blir ikke løst med overgang til elbiler»

SSB-forskeren: «Det er kanskje på tide å fase uten noen elbil-fordeler»

Naturverneren: «Det må bli dyrere å forurense»

Saken er opprinnelig publisert på Motor.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:44 Politireformen: «Vi har lurt publikum»14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland
Siste nytt
14:44PolitikkPolitireformen: «Vi har lurt publikum»14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland
Populært