EU vil ha ny og enda strengere promille-grense

Promillegrensen varierer sterkt innad i EU. Nå ønsker parlamentet å få på plass nye regler, som blant annet gir nulltoleranse for ferske sjåfører.
Promillegrensen varierer sterkt innad i EU. Nå ønsker parlamentet å få på plass nye regler, som blant annet gir nulltoleranse for ferske sjåfører. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar grep for å få ned antall ulykker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år dør rundt 26.000 personer på europeiske veier, statistikk viser at rundt 1/4 av disse dødsfallene skyldes promillekjøring.

Innad i EU har det lenge blitt jobbet for felles promillegrenser. I dag varierer nemlig disse mye, helt fra 0,0 prosent i flere land øst i Europa, til 0,8 prosent i blant annet Storbritannia. Her i Norge ligger promillegrensen før øvrig på 0,2 promille.

Nå har EU-parlamentet bedt EU se på muligheten til å innføre en felles promillegrense på 0,0 promille, de to første årene etter at man har fått førerkort. Målsetningen er at dette skal kunne redde mange liv i trafikken.

Prøveperiode

Ifølge Aftenposten mener EU-parlamentet at denne grensen også bør gjelde for yrkessjåfører, i hele EU-området. Disse kan utgjøre en særlig stor risiko i trafikken, men har samme promillegrense som øvrige sjåfører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her i Norge har vi allerede særregler som gjelder de med et «ferskt» førerkort. De to første årene med førerkort er nemlig definert som en prøveperiode. I denne perioden vil brukk på trafikkregler som medfører såkalt prikkbelastning i førerkortet, gi dobbelt antall prikker.

Les også: – Når forsvinner egentlig prikkene i førerkortet mitt?

Mistet førerkortet

Ett enkelt brudd på trafikkreglene kan dermed gi inntil seks prikker. Åtte prikker i løpet av tre år, gjør at man mister førerkortet for seks måneder.

I dag er det altså ikke noen særregler når det gjelder promillekjøring i starten av fører-karrieren. Men hvis EU vedtar dette, er det sannsynligvis gode mulighet for at det også kommer i Norge.

Les også: Så dyrt blir det hvis det blinker i fotoboksen

Denne saken ble først publisert hos Broom.no.