Dette er en drøm av en familiebil

Nye BMW 6-serie GT er en perfekt motorveicruiser og du får plass til hele familien.
Nye BMW 6-serie GT er en perfekt motorveicruiser og du får plass til hele familien.

Likevel er det én ting som skurrer. Les testen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LISBOA (Broom/TV 2): BMW 6-serie er en billegende som vi hilste på første gang i 1976.

Det var en bil så vakker at den kunne ta pusten fra deg. En langbeint, lav bred og elegant coupe med krefter i overflod.

Rekkesekseren under det lange panseret bød også på et lydbilde som ga deg gåsehud over hele kroppen når den passerte 4000 o/min.

Det var en bil ga det lille ekstra i form av ytelser, komfort og luksus – for de som hadde betalingsevne og vilje. For oss andre ble det med drømmen.

Slik har det vært siden.

BMW 6-serie GT er lengre og lavere enn BMW 5-serie GT som den erstatter. Det gjør godt for linjene.
BMW 6-serie GT er lengre og lavere enn BMW 5-serie GT som den erstatter. Det gjør godt for linjene.

Hva har vi her?

Den helt nye BMW 6-serie GT er i utgangspunktet bilen BMW lanserte som 5-serie GT i 2014. En litt klumpete, høyreist og ikke altfor elegant skapning, i manges øyne.

Nå har den ikke bare fått nytt navn, men også nye linjer og er en helt ny bil. Faktisk er den en blanding av BMWs toppmodell, 7-serie og den mer alminnelige 5-serien. Det synes med det smart å plassere den som 6-serie. Det opprinnelige 6-serie konseptet vil gjenoppstå som 8-serie når BMW får ryddet opp i og snudd om på modellrekken sin. Men enn så lenge er dette altså 6-serie.

Bilen vi er utstyrt med er en GT 40i. Som betyr 980.000 kroner på prislappen og som seg hør og bør, en 3-liters 6-sylindret rekkesekser på ikke mindre enn 340 hestekrefter.

Så da er det bare å ta plass bak rattet for å se om den rettferdiggjør den legendariske 6-serie betegnelsen.

Fin, elegant og svært romslig, men kanskje ikke direkte sexy?
Fin, elegant og svært romslig, men kanskje ikke direkte sexy?

Hvordan er den å kjøre?

Vi har tatt turen til Portugal og Lisboa for å finne ut av nettopp det. Veiene er smale, svingete og kuperet. Et godt utgangspunkt for test av en GT-vogn, slik som denne.

GT betyr Grand Turisimo og henspeiler til rask og komfortabel kjøring, over lengre strekk.

Bilen byr på et herlig drag i motoren, girkassa er presis og gjør en god jobb sammen med motoren. Men vi har ikke kjørt mange minuttene før vi velger å endre kjøreprogram fra Comfort til Sport. I Comfort er bilen for myk, den krenger en del og byr ikke på den litt hvassere kjøreopplevelsen vi kanskje hadde forventet. I Sport derimot fungerer den bedre.

Styringen er presis, hjulopphenget strammere og smilet til sjåføren langt bredere.

På motorvei og raskere landeveisetapper med familien om bord er det allikevel Comfort som passer best. Bien blir litt mer sedat og mindre hissig og man kan cruise behagelig og hurtig over lange etapper, uten å bli sliten. Slik sett ivaretar den GT-betegnelsen. For dette er mer en komfortable cruiser enn en sportsbil. Forventer du det siste, blir du skuffet.

Bilen bygger på samme plattform som BMW 7-serie og har derfor også samme akselavstand. Det vil si type lang. Hvilket gjør bilen stabil og rolig i høy hastighet, samtidig som den mister litt av lekenheten.

Bakstillingen er veldig lik den vi finner på BMW 5-serie stasjonsvogn, da denne er mer kompakt enn den på 7-serie. Det kommer den innvendige plassen til gode.

1 M Coupe: Dette er fryktelig mye moro på fire hjul!

Interiøret holder høy klasse, som forventet. Men direkte sporty er det ikke.
Interiøret holder høy klasse, som forventet. Men direkte sporty er det ikke.

Hvordan er plassen?

Plassen er kapittel for seg. Den er nemlig så stor at du knapt tror det før du ser det. Bilen er laaang.

Bagasjerommet er digert. Vi snakker intet mindre enn 610 liter. Hele 1.800 liter om du feller det ned. Bakseteplassen byr på plass nok selv til langbeinte. At plassen i forsetene er mer enn god er vel knapt heller noen overraskelse. Dette er en stor og svært romslig bil.

Vi tester en 640i
Vi tester en 640i

Går den bra?

Ja, bilen går bra og har krefter nok. 0-100 km/t gjøres unna på 5,3 sekunder og toppfarten er 250 km/t.

Forbruket er heller ikke ille. 0,74 l/mil er det BMW selv oppgir ved blandet kjøring.

Litt av greia med en slik bil er å kjøre fort lenge, uten å bli sliten og lei. På det punktet innfrir den og vel så det.

8-trinns automatgirkassa fungerer godt og det er lite å utsette på jobben den gjør.

Bilen kan også leveres som firesylindret 630i med 258 hk. Foretrekker du diesel så finnes 640d og 630d på henholdsvis 320 og 265 hk.

Èn ting gjør denne BMW-verstingen helt unik

Moderne interiør som byr på alt av oppkoblinger og tilkoblingsmuligheter.
Moderne interiør som byr på alt av oppkoblinger og tilkoblingsmuligheter.

Finest utenpå eller innvendig?

Som nevnt fyller denne bilen plassen etter 5-serie GT. I forhold til sin forgjenger er bilen lavere, bredere, lengre og mer elegant. Her har BMW tatt et kvantesprang i riktig retning. Egentlig uten at det skulle så veldig mye til…

De fleste designelementene er hentet fra 5-serie både utvendig og innvendig. Og 5-serie er jo en fin bil, så det er lite å utsette på det. Innvendig er både materialkvalitet, finish og utstyrsnivå en premiumbil verdig. Så det er lite å utsette på dette, slik sett.

Samtidig mangler den allikevel det siste lille som kunne fått den til å skille seg skikkelig ut fra 5-serie og dermed til å bli en 6-serie, på den måten vi er vant til.

Her kreves det definitivt en omstilling av hodet. Få gamle sannheter ut og nye fakta inn. For 5-serie har langt på langt på vei tatt plassen til 6-serie.

Det samme kan også sies om eksteriøret. Ny 6-serie GT er, som nevnt, en langt vakrere bil enn 5 GT. Den mangler allikevel noen av de virkelig magiske linjene som vi tradisjonelt forbinder med 6-serien. Det som løfter den fra en fin-fin bil, til en virkelig vakker bil som skaper et akutt ha-begjær som setter seg i mellomgulvet som et knyttneveslag med en gang du ser den. Det gjør ikke denne for oss.

Les også: Skal du kjøre jorda rundt, da er dette bilen

Nye 6-serie GT er en blanding mellom 5- og 7-serie. Slik sett er det logisk å kalle den 6-serie, men det er også en tradisjonsrik betegnelse som forplikter.
Nye 6-serie GT er en blanding mellom 5- og 7-serie. Slik sett er det logisk å kalle den 6-serie, men det er også en tradisjonsrik betegnelse som forplikter.

… og hva er konklusjonen?

BMW 6-serie leverer som den skal og som den er ment til. Uten tvil. Du kan kjøre fort, langt komfortabelt, ha god plass til hele familien og alt det der. Dette er en drøm av en familiebil. Med stor bakluke og digert bagasjerom er den nesten like praktisk som en stasjonsvogn, men med en god dose lekkert design på toppen.

Det er liksom ikke der slaget står. Slaget står på sett og vis om du klarer å omstille tankesettet. Glemme gamle legender og tenke nytt.

Vi innrømmer at vi sliter litt på dette punktet. 6-serie-navnet, og alt det står for har festet seg litt for godt i gammel hjernebark. Dessverre for oss. Kanskje dessverre for BMW også – eller er det bare vi som er sære?

Denne er mer slik: Flott bil, men hva med Audi A7 eller Mercedes CLS? Vi bør vel sjekke ut de før vi kjøper også...

Det kan faktisk være litt skummelt å snu opp ned på mer en 40 år gamle, lidenskapelige og dype tradisjoner. Det krever tilvenning.

Tenk bare om hjemmet ditt hadde blitt pyntet med gule kyllinger og påskeliljer til jul. Julen hadde neppe blitt helt det samme.

Hadde den fortsatt hett 5-serie GT hadde vi garantert jublet over framgangen. For framskrittet fra bilen den erstatter er stort og bilen er knakende god. Men for oss er den ikke 6-serie. Vi venter på 8-serien ...

Les også: BMW 6-serie – duger denne som familiebil?

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo
Siste nytt
18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo
Populært