Feil på lysene kan koste deg dyrt

Mindre feil på lysene gir mangellapp, er det snakk om større ting kan Statens vegvesen utstede bruksforbud. Det fikk en rekke bileiere erfare under denne kontrollen.
Mindre feil på lysene gir mangellapp, er det snakk om større ting kan Statens vegvesen utstede bruksforbud. Det fikk en rekke bileiere erfare under denne kontrollen. Foto: Foto: Statens vegvesen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

14 fikk bruksforbud etter kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mørke høstkvelder er en utfordring for mange bilister. Denne årstiden byr på krevende kjøreforhold, med mørke og ofte våte veier.

Da er det ekstra viktig med godt lys på bilen, det er også noe Statens vegvesen har fokus på i denne årstiden.

Dessverre er det mange som kjører rundt med feil på lysene, det har vi igjen fått bekreftet etter en storkontroll på Husum og Ebru i Hedmark denne uken.

Mørkt hjørne

3.850 biler passerte forbi Vegvesenets skiltscanner. Mange av dem ble vinket inn – og et betydelig antall måtte rett og slett sette igjen bilen.

– Det ble hele 14 bruksforbud på grunn av feil ved lysene. Da snakker vi betydelige mangler, slik som at for eksempel både parklys og nærlys mangler på en side av bilen. Det vi kaller et "mørkt hjørne". Disse kontrollene var på kveldstid og da er det ingen bønn. Enten må man utbedre feilene på stedet, eller så må bilen settes igjen, forteller Geir Thomas Finstad som er fagleder ved Utekontroll Hedmark Faggruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjørelys: Dette er det mange som ikke vet om

Vanlig forklaring...

– Er dette et utbredt problem?

– Dessverre er det mange som tydeligvis ikke skjønner hvor viktig det er å ha lysene i orden. Forklaringen vi får høre er ofte at det "må ha skjedd i løpet av kjøreturen". Men når hverken parklys eller nærlys virker, er ikke det veldig troverdig. Det skal litt til at begge pærene ryker i løpet av samme kjøretur... På kveldstid er det ikke da forsvarlig å kjøre videre, sier Finstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til de 14 som fikk bruksforbud, fikk hele 52 bilister mangellapp på grunn av feil ved lysene.

Koster mange tusenlapper

– De får da litt tid på seg til å utbedre dette og vise bilen. Skjer ikke det innen fristen, blir det så begjæring om avskiltning, forteller Finstad.

Å skifte defekte lyspærer på en bil var tidligere en enkel sak. Nå har det på mange biler blitt langt mer komplisert.

I praksis må det i mange tilfeller gjøres på et verksted, og regningen kommer fort opp i flere tusenlapper. Noen biler har også ekstremt dyre pærer.

Les mer: – Kan to lyspærer virkelig koste 6.000 kroner?

Denne saken ble først publisert hos Broom.no.