Meny

Rekord-tap for Tesla

Tesla har akkurat lagt fram sitt verste kvartalstall, med underskudd på 5,5 milliarder. Store investeringer for å få i gang produksjonen av Tesla 3 tynger nå regnskapene. Foto: Jason Reed / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La fram sitt verste kvartals-resultat noensinne.

Det er svært spennende tider hos Tesla akkurat nå. Den amerikanske elbilprodusenten er i ferd med å ta steget fra å være en liten nisjeprodusent av biler – til å bli volumprodusent.

Det er den mest krevende utfordringen Tesla har hatt til nå. Flere hundre tusen kunder venter på den nye "folke-Teslaen" Model 3. Å få opp produksjonen av denne i rekordfart, er ingen liten utfordring.

Fra pluss til minus

Tesla har akkurat lagt fram regnskapstallene sine for tredje kvartal. Det var stor spenning i forkant, der mange fryktet negative tall. Og det skulle vise seg at pessimistene fikk rett. Tesla la nemlig fram sitt svakeste regnskapstall noensinne.

Tredje kvartal i år leverte de et underskudd etter skatt på 571 millioner dollar, eller rundt 5,5 milliarder kroner. Dette i stor kontrast til samme kvartal i fjor, da de hadde et overskudd på 22 millioner dollar.

Tesla-aksjen falt i timene før resultatfremleggelsen og det er ventet at det vil forsterke seg når handelen på Wall Street åpner igjen.

Flaskehals

Hva skyldes så disse tapene? Mye er ventet å være relatert til nettopp Model 3. Tesla har tatt og tar store investeringer for å få opp produksjonen. Men så langt går det tregt.

Målet var opprinnelig å produsere 5.000 biler i uka, fra og med fjerde kvartal i år. Nå er dette målet skjøvet til første kvartal 2018. Ifølge Tesla er deres såkalte Gigafactory, den enorme fabrikken som skal produsere batteriene til Model 3, flaskehalsen.

– Det krever tusenvis av prosesser for å bygge Model 3. Vi kan bare gå framover så fort som de minst vellykkede delene av disse, sa Tesla-sjef Elon Musk i en uttalelse i forbindelse med framleggingen av resultatene.

Satser høyt

Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har fulgt Tesla tett i flere år, og har også besøkt fabrikken i Fremont flere ganger. Han mener det ikke ligger noen dramatikk i det som nå skjer.

– Nei, det er på en måte som ventet, selv om resultatet nok er verre enn mange trodde. Tesla satser virkelig høyt nå. De har en voldsom oppgave foran seg, og Musk selv har da også advart klart og tydelig om dette. Han har selv kalt det "production hell" – produksjonshelvete. Tesla skal øke produksjonen mer enn noen annen bilprodusent har gjort, på så kort tid. Da kommer man nok ikke unna voksesmerter, sier Møller Johnsen.

Må løse problemene

– Men har Tesla råd til dette?

– Ja, på kort sikt har de det. Det avgjørende blir at ikke aksjemarkedet mister troen på dem. Slik sett blir nok framleggingen av resultatet for fjerde kvartal enda viktigere enn dette for tredje. Fram til da må Tesla vise at de klarer å løse problemene, at produksjonen for alvor kommer i gang.

– Og så må de gradvis kutte underskuddene sine. Elon Musk er en rik mann og Tesla har fortsatt penger i banken. Men de har naturligvis ikke råd til å tape 5,5 milliarder i kvartalet over lang tid, sier Møller Johnsen.

Denne saken ble først publisert hos Broom.no.

Motor
Populært