Meny

2.800 nordmenn har kjøpt denne SUVen

Volvo XC60 er akkurat nå en av Norges mest populære biler. Det er først og fremst topputgaven, den ladbare hybriden T8, nordmenn velger. Vi har testet den.
Volvo XC60 er akkurat nå en av Norges mest populære biler. Det er først og fremst topputgaven, den ladbare hybriden T8, nordmenn velger. Vi har testet den.

Mange uten å ha kjørt den. Her kan du lese testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen bil-suksesser stikker dypere og varer lengre enn andre. Volvo XC60 er en av dem. Første generasjon kom i kjølvannet av storebror XC90. Den litt mindre oppfølgeren er noe av det smarteste Volvo har gjort.

Helt siden 2008 har den solgt godt. Gjennom årene fikk den stadig noe store og små oppdateringer – og ble særdeles seiglivet. Så sent som i fjor, var et av de aller beste salgsårene.

Men nå er generasjon to på plass. Akkurat som storebror XC90, er den tilgjengelig som ladbar hybrid – med over 400 hk. Og takket være norske avgifter, er det akkurat denne varianten som er den desidert mest populære.

Vi har testet den!

Her kan du lese vårt førsteinntrykk av Volvo XC60

Bak rattet i XC60 sitter du nå lavere og enda mer komfortabelt enn du gjorde i forrige generasjon.
Bak rattet i XC60 sitter du nå lavere og enda mer komfortabelt enn du gjorde i forrige generasjon.

Hvordan er den å kjøre?

Nye XC60 er faktisk har kommet halvannen centimeter nærmere bakken enn forgjengeren. I tillegg til at bakkeklaringen er mindre, er høyden på bilen redusert med 5,6 cm. Samtidig er den hele 10,6 cm bredere – og har fått en helt ny plattform. Alt dette gjør selvsagt sitt til at kjøreopplevelsen er annerledes enn forrige generasjon.

På plass i de særdeles komfortable setene, får du fortsatt en god porsjon SUV-følelse. Men ute på veien er det nesten som å kjøre en vanlig stasjonsvogn. Bare når du presser den i svingene, får du en påminnelse om tyngdekraftens lover. Du kjører tross alt en ganske høy bil som veier drøyt to tonn ...

Støyisoleringen er solid, slik vi er blitt vant med på nye Volvoer. Langtur blir en lek!

På kjøreegenskaper har Volvo lagt seg på en linje som vektlegger komfort aller høyest. Og det tror vi de gjør lurt i. Selv om vi innimellom gjerne skulle hatt litt fastere understell i kombinasjon med akkurat denne svært potente motoriseringen.

Men styrefølelsen er bra, og da særlig om du velger det mest sporty kjøreprogrammet, som Volvo kaller Power. Da skjerpes også gassresponsen. Litt moro må det jo være lov å ha – også i en Volvo.

Det er for øvrig også et eget offroad-program. Men XC60 er ikke spesielt egnet til å kjøre ute i terrenget. Til det er blant annet bakkeklaringen for liten.

Test Volvo V90 Cross Country: Det beste fra to verdener

Baksetet er romslig nok for to voksne på langtur, eventuelt tre på en kortere tur.
Baksetet er romslig nok for to voksne på langtur, eventuelt tre på en kortere tur.

Hvordan er plassen

Volvo er kjent for å være romslige og praktiske biler. XC60 er intet unntak. Imidlertid stjeler batteripakken litt plass. Det gjør at bagasjerommet er på 468 liter. Det er ikke minst i klassen, for eksempel har Mercedes GLC 350e bare 395 liter. Audi Q5, som ikke leveres som ladbar hybrid, har imidlertid hele 550 liter.

Litt mindre bagasjerom i T8-utgaven, på grunn av batteripakken. Men de fleste vil nok klare seg med dette.
Litt mindre bagasjerom i T8-utgaven, på grunn av batteripakken. Men de fleste vil nok klare seg med dette.

Til info kan vi nevne at XC60 uten ladbar drivlinje har 505 liters bagasjerom.

Testbilen har hverken bagasjeromsnett eller -deler. Det er hverdagslige småting vi har lært å sette pris på og som vi savner.

I baksetet er det både lyst og romslig i testbilen. Her skal det også mye til for at to voksne ikke skal sitte behagelig. Det er rikelig med plass til både bein og hode, og setene er komfortable.

Foran er det mer av det samme: God plass og høy komfort. Det er også bra med små og store oppbevaringsrom.

Fra siden er det først og femst den lille knekken på bakre siderute som skiller XC60 fra XC90.
Fra siden er det først og femst den lille knekken på bakre siderute som skiller XC60 fra XC90.

Den råeste fra Volvo – og den imponerer

Finest utenpå eller inni?

Eksteriøret byr på mye av det samme som vi har blitt vant med på de andre nye Volvoene. Tors Hammer-frontlys, den bratte grillen, stramme linjer og det særegne hekkpartiet med stående baklys.

XC60 skiller seg litt ut ved at de bakerste siderutene har en liten knekk oppover.

Vi synes, som på de andre Volvoene, at dette ser svært bra ut. Den har akkurat passe "her kommer jeg"-faktor. Den legges merke til, uten at den virker prangende. Her har Volvo truffet perfekt på balansepunktet.

Likevel er det interiøret som fortjener aller mest skryt. Her har det blitt en ny verden. Det var også her det var størst behov for en skikkelig make over. På innsiden merket man nemlig alderen godt på den utgående modellen.

Sjefdesigner for dette mesterstykket er britiske Robin Page. Han har erfaring fra selveste Bentley, og har kombinert skandinavisk design med luksus. XC60 gir et mer ungdommelig helhetsinntrykk enn storebror XC90.

I tillegg til å være moderne, får du en god følelse av alt du tar på. Det kjennes dyrt og solid ut.

Testbilen, med sitt lyse interiør, som inkluderer gulv og matter, er på ingen måte det mest praktiske du kan kjøpe deg. Og har du barn og/eller planer om å bruke den på sølete veier, tviler vi på at dette er spesielt smart. Men når det er rent, er det lite som ser mer eksklusivt ut enn dette ...

Er dette verdens dyreste Volvo 240?

XC60 T8 er en real GTI-killer. Det sørger en systemeffekt på 407 hk for.
XC60 T8 er en real GTI-killer. Det sørger en systemeffekt på 407 hk for.

Går den bra?

Med 0-100 km/t på 5,3 sekunder går den ikke bare bra, den er lynrask. Bare for å sette det i perspektiv, Audi SQ5, gjør samme øvelsen på 5,4 sekunder.

Bensinmotoren og elmotoren jobber sømløst sammen. Elmotoren bidrar til at du har moment hel fra bunnen av. Dreiemomentet på 640 Nm er voldsomt.

På opplevd kvalitet begynner Volvo virkelig å bli bunnsolide. Dette står ikke tilbake for de tyske premium-rivalene Men infotainmentsystemet er ikke like bra – menyhjul og hurtigknapper er fortsatt best.
På opplevd kvalitet begynner Volvo virkelig å bli bunnsolide. Dette står ikke tilbake for de tyske premium-rivalene Men infotainmentsystemet er ikke like bra – menyhjul og hurtigknapper er fortsatt best.

Det er også viktig å understreke at Volvo har sørget for at du aldri tømmer batteriene til den elektriske motoren helt. Det gjør at du hele tiden har 4x4-systemet og frasparket tilgjengelig.

Girkassen er ikke bilens sterkeste kort. Den leverer når det kommer til komfort, men kunne godt vært raskere når du kjører aktivt.

Den mest sammenlignbare modellen er naturligvis GLC 350e. Med systemeffekt på 320 hk, klarer den 0-100 km/t på 5,9 sekunder.

Når det gjelder forbruk, er det som vanlig et helt eget kapittel. Offisiell rekkevidde er 45 kilometer. Under testperioden var det uproblematisk å klare 35 kilometer. Så får vinteren vise hvilken rekkevidde som er realistisk under mindre ideelle forhold.

Her skal det imidlertid nevnes at XC60 har 11 kilometer lengre offisiell rekkevidde enn GLC 350e. I tillegg virker det lettere å nærme seg den oppgitte rekkevidden i Volvoen, enn den tyske konkurrenten.

Volvo bekrefter: XC40 kommer i år

Konklusjon:

Den er ikke billigst. Men Volvo har flere gode argumenter for å mene at den er det beste kjøpet, sammenlignet med Mercedes GLC 350e: Den er raskest, har best elektrisk rekkevidde, lavest oppgitt forbruk, størst bagasjerom og sterke motor.

Så skal det også sies at startprisen på ingen måte er det nordmenn flest forholder seg til. Hverken hos Volvo eller de tyske konkurrentene.

XC60 med "riktig utstyrspakke" ender fort på rundt 800-900.000 kroner. Testbilen, en Inscription-utgave (764.000 kroner) med ekstrautstyr for 121.000 kroner i tillegg til det, ender på 918.250 kroner. Men da har du en så godt som fullutstyrt bil.

Likevel er det dekning for å kalle den et aldri så lite kupp. Du må nemlig ut med nøyaktig det samme beløpet for en tilsvarende utstyrt XC60 med dieselmotoren på "bare" 235 hk.

Og Audi SQ5, som altså kun har bensinmotor og er tregere fra 0-100 km/t – koster en drøy million. Og det er FØR du begynner å legge på ekstrautstyret.

Alt er relativt. Men selv en Volvo med en prislapp som starter på knappe 700.000 kroner kan betegnes som et lite kupp. Her får du mye bil, og ikke minst krefter, for pengene.
Alt er relativt. Men selv en Volvo med en prislapp som starter på knappe 700.000 kroner kan betegnes som et lite kupp. Her får du mye bil, og ikke minst krefter, for pengene.

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:21 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 Venstre vil forhandle videre om bompengeskissen19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:51 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen
Siste nytt
19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:21SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09PolitikkVenstre vil forhandle videre om bompengeskissen19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:51SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen
Populært