Nå skal bilene oppdage dårlig vær

Jaguar Land Rover lager biler som skal tåle en støyt. Nå skal de også bli smartere, og hjelpe sjåføren. Dette er for øvrig nylig lanserte Range Rover Velar.
Jaguar Land Rover lager biler som skal tåle en støyt. Nå skal de også bli smartere, og hjelpe sjåføren. Dette er for øvrig nylig lanserte Range Rover Velar.

Ny og spennende teknologi på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilene blir stadig smartere. Akkurat nå pågår det en rivende utvikling rundt sikkerhetsutstyr i bilene. Mye handler om hjelpemidler som skal forebygge og forhindre ulykker, der bilen griper inn hvis ikke sjåføren reagerer raskt nok.

En sentral faktor her er også at internett blir en integrert del av bilen, og kobles opp mot bilens førerassistansesystemer.

Det skal bidra til at bilturene i fremtiden blir både tryggere og mer miljøvennlige.

Les også: Bilen har ikke gått langt – likevel ble EU-kontrollen en kalddusj

Utfordre grensene

Jaguar Land Rover (JLR) er et merke med lange og stolte offroadtradisjoner. De vet et par ting om å bygge biler som skal tåle tøffe omgivelser og krevende forhold. Derfor er de også langt framme på å utvikle utstyr som skal gjøre det mulig å utfordre grensene ytterligere.

De er nå i gang med å utvikle et system der bilene skal kunne forberede seg på endring i værforholdene. Dette skal kunne påvirke alt fra temperaturen inne i bilen – til innstillingene i de ulike kjøremodusene bilene er utstyrt med. Her snakker vi blant annet om motorkraft, via fordeling mellom de ulike hjulene, styrerespons og girkasse.

Les også: Så billig kan du få skikkelig firehjulstrekker

Dårlig vær? Da skal Land Roveren være klar før du aner det!
Dårlig vær? Da skal Land Roveren være klar før du aner det!

Advare andre biler

Systemet tar imot data fra bilen selv og omgivelsene: Temperatur, lufttrykk, fuktighet og lys. Dessuten skal den være koblet opp mot databaser med informasjon om værforholdene i det området man kjører.

Her kan kommunikasjon mellom bilene også bli viktig. For eksempel slik at en bil som kjører foran, kan advare hvis det plutselig blir glatt på veien.

Poenget er at bilen skal hjelpe føreren med å reagere enda hurtigere når forholdene endrer seg.

Les også: Skummelt? Nei, her er det bare å gi gass!

Mer på strøm

Jaguar Land Rover har ikke gått ut med noen tidsplan for når de kan begynne å integrere dette i bilene sine, men sannsynligvis er det ikke veldig langt unna.

Samtidig jobber selskapet med elektrifisering av hele modellutvalget sitt. Etter planen skal alle Jaguar- og Land Rover-modeller være elektrifisert innen 2020, enten de da er helelektriske eller har en hybridløsning.

Les også: Råtøff Land Rover – sjekk denne

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært