Aston Martin kommer med nabolagets mest snobbete SUV

Her avdukes konseptmodellen av Aston Martin DBX

Aston Martin gjøre seg klare til å lansere sin aller første SUV: DBX skal være på markedet i 2019 og blir en av verdens dyreste SUV-er

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det handler om SUV hos en rekke av verdens mest eksklusive bilprodusenter om dagen. Porsche gikk på mange måter opp denne løypa da de kom med sin Cayenne for 15 år siden. Den ble en knallsuksess, dermed våknet også konkurrentene opp.

Maserati, Bentley og Jaguar er noen av de siste ut, andre merker som Lamborghini og Rolls-Royce er nå i innspurten med sine modeller.

Et annet merke med SUV-planer er erke-britiske Aston Martin. Allerede i 2009 avduket toppsjefen Ulrich Bez konseptbilen "Lagonda SUV" på bilutstillingen i Genève.

Konseptbil i 2015

Bilen var stor og grovbygd, og med karosserilinjer som verken minnet særlig om Aston Martins øvrige, svært så spenstige modellrekke – eller om så mye annet.

Konseptbilen hadde V12-bensinmotor, men allerede ved avdukingen av skapningen, ble det snakket om en fremtid med både diesel- og hybriddrift. Men planene var ikke veldig konkrete.

I 2015 fikk vi så se DBX Concept på bilutstillingen i Geneve. Da var vi kommet et godt skritt nærmere produsjonsklar bil, selv om også dette så absolutt er en konseptbil. Blant annet har den bare to dører, og er utseendemessig langt mer coupe enn SUV. Det vil det bli endringer på til produksjonsklar bil.

Les også: Nå er det slutt for verdens dyreste småbil

(Saken fortsetter under)

Her trekker Aston Martin teppet av DBX for første gang.
Her trekker Aston Martin teppet av DBX for første gang.

Tapt penger i mange år

Velinformerte kilder opplyser at det endelige designet er spikret. Nå handler det om å få alt det tekniske på plass. DBX skal være ferdig utviklet mot slutten av 2018, så skal den gå i produksjon tidlig i 2019.

For Aston Martin blir dette en uhyre viktig modell. De har tapt penger i mange år, og er nødt til å snu den utviklingen kjapt. Etter at den tidligere eieren, Ford, bestemte seg for å kvitte seg med Aston Martin, har merket med de sterke tradisjonene stått på egne bein.

De har ikke vært altfor stødige. Derfor vil en suksessrik SUV være helt avgjørende for at Aston Martin kan sikre sunn og forsvarlig drift de kommende årene.

Les også: En Aston Martin faller voldsomt i pris - men hvorfor?

(Saken fortsetter under)

Slik ser interiøret ut i konseptutgaven. Her er det nok grunn til å vente endringer til produksjonsklar modell.
Slik ser interiøret ut i konseptutgaven. Her er det nok grunn til å vente endringer til produksjonsklar modell.

Samarbeider med Mercedes

Aston Martin har i mange år fått erfare at det er dyrt å være liten i bilbransjen. Det å utvikle nye modeller er svært kostnadskrevende. Og skal man henge med på utvikling av motor og drivlinjer, krever det store investeringer - eller samarbeid med andre. En samarbeidsavtale Aston Martin har inngått med Mercedes-konsernet blir svært viktig her.

Nå er planen å lansere et helt nytt modellutvalg i løpet av de kommende årene. Ambisjonen til Aston Martin er at DBX skal sørge for en kraftig salgsøkning, samtidig som den skal hente hjem marginer som gjør det mulig å satse betydelige summer i produktutvikling framover.

(Saken fortsetter under)

Konseptutgaven har bare to dører og svært lav taklinje. Her blir det helt sikkert endringer.
Konseptutgaven har bare to dører og svært lav taklinje. Her blir det helt sikkert endringer.

En av verdens dyreste

Foreløpig har de ikke gitt oss veldig mye konkret info rundt DBX, men det er grunn til å vente en bil som virkelig skal flytte grensene i klassen. Det gjelder både på design, ytelser og kjøreegenskaper.

Aston Martin har gjort et poeng ut av at praktiske hensyn ikke skal gå ut over designet. Dette skal bli en bil som virkelig skiller seg ut i trafikken, med klare referanser til merkets sportsbiler.

Prislappen blir nok helt klart også deretter. Dette kommer til å bli en av verdens dyreste SUV-er og dermed ikke noen dagligdags syn. Akkurat det er nok viktig for mange av de potensielle kjøperne, mange av dem har nok minst én Aston Martin fra før også.

Les også: Topp 5: James Bond-bilene vi husker best

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden