Slik får du DAB+ i bilen

Her blir en installasjon av DAB+ demonstrert. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt tre millioner nordmenn har blitt berørt av radiodigitaliseringen bare i løpet av den siste uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av 2017 skal de tre riksdekkende radiokanalene i Norge, NRK, P4 og Radio Norge over på DAB+. Det betyr at disse tre kanalene utelukkende sendes på DAB+ over hele landet ved utgangen av året.

I dag, onsdag, slukkes FM-senderne til NRK i Oslo, Vestfold, Østfold og Akershus. Det betyr at 94,5 prosent av befolkningen vil være uten NRK-signaler på sine FM-radioer. Etter dagens slukking sender kun NRK på FM i Troms og Finnmark. Statskanalens FM-sendere i fylkene skrus av i desember. P4 og Radio Norge skrur av sine FM-sendere samtidig som NRK i våre nordligste fylker.

Sist fredag slukket Radio Norge og P4 sine FM-sendere i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Agder-fylkene.

Fakta om DAB-radio

* Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.

* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.

* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.

Kilde: NTB

Les også: Derfor virker ikke bilradioen på langtur

Ikke stille på FM

Den omfattende omleggingen berører blant annet bileiere med eldre biler uten DAB+-radio. De må sørge for å installere et adapter eller ny radio for å kunne lytte til de riksdekkende kanalene etter slukkingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det blir ikke helt stille på FM-nettet. De fleste lokalradioer har muligheten til å fortsette å sende på FM til minst utgangen av 2021.

Fra nå av er det DAB+-radio som gjelder, med mindre du ønsker å lytte til lokalradio på FM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Fra nå av er det DAB+-radio som gjelder, med mindre du ønsker å lytte til lokalradio på FM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Enkelte lokalradiostasjoner har fått en oppsving i lyttertallene sine etter at de har fått FM-nettet for seg selv.

For eksempel har Nea Radio i Trøndelag fått mange flere lyttere.

Kjøp adapter

De aller fleste biler som selges i dag skal ha DAB+ innebygd. Eldre bilder har muligens bare en FM-radio, eventuelt den gamle DAB-teknologien. Den nyeste DAB-teknologien heter DAB+, og det er denne du må ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis bilen din ikke har DAB+, er det enklest og billigst å kjøpe et DAB+-adapter og installere selv.

Ifølge forbrukernettstedet Dinside.no, kan et DAB+-adapter koste alt fra noen hundre kroner til nærmere 2000 kroner. Prisen varierer etter hvilke funksjoner du ønsker.

Se hvordan du installerer DAB+ i bilen din i videovinduet øverst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ikke ønsker å gjøre dette selv, er det mange bilverksteder der ute som kan gjøre jobben for deg. Men dette koster.

Dinside skriver at dette kan koste mellom 2 og 10 000 kroner.

Les også: Min radiohverdag har blitt ny og bedre

Stabile lyttertall

I første slukkeregion, Nordland, ser man allerede nå at radiolyttingen har stabilisert seg på samme nivå som i fjor. Tall fra Cati-undersøkelsen andre kvartal 2017 viser at 64,2 prosent av innbyggerne i Nordland hører radio daglig, mot 64,8 prosent samme periode i fjor.

– På FM hadde NRK tre av fem riksdekkende kanaler. Med digitaliseringen har konkurransen økt betraktelig, og det gjenspeiles naturlig nok i lyttertallene. NRK har også gått foran og slått av FM-senderne tidligere enn våre konkurrenter i flere av slukkeområdene. Utviklingen er som forventet, og det er en villet utvikling. Ved å tilby flere og tydeligere kanaler gjør vi radio relevant også i framtida, og jeg er trygg på at NRK Radio blir like viktig i årene fremover, som det vi har vært, sier fungerende radiosjef Jon Branæs til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To av tre norske tunneler mangler DAB-dekning

60 prosent ikke fornøyd med DAB

24 prosent sier de er fornøyde med DAB-omleggingen, ifølge en undersøkelse fra august utført for Dagbladet.

I undersøkelsen utført av Ipsos oppgir 60 prosent av de spurte at de ikke er fornøyde, mens 16 prosent svarer at de ikke vet.

Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i bransjeorganisasjonen IKT Norge tror grunnen til at lytterne ikke er fornøyde kan være alt fra manglende dekning til at radiolyttere må kjøpe nytt dyrt utstyr.

– Det er også tegn på at DAB-omleggingsprosjektet ikke nødvendigvis har hatt brukerne i fokus. Det har vært et høyt politisk spill og et politisk fokus, mer enn et brukerfokus, uttalte Austlid til Dagbladet.

Les også:

IT-ekspert om DAB: – Stortinget ble ført bak lyset av NRK

Milliard-sjokk: – DAB i bil vil koste 23 milliarder

Dette kan du gjøre med din gamle radio når FM-nettet slukkes