Merkel med ultimatum til tysk bilindustri

Angela Merkel talte i Dortmund lørdag. Foto: Ina Fassbender / DPA via AP / NTB scanpix
Angela Merkel talte i Dortmund lørdag. Foto: Ina Fassbender / DPA via AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel innledet parlamentsvalgkampen med et ultimatum til den tyske bilindustrien lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Se å få rettet opp deres rykte etter dieselskandalen, sa Merkel.

– Store deler av bilindustrien har gamblet bort en stor del av sin troverdighet, la hun til i en tale til sine partifeller i det konservative partiet CDU.

Det er første gang Merkel har kommentert den rekken med kriser og skandaler som har rammet den tyske bilindustrien de siste ukene.

– Ærlighet er en del av den tyske økonomien, sa Merkel.

Flere dieselbiler har blitt tilbakekalt. Det skjer samtidig som Der Spiegel har avslørt at bilprodusentene Volkswagen, Audi, Porsche, BMW og Daimler i årevis har hatt et hemmelig samarbeid.

Les også: VW-sjef: – Diesel er fortsatt viktig

Volkswagen er dømt til å betale et tosifret milliardbeløp i bøter og kompensasjon etter å ha innrømmet juks med utslippsdata.

Merkel ønsker at bilindustrien fremmer høye miljøstandarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet er om den tyske bilindustrien har forstått dette tidsnok og vil bestemme seg for en framtid – og med det en framtid for hundretusener av arbeidsplasser, sa hun lørdag.

Merkels åpningstale, som markerte starten på en seks uker lang valgkamp, dreide seg også om vekst i tysk økonomi. Hun viste til økonomisk vekst gjennom sine år som statsminister og sa målet er å redusere arbeidsledigheten til under 3 prosent innen 2025. Ledigheten var på 12,6 prosent i 2005 og 5,6 prosent i forrige måned.

Les også: Slik vil tyske myndigheter forsøke å «redde» dieselmotoren