Egentlig perfekt for Norge – men det er ett problem

Volvo V90 Cross Country er en bil som virkelig egner seg på norske veier. Men den har en viktig mangel som vil begrense salget betydelig.
Volvo V90 Cross Country er en bil som virkelig egner seg på norske veier. Men den har en viktig mangel som vil begrense salget betydelig.

Og det vil begrense salget betydelig. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volvo V90 Cross Country

Motor: 2-liter turbo, bensin

Effekt: 254 hk / 350 Nm

0-100 km/t: 7,4 sek.

Toppfart: 230 km/t

Forbruk: 0,74 l/mil

Bagasjerom: 560/1526 liter

Lengde x Bredde x Høyde: 493 x 189 x 154cm

Pris: Fra 725.000 kroner

Pris testbil: 941.537 kroner

Volvo er skikkelig i vinden om dagen. De selger biler over en lav sko – med andre generasjon av SUVen XC60 som lokomotivet akkurat nå.

Men det går også mye av familiebilen V90. For ikke lenge siden kom den også i en offroad-utgave: V90 Cross Country, eller V90 CC.

Det er på mange måter en krysning mellom den vanlige stasjonsvogna V90 og SUVen XC90: Fortsatt stasjonsvogn, men med litt ekstra bakkeklaring og offroad-styling.

Det er en oppskrift Volvo har lang og god erfaring med. Forgjengerne V70 Cross Country og XC70 har begge vært store suksesser – ikke minst i Norge.

Spørsmålet er om V90 CC kan følge opp både suksessen til forgjengeren og ikke minst til de andre nye Volvo-modellene.

Bli med på test og se hva vi fant ut:

Solgt for nesten én milliard – før lanseringen

Volvo V90 er en stor og litt høyreist bil. Det er du heller aldri i tvil om når du kjører den ...
Volvo V90 er en stor og litt høyreist bil. Det er du heller aldri i tvil om når du kjører den ...

Hvordan er den å kjøre?

V90 er en stor og komfortabel bil. CC-utgaven er en del høyere enn standardmodellen, og har bakkeklaring på hele 21 cm. Det merkes at tyngdepunktet er endret. Du bytter bort litt av de dynamiske egenskapene, til fordel for bedre framkommelighet.

Men likevel er den betydelig mer sportslig å kjøre enn XC90. V90 CC er således et ypperlig alternativ for deg som ikke vil ha en SUV, men likevel ønsker tilstrekkelig bakkeklaring til den dårlige veien opp til hytta.

Du sitter godt og store vindusflater gir fri sikt i alle retninger.

Ute på veien merker vi oss at lyddempingen er imponerende god. Det er som å sitte litt i sin egen verden, og koble seg bort fra mas og bråk utenfor. Sånt er viktig i en bil som vil krige mot statusbiler fra Tyskland. Ikke minst på langturer er et lavt støynivå noe du raskt setter pris på.

Det er god plass i baksetet. Her kan to voksne fint sitte på langtur.
Det er god plass i baksetet. Her kan to voksne fint sitte på langtur.

Denne har mange kjøpt – helt usett

Hvordan er plassen?

Volvo har bygget mye av ryktet sitt på plass, komfort og sikkerhet. V90 CC er en stor bil, med sine 494 cm lengde og en bredde på 187 cm.

Bagasjerommet er ikke så stort som en del av konkurrentene. Men det holder likevel for de fleste ...
Bagasjerommet er ikke så stort som en del av konkurrentene. Men det holder likevel for de fleste ...

Men den har ikke det største bagasjerommet i klassen. Noe av forklaringen på det, er vinkelen på bakluka. Den lener seg kraftig framover, for å gi bilen et mer dynamisk utseende.

Ikke er bagasjerommet spesielt dypt, heller.

560 liter er imidlertid nok for de aller fleste.

Legger du ned ryggen på baksetene, øker volumet til 1.526 liter, og du får et nesten flatt gulv.

Av praktiske småting å merke seg, er det blant annet poseholder i bagasjerommet. Det må til!

I baksetet er det god plass til to voksne, og ikke noe problem hverken med beinplass eller takhøyde.

Setene er for øvrig blant de beste du får tak i. Slik vi etterhvert forventer av Volvo.

Vi dro på langtur med nye Volvo V90

Du trenger bare å kaste et blikk på disse setene, for å skjønne at de er gode å sitte i! Interiøret er ellers omtrent som plukket ut av en vanlig V90: Høy kvalitetsfølelse, ryddig og funksjonelt.
Du trenger bare å kaste et blikk på disse setene, for å skjønne at de er gode å sitte i! Interiøret er ellers omtrent som plukket ut av en vanlig V90: Høy kvalitetsfølelse, ryddig og funksjonelt.

Finest utenpå eller inni?

Skal du forsvare litt høyere pris, må det være visuelle forskjeller også, og ikke bare ekstra bakkeklaring. Dette vet Volvo godt, og de har naturligvis ikke gjort seg bort med V90 CC.

Litt plast rundt hjulbuene, ny front og bakfanger – og vips så skjønner alle at du ikke kjører rundt i en "vanlig" V90.

Les også: Volvo vil bare satse på elbiler og hybrider

Den ser litt ut som den går på stylter, fordi bakkeklaringen er såpass god. Men etterhvert som vi blir vant med utseendet, synes vi det kler bilen.

Forøvrig er jo designet svært vellykket alt i utgangspunktet, fra signaturlysene med Tors Hammer-tema, til tidligere nevnte C-stolpe helt bakerst.

Skal du være helt sikker på at naboene skjønner at du ikke har kjøpt deg en V90 – bør du velge en farge som framhever plastdetaljene. Hvit, for eksempel.

Interiøret er mer eller mindre identisk med en vanlig V90. Litt skuffende at en ikke drar på litt her. Men samtidig skal det sies at Volvo virkelig har fått dreisen på dette med interiør. Det er ingen tvil om at dette smaker solid av premium.

Vår modell har fått softeware-oppdatering, som gjør at menysystemet ser enda litt penere ut enn før. Blant annet med røde skilelinjer. Head up displayet i fronruta er forøvrig stilig og lett å lese.

Men fortsatt er touchskjerm betydelig mer tungvint enn menyhjul og hurtigtaster.

Vi liker best eksteriøret.

Se hva Volvo gjør med motorene sine nå

Med 254 hk fra en 2-liters bensinmotor, er V90 CC slett ingen sinke. Men forbruket er noe høyere enn vi hadde ventet.
Med 254 hk fra en 2-liters bensinmotor, er V90 CC slett ingen sinke. Men forbruket er noe høyere enn vi hadde ventet.

Går den bra?

V90 CC er tilgjengelig med bensin- eller dieselmotor. Billigste modell er D5 med 190 hk dieselmotor, og en startpris på 621.000 kroner.

Vår testbil har betegnelsen T5 på bakluka. Det betyr bensinturbo på 2-liter, 254 hk og et dreiemoment på solide 350 Nm.

Les også: – Bare å glede seg til denne kommer til Norge!

Hadde den kommet med T8-merket på bakluka, da ...
Hadde den kommet med T8-merket på bakluka, da ...

0-100 km/t tar 7,4 sekunder, som holder i massevis. Men hvis en ser på antall hestekrefter og størrelsen på bilen, er de tyske konkurrentene betydelig raskere med omtrent tilsvarende effekt. Noe av forklaringen på det, er nok at girkassen er noe tregere hos Volvo.

Forbruket er oppgitt til 0,74 l/mil, og er ikke så lavt som en kanskje skulle ønske. Og er dessuten vanskelig å gjenskape i virkeligheten. Vi endte på drøyt 0,8 l/mil.

BMW 530i xdrive, med 252 hk, klarer seg til sammenligning med 0,6 l/mil.

Her var det helt slutt for Volvo V70

...og hva er konklusjonen?

Cross Country-utgaven av V90 har ett stort problem, som vil begrense salget betydelig: Den leveres ikke som ladbar hybrid. At det har mye å si, ser vi blant annet på XC90-, XC60- og V90-salget. Rundt 9 av 10 velger disse som ladbar hybrid.

Litt rart, også, at ikke CC-modellen kan bli fullkommen Norges-bil med T8-drivlinjen, siden det jo i praksis bare er en forhøyet V90.

For øvrig er det en ypperlig bil – og motoren på 254 hk er akkurat passe sterk til at du har litt ekstra å rutte med når det trengs.

Testbilen, riktignok med uvanlig mye utstyr, ender på nesten 1 million kroner. Til den prisen kan du få en XC90 med over 400 hk. Da er nok valget enkelt for mange ...

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Du trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv
Siste nytt
12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilDu trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv
Populært