Meny

Denne bilen er som skapt for Norge

Kia Optima stasjonsvogn kom i ny utgave i fjor, nå har også den ladbare hybridutgaven kommet til Norge.
Kia Optima stasjonsvogn kom i ny utgave i fjor, nå har også den ladbare hybridutgaven kommet til Norge.

Kia har kommet med ladbar stasjonsvogn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ladbare hybridene går sin seiersgang i det norske markedet, godt hjulpet av at de kommer svært gunstig gjennom avgiftssystemet vårt.

I praksis er det nesten ikke avgift på disse bilene. Dermed blir de gunstige å kjøpe, i tillegg til at du kan spare mye utgifter til drivstoff, hvis du har ”riktig” kjøremønster.

Nå melder Kia seg på i denne klassen med den ladbare utgaven av sin Optima stasjonsvogn som akkurat har kommet til Norge. Med en prislapp fra 389.900 kroner, er dette en bil som virkelig kan komme til å løfte Kia på salgsstatistikkene.

Fra før er det bare to ladbare stasjonsvogner på markedet, nemlig VW Passat GTE og Mercedes C 350e. Begge koster en god del mer enn Optima.

Testbilen har en systemeffekt på 205 hestekrefter. Kia leverer bare én utgave her, den heter Active Business og er godt utstyrt i utgangspunktet.

Med Optima på plass er det nå tre ladbare stasjonsvogner å velge mellom i Norge.
Med Optima på plass er det nå tre ladbare stasjonsvogner å velge mellom i Norge.

Hvordan er den å kjøre?

Batteriene ligger langt bak i bilen, likevel føles den ikke spesielt baktung. Her har Kia gjort en god jobb under ombyggingen til ladbar hybrid. Som vanlig for denne biltypen gir den ekstra vekten tung og solid kjørefølelse.

For øvrig er Optima et hyggelig bekjentskap. Den er komfortabel og relativt støysvak. Styringen kunne gitt litt mer direkte tilbakemeldinger, men det er neppe noe veldig mange kjøpere i denne klassen bryr seg så mye om. Når de to drivlinjene jobber sammen, er kraftoverskuddet solid. Ellers går det gjerne sport i å kjøre mest mulig økonomisk med en bil som dette, dvs unngå de helt store utskeielsene med gasspedalen og bruke bremsene minst mulig.

Rekkevidde er naturligvis svært viktig for denne biltypen. Kia stiller med et klasseledende tall her, 62 kilometer på ren strøm. Underveis i testperioden prøver vi flere kjøremønstre, med kombinert småkjøring og noen mil på motorvei.

VI ender på 50-tallet alle ganger, det beste resultatet blir 56 kilometer. Da holdt vi fartsgrensen, også på motorvei, og vi brukte klimaanlegget som vanlig. Det betyr at Kias 62 kilometer bør være mulig hvis du virkelig går inn for det. Men her er det viktig å legge til at det var i underkant av 20 grader og fine sommerveier i testperioden. På vinteren må du regne med at rekkevidden reduseres en god del.

Fronten er etter vår mening den mest vellykkede delen av designet. Ellers er bilen pen, men litt pregløs.
Fronten er etter vår mening den mest vellykkede delen av designet. Ellers er bilen pen, men litt pregløs.

LES OGSÅ: De ladbare hybridene nesten firedoblet salget – på ett år

Hvordan er plassen?

Batterier og elektrisk drivlinje stjeler nødvendigvis en del plass. Kia har skjult det ganske godt, deres løsning er å heve gulvet i bagasjerommet litt. I denne utgaven rommer det 440 liter, mot 552 liter hvis du kjøper bilen med dieselmotor. I praksis er vi fortsatt innenfor det de fleste familier trenger av plass.

Kupéen er svært rommelig. Beinplassen i baksetet imponerer, og foran er det som vanlig i denne klassen rikelige plassforhold for to. Kia er gode på koppholdere, flaskeholdere og andre smårom rundt om i bilen.

440 liters bagasjerom høres ikke spesielt mye ut. Drivlinjen har gått ut over høyden, bagasjerommet er lett å utnytte.
440 liters bagasjerom høres ikke spesielt mye ut. Drivlinjen har gått ut over høyden, bagasjerommet er lett å utnytte.

LES OGSÅ: Koppholder? Det blir 21.000 kroner, takk!

Går den bra?

En morsom greie med de ladbare hybridene er at du har mye krefter til rådighet når du ikke driver med sparekjøring. Så lenge det er strøm på batteriene, leverer drivlinjene bra skyv når du tråkker gassen i bånn. Det offisielle tallet for 0-100 km/t ligger på 9,7 sekunder. Kreftene kommer momentant. Det gjør den både kjapp fra stillestående – og sterk ved for eksempel forbikjøringer.

Det offisielle forbrukstallet er oppgitt til 0,14 liter/mil. Det er som vanlig optimistisk. Skal du klare det, må du ha nesten bare småkjøring og lade så ofte at bensinmotoren stort sett er arbeidsledig. På lengre turer vil du oppleve at forbruket øker kraftig så snart batteripakken er tom. Dette er også en faktor som gjør at ladbare hybrider ikke alltid er det smarteste valget. Det gjelder å tenke litt gjennom eget bruksmønster før man kjøper en bil som dette.

LES OGSÅ: Ladbar hybrid: Du kan spare mye, men...

Finest utenpå eller inni?

Da Optima stasjonsvogn ble vist i konseptutgave, vakte den stor oppsikt. Dette var rett og slett en av de lekreste bilene på utstillingen i Geneve det året. Det er ikke akkurat vanlig kost for en stasjonsvogn fra et folkelig merke.

Men dessverre: Da det var klart for produksjonsklar bil, var dette vannet ganske kraftig ut. Optima er fortsatt en pen bil, men den er også litt pregløs. Fronten er det som funker best, bortsett fra den er ikke dette en bil noen snur seg etter.

Innvendig er Kia helt på nivå med de beste i klassen. Det er ryddig og oversiktlig, og med relativt høy materialkvalitet de fleste steder. Vi er fortsatt et stykke fra premium, men det gjenspeiler da også prislappen.

Pent og funksjonelt interiør, Optima hybrid er godt utstyrt i utgangspunktet.
Pent og funksjonelt interiør, Optima hybrid er godt utstyrt i utgangspunktet.

Les også: Se bildene: Slik så konseptbilen ut

…og hva er konklusjonen?

Å selge ladbar stasjonsvogn i det norske markedet i 2017, er en velkommen oppgave. For Kias importør og forhandlere er denne bilen derfor som en liten Lotto-gevinst. Kjøperne står nærmest i kø, og markedet er langt fra mettet ennå.

Til 389.900 kroner er dette rett og slett veldig mye bil for pengene. Legger du på rundt 30.000 kroner har du det ekstrautstyret du stort sett trenger.

Rekkevidden trekker også kraftig opp. Du kan snuse på 60 kilometer mellom hver lading, i alle fall på sommeren. Hvordan det fungerer på vinteren gjenstår å se, det lover vi å komme tilbake til.

Driftskostnadene avhenger i stor grad av hva slags kjøring du har mest av. Er det mye småkjøring og du har muligheten til å lade ofte, ja da kan dette være smart. I motsatt fall: Har du hytte 25 mil unna og kjører dit så ofte du kan – da er ikke ladbar hybrid nødvendigvis så lurt.

Bortsett fra drivlinjen er Optima en likandes stasjonsvogn. Den har ingen opplagte svakheter, men leverer jevnt høyt på de aller fleste områder.

Optima har også fordelen av å være en god del rimeligere enn konkurrentene. VW Passat GTE er den mest opplagte av dem, her er startprisen rundt 40.000 kroner høyere. En bil som Mitsubishi Outlander PHEV skal nok også få merke at Optima har kommet. Du må ofre firehjulstrekken Outlander byr på, men Optima oppleves som en klart mer påkostet bil enn Mitsubishien.

Les også: Egentlig en vanlig bil, men denne er super-sjelden

Artikkelen ble først publisert hos Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært