Frp og bompenger:Senterpartiet fyrer av ti bom-skudd mot Solvik-Olsen

ÅPNER VEIER: En rekke nye veiprosjekter har sett dagens lys under samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Men hvordan står det til med Frps bompengebruk? Det vil Senterpartiet nå ha svar på.
ÅPNER VEIER: En rekke nye veiprosjekter har sett dagens lys under samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Men hvordan står det til med Frps bompengebruk? Det vil Senterpartiet nå ha svar på. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med ti spørsmål til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vil fem Senterparti-politikere synliggjøre at det ikke bare har blitt LITT mer bompenger med Frp i regjering. Ifølge dem har det blitt MYE mer under Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå gjør vi et nytt forsøk på å få fram nøkkeltalla om bruken av bompenger i Norge. Utgangspunktet er de store løftene som ble gitt av Frp om å fjerne bompengene hvis de kom i regjering.

Det sier Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad til ABC Nyheter.

Han og partifellene Heidi Greni, Jenny Klinge, Janne Sjelmo Nordås og Anne Tingelstad Wøien har nå stilt ti skriftlige spørsmål om fakta til diskusjonen om bruk av bompenger for å få bygd nye veier i Norge.

– Vi registrerer at Frp og Solvik-Olsen delvis har lykkes i å skape et inntrykk av at han har gitt landet mindre bompenger, sier Pollestad om partiets spørreaksjon.

– Selv er jeg overbevist om at det aldri har vært noen fireårsperiode der det har blitt vedtatt mer nye bompenger, enn de siste fire årene, sier Sp-politikeren.

– Vi vil nå ha de nøkterne tallene fra statsråden, og få dokumentert at retorikken Solvik-Olsen kommer med, er kun retorikk, legger Pollestad til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av temaene er bruken av lånefinansiering av nye veier.

Under den rødgrønne regjeringen og med Senterpartiets Marit Arnstad som samferdselsminister, kritiserte Ketil Solvik-Olsen, da som opposisjonspolitiker, inntrykket statsminister Jens Stoltenberg skapte av at staten ikke finansierte utbygging av nye veier med lån.

Nå spør Sp blant annet om når statsråden vil innføre en statlig garantiordning for bompengelån, som han har varslet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solvik-Olsen: – Stoltenberg skyr ingen midler

– Frp har knapt prøvd

Solvik-Olsen blir også minnet på valgløftene fra sentrale Frp-politikere i valgkampen 2013, om at bompengene skulle forsvinne om Frp kom i regjering.

– Har statsråden i løpet av disse fire årene innfridd løftet? lyder spørsmålet.

– Frp er jo det minste partiet i regjeringen. Også Sp måtte spise fluer mens dere satt i regjering med Ap og SV?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja. Men det vi lærte i samferdselspolitikken var at der samferdselsministeren og fnansministeren var enige, der fikk vi gjennomslag. I denne regjeringen har både Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen sagt de ville få bort bompenger. Da burde de ha klart det, svarer Pollestad.

– Hovedkritikken mot Frp er at de knapt har prøvd, legger han til.

Les også: NAF advarer: Bompenger skviser ut de som ikke har noe valg

Disse bompenge-faktaene vil Sp ha:

Senterpartiet ber også om en oversikt som viser bidrag til finansiering, forventede innkrevings- og rentekostnader, samt de totale bompengeinnbetalingene for det enkelte prosjekt.

Dette er de øvrige spørsmålene:

  • Hvor mange innkrevingspunkter for bompenger er det i dag, og hvordan er dette endret siden 2013?
  • Som en del av den såkalte «bilpakken» i statsbudsjettet for 2017 skulle bompengesatsene utenfor bypakkene reduseres med om lag 10 prosent. Kan statsråden gi en liste over bomstasjoner som har fått lavere takst som følge av dette?
  • Hvor mye bompengegjeld er faktisk slettet på grunn av overføring av penger fra staten til bompengeselskaper fra 1. oktober 2013 til i dag?
  • Hvor mye bompenger er krevd inn på norske veier i 2013, 2014, 2015, 2016 og hva er prognosen for 2017?
  • Hva var samlet bompengegjeld i årene 2013, 2014, 2015, 2016 og hva er prognosen for 2017? Og hvor mange bompengeselskaper var det i disse årene?
  • Senterpartiet ber også om en oversikt over bompengebidrag som er vedtatt, men som foreløpig ikke er tatt ut.

Les også: Sprenger bompengeløftet for «nye veier»