Meny

Topp 5: Styggeste bildesign siste 25 år

Bildesign kan ofte gå veldig galt. Her er noen eksempler.

Lordens lister: Fra Porsche til Ssangyong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smaken er som baken, sier man. Det stemmer for det meste. For folk har gjerne helt ulik oppfatning av hva som er pent og hva som er stygt.

Allikevel ser man tydelig at noen biler blir oppfattet som «pene» eller som «stygge» av det generelle publikum. Jeg antar at minst 99 prosent av alle bilentusiaster syns en Lamborghini Miura er en vakker bil, og jeg antar at minst 99 prosent syns Pontiac Aztek er en stygg bil.

Men det er allikevel ingen enkel oppgave å skulle kåre de fem styggeste biler som verden har sett de siste 25 år. Man kan selvsagt følge den populære smak, og la Pontiac Aztek og Fiat Multipla få hedersplasser på en slik liste, men personlig syns jeg ikke de to er fullt så ille som de fleste skal ha det til.

Pontiac Aztek er en stygg bil, ja, derom strides ikke de lærde. Men samtidig har den en viss kultverdi, en kultverdi som bare stiger for hvert år. Dessuten kjørte Walter White en Pontiac Aztek i TV-serien «Breaking Bad», og det i seg selv gir enda mer kul-kred. Så Aztek får slippe i denne omgang.

Det samme gjelder Fiat Multipla, som så fullstendig galemattias ut da den kom i 1999. Alle klagde på designet, men hva skjedde da Fiat kom med et facelift i 2004 for å gjøre designet mindre kontroversielt? Jo, alle savnet det opprinnelige designet. Det var kanskje ikke vakkert, men det hadde et gøyalt særpreg som ingen andre biler hadde.

Les også: En stor bilsuksess har blitt helt ny

Totalt subjektiv liste

Noen blander også en bils øvrige kvaliteter med designet. Men det er selvsagt helt uvesentlig her. Porsche Panamera er naturlig nok ingen dårlig bil å kjøre (har Porsche noensinne laget en dårlig kjøremaskin?). Men det unnskylder ikke en designjobb som var så dårlig at Porsche senere beklaget den. Det er faktisk verre når selskaper man forventer skal lage en nydelig bil kommer opp med et shabby design, enn når en volumfabrikant gjør det. Som f.eks Ferrari med sin Enzo, et historisk lavmål innenfor italiensk sportsbildesign (men designeren var japansk, så italienerne har unnskyldningen klar).

Nå kan du bestille ditt personlige bilskilt

Ett siste ord: Dette er en totalt subjektiv liste, og er ikke ment som noen seriøs fasit. Rekkefølgen er også egentlig helt vilkårlig. Bilen på femteplass kunne like gjerne vært nummer en. Hva syns du? Hvilke andre biler burde vært med på en slik liste? BMW X6? Audi Q7? Mitsubishi i-MiEV?

Les også : Så lekker kan en stasjonsvogn fra Jaguar være

En gjenganger når man snakker om tidenes styggeste bil: Ford Scorpio.

1. Ford Scorpio

Første generasjon Ford Scorpio (1985-1994) var ingen skjønnhet, men den passet i hvert fall fint inn i åttitallets Ford-utvalg. Men i 1994 kom andre generasjon Scorpio, og verden fikk sjokk. Jeremy Clarkson var blant dem som uttalte at nå trengte man ikke lenger diskutere hva som var verdens styggeste bil, og bilen er en gjenganger på lister over tidenes styggeste biler.

Det var først og fremst den horribelt groteske fronten med en merkelig smilende grill og tidenes fæleste frontlykter som ødela alt. Bakenden var for øvrig heller ikke så vellykket med noen tynne smale lys som gikk rundt hele bakenden langt nede på karosseriet. Legg til de kjipeste hjulkapsler du kan tenke deg, og man har en bil som ser helt for jævlig ut.

Les også: Trump, Putin og Geir: 9.000 (!) har søkt om personlig bilskilt

Hvor skal man egentlig begynne? Ssangyong Rodius satte en ny standard.

2. Ssangyong Rodius

Man kan starte på et prosjekt med de beste intensjoner. For designer Ken Greenley (forhenværende leder for bildesignklassen ved Royal College of Art i London) sin del, handlet det om et oppdrag fra koreanske Ssangyong. Det resulterte i et designmål om å tegne en flerbruksbil som minnet om en luksusyacht. Det gikk ikke spesielt bra. Det ferdige resultatet, Sssangyong Rodius (2004-2013) ble en grotesk flerbruksbil, som fikk både Pontiac Aztek og Fiat Multipla til å se ut som skjønne kunstverk i forhold. Bakenden var selve mesterstykket i horribelt design. Mellom to store Mercedes-aktige baklykter gikk bakluken på skrå nedover, og formet en linje som igjen gikk over baklyktene og framover langs karosseriet. Bak siderutene på bakdørene kom en fæl avrundet siderute, med en slags BMW 5-serie GT (kom i 2009, og også en av de styggeste biler de siste 25 år) taklinje over den.

Men på toppen av det hele var det plassert et nytt parti over det som kunne vært taklinjen, med en stor bakrute, og to mindre sideruter. Det hele så fullstendig malplassert ut, og gjorde at bilen bakfra er det styggeste som er laget de siste 25 år. Blant kommentarer fra ulike aviser finner vi: «Så stygg at den skremmer små barn» og «Ser ut som en overrasket flodhest». Koreanerne tok imidlertid ikke til seg kritikken og svarte: «Bilen kommer med en sterkt emosjonell komponent som vil gjøre den til et midtpunkt for oppmerksomhet». Bare så synd at den emosjonelle komponenten som ga den oppmerksomhet, var en brekningsfornemmelse for de som så den kjøre forbi…

Les også: Her får du sommerens beste bensinstasjon- boller!

Styggere enn en kjønnsvorte ifølge Jeremy Clarkson.

3. Porsche Panamera

En hel bilverden fikk hakeslepp da Porsche avduket sin Panamera våren 2009. Spesielt de britiske mediene slaktet designet, og Jeremy Clarkson skrev følgende om bilen da han testet den: «Det ser ut som designjobben gikk til en komite bestående av mannen som tegnet Ford Scorpio, mannen som tegnet Pontiac Aztek, Ray Charles og noen sinnssyke. Den er den fæleste bilen du kan få i dag». På TV-showet «Top Gear» uttalte han: «Den er ikke bare stygg sammenlignet med Maserati Quattroporte og Aston Martin Rapide, den er stygg sammenlignet med en kjønnsvorte».

Og til dere som har lyst å forsvare designet til Panamera: I oktober 2014 innrømmet selv Porsche-sjefen Matthias Müller at bilen led av «feilgrep i designet», og lovte at neste generasjon ville se bedre ut (noe den da også gjorde). For å si det sånn: Du vet at ett bildesign er ille, når en tysk direktør beklager det offentlig.

Les også: Her får du snobbebil til folkelig pris

Ett av de styggeste frontparti noensinne laget: Subaru Tribeca.

4. Subaru Tribeca

Man kunne lett ha laget en egen liste over fæle japanske design de siste 25 år. Fra Lexus SC 430 til Nissan Micra (ikke siste generasjon), samt Subarus grøsselige andre generasjon Impreza med sine gigantiske runde frontlykter. Sistnevnte kom i 2000, og det virket som konsernet på denne tiden slet med å finne gode designere. For SUV-en Tribeca som kom i 2005, var enda styggere, med noen merkelige frontlykter som ble dratt skrått oppover, og et grillparti som så ut som tidenes verste forsøk på å lage en Alfa Romeo-aktig front.

Selv om meningen bak grillpartiet var å framstille Fuji Heavy Industries sin fortid innenfor luftfart. I og med at ikke en eneste designdetalj verken lignet på eller minnet om noe som helst som har med fly å gjøre, kan man vel slå fast at det ikke lyktes helt. Navnet Tribeca kom fra bydelen Tribeca i New York, men bilen så mer ut som en bydel i Mosul. Til Subarus fortjeneste hører det med til historien at de tok design-kritikken til seg, og allerede i 2007 presenterte man en faceliftet 2008-modell.

Les også: Denne kan spise deg opp og spytte deg ut – og du vil elske det!

Den styggeste superbil noensinne laget: Ferrari Enzo.

5. Ferrari Enzo / Maserati MC12

Fra Ferraris fødsel i 1947 og de neste 40 år, lagde man det ene visuelle mesterverket etter det andre. ALT av Ferrari fra denne tiden var simpelthen nydelig og utsøkt på alle mulige måter, men så kom nittitallet, og ting begynte å endre seg. Ferrari 348 kom i 1989 og så ut som en vulgær 328, og 456 fra 1992 var så kjedelig i designet at det kunne stått hvilken som helst bil-logo på panseret. F50 fra 1995 så ut som en barnslig karikatur av en superbil, som mom en 10-åring hadde prøvd å tegne en Batmobile, men det var allikevel ingenting i forhold til det grusomme synet kalt Enzo som stod klar i 2002.

Les også: – Tjener ikke penger på biler de selger

Enda verre enn Ferrari Enzo? Maserati MC12.

Japanske Ken Okuyama stod for det rotete designet, som oset vulgaritet og en total mangel på eleganse. Panseret skrånet ned i en V, A-stolpen gikk ingensteds og den buede frontruten var malplassert. Se nøye på detaljene. Absolutt ingenting stemmer overens for et helhetlig designspråk. Ikke uventet falt amerikanske rap-artister og arabiske forretningsfolk pladask for bilen, hvis frontparti var like elegant som gulltennene og gullkjedene de fleste eierne brukte. Utrolig nok klarte Maserati å lage en kanskje enda styggere versjon kalt MC12 i 2004. Den var bygget på Enzo-chassiset, men det hvallignende karosseriet var bredere og lengre, og hadde en gigantisk vinge bak for det rette Moby Dick-stuket. Det hører med til historien at både Ferrari og Maserati har gjenreist seg hva gjelder design. Dagens modellprogram er lekkert, og for Ferrari sin del er det simpelthen magisk.

Les også: Se hvem som også har begynt å lage fly

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 Medier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 Norge er verdens mest robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Siste nytt
12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportMedier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerNorge er verdens mest robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Populært