Vil fjerne alle p-plasser på gateplan i Oslo sentrum innen 2019

Byråd Lan Marie Nguyen Berg ser frem til et bilfritt Oslo sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Byråd Lan Marie Nguyen Berg ser frem til et bilfritt Oslo sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet De Grønne skal stenge bilene ute fra Oslo sentrum og fjerner over 800 parkeringsplasser de neste to årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i juni begynner Miljøpartiet De Grønne å fjerne parkeringsplasser rundt om i Oslo. Da kommer de første pilotene med bylivstiltak.

Les også: De Grønne vil vrake biler i by og bygd

Bilfritt sentrum

– Vi fjerner parkeringsplass for privatbiler trinnvis, slik at de i 2019 vil være borte fra gateplan innenfor Ring 1. Parkeringshusene vil fortsatt være tilgjengelige, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg til VG, som var først ute med saken.

Hun sier de vil gjøre sentrum helt bilfritt ved å hindre gjennomkjøringstrafikk innen utgangen av 2019. Miljøpartiet De Grønne ønsker at det skal bli mindre attraktivt å velge bil i byen.

– Vi gjør dette fordi vi vil at befolkningen skal leve og puste inn frisk luft; vi gjør det for at ungene som vokser opp i Oslo ikke skal få astma, eller at bestemor dør mange år for tidlig på grunn av luftforurensning, sier Nguyen Berg til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her begynner bilfritt byliv

Oslo-borgere enige

Hun presiserer at det fortsatt skal være mulig å ha bil i Oslo, men at bilister i fremtiden vil bli henvist til parkeringshusene innenfor og rundt Ring 1.

– Folk vil nok måtte finne parkeringsplasser andre steder enn utenfor egen gård. Og det er altså slik at i en del av bydelene, som på Grünerløkka og St. Hanshaugen, er det i dag bare 30 prosent av innbyggerne som har bil, sier Nguyen Berg til avisa.

I mars 2017 gjorde Kantar TNS en undersøkelse for å avdekke om Oslo-innbyggerne er enige med partiet og ønsker et sentrum som er mest mulig bilfritt. De spurte til sammen 1793 personer. Av disse svarte 56 prosent at de er enige mens bare 27 prosent var uenige.

Les også:

MDG mener Frp og Sp ligner Putin og Trump

MDG vil forby salg av heliumballonger