Meny

Danskenes nye triks skal hindre motorvei-kø

Det danske Vejdirektoratet skal implementere smart-autovern på notorisk rushtrafikk-strekning.

På en strekning på rundt fem kilometer, like sør for København skal Vejdirektoratet, i forbindelse med et asfaltprosjekt, teste ut sitt nye mobile autovern.

Flest felt der behovet er størst

Autovernet endrer ganske enkelt plassering, for å om morgenen gi fire felt til rushtrafikken inn mot København og på ettermiddagsrushet, gi fire kjørefelt i motsatt retning, mot Køge. Det mobile autovernet endrer seg ved to faste tidspunkt til dagen og skal være i drift frem til august, mens det utføres et større asfaltprosjekt på strekningen.

Se også : Én gang for alle: Slik skal du flette i trafikken

– Det handler om å skape størst kapasitet i den kjøreretningen der behovet er størst, sier Robin Højen Madsen, prosjektleder ved Vejdirektoratet, til danske EkstraBladet.

Se videoen øverst for illustrasjon

Samfunnet sparer millioner

Løsningen vil ifølge dem gi en samfunnsmessig gevinst på et tresifret millionbeløp, sammenlignet med dersom bilistene hadde måttet stått i stampe, mens asfaltarbeidet foregikk.

Autovernet kobles til en spesialdesignet lastebil, som to ganger til dagen kjører strekningen, og dermed flytter autovernet over til det andre kjørefeltet. Foran lastebilen vil det alltid være fire kjørefelt i samme kjøreretning, mens det bak vil være tre.

Se også: Ja, det er slik du skal kjøre på motorveien!

Mindre køer

Etter at autovernet først ble testet ut mandag, var prosjektlederne fornøyde, til tross for at flere bilister bremset noe opp for å få med seg autovernets endring.

– Det var tendenser til kø med skuelystne bilister, men vi håper at etter hvert, som trafikantene blir vant til teknikken, så vil de ikke bremse opp på den måten, sier prosjektleder Madsen til EkstraBladet.

Han sier at køen uansett var mindre enn den pleier å være på samme tidspunkt.

Se også: Her innfører Danmark venstrekjøring

Motor