Det er en grunn til at denne gressklipperen koster én million

Har du ekstremt dårlig tid - og ekstremt stor plen? Da kan dette kanskje være noe for deg! Faksimile fra www.finn.no.
Har du ekstremt dårlig tid - og ekstremt stor plen? Da kan dette kanskje være noe for deg! Faksimile fra www.finn.no.

Har blant annet slått Top Gear ned i støvlene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før du legger Stiga-klipperen din ut på finn eller sender robotklipperen i dvale, er det imidlertid én ting du bør legge merke til: Prisen. Den er nemlig også solid, ikke mindre enn én million kroner!

Hva får du så for disse pengene? Jo, en gressklipper som ble spesialbygget for å sette Guinnes-rekord – noe den også klarte. Den er innehaver av den regjerende verdensrekorden, som tidligere tilhørte Top Gear. De måtte se seg solid slått av den norske konkurrenten.

Ikke før klokken 9 på søndag...

Så er det også gjort et par ting her: Gressklipperen Viking T6R består av en spesiallaget rørramme, en amerikansk Chevrolet LS1 V8-motor på 409 hk og 590 Nm. Da aner du kanskje at lyden ikke er heeelt som på en vanlig gressklipper:

– Rake rør gir en fantastisk lyd, men anbefales ikke brukt før klokken 9 på søndag morgen. Naboer i cirka én mils omkrets som ikke deler motorinteressen, kan nok bli noe oppjaget, forteller Ole-Martin Lundefaret i Norwegian Speed Factory som står bak det spesielle prosjektet.

Saken fortsetter under bildet

Her står den, klar til å klippe plenen! Foto fra www.finn.no.
Her står den, klar til å klippe plenen! Foto fra www.finn.no.

Les også: Disse lastebilene renser faktisk luften

Gikk med ett årsverk

– Det aner oss at dette ikke var gratis, eller gjort i en fei?

– Nei. Gressklipperen tok ett år å bygge, men selve prosjektet tok lengre tid fordi vi ville gjøre det ordentlig. Ordentlig i denne sammenhengen betyr at vi gjorde det i samarbeid med Norges Bilsport Forbund, slik at gressklipperen fikk en løpslisens. På denne måten ble rekordforsøket lovlig – vi var tross alt ganske høyt over fartsgrensa – og måtte ha gyldige forsikringer.

– Prosjektkostnaden har vært på 1,5 millioner, inklusive prosjektering, deler, bygging og rekord. Selve gressklipperen har deler for cirka 500.000-600.000 kroner og det gikk nok med ett årsverk til å bygge den, forteller Lundefaret.

Saken fortsetter under bildet

Lyden beskrives som fantastisk, men er neppe noe å utsette nabolaget for en tidlig søndag morgen... Foto fra www.finn.no.
Lyden beskrives som fantastisk, men er neppe noe å utsette nabolaget for en tidlig søndag morgen... Foto fra www.finn.no.

Klikk her for å se annonsen på gressklipperen

Satte rekorden i regnvær

– Prisen på en million – hvordan kom dere fram til den?

– Vi viste gressklipperen første gang på Dyrsku´n i Seljord i 2015, og der ble vi tilbudt 1,5 millioner kroner for den fra tre forskjellige, seriøse interessenter. En av dem hadde en ganske omfattende bilsamling. Det er selvfølgelig vanskelig å prissette en slik doning, men skal man ha verdens raskeste gressklipper, med en gjeldende Guinness-rekord, må man regne med å betale litt, smiler Lundefaret.

Den gjeldende verdensrekorden ble satt i øs-pøsende regnvær over en flyvende engelsk mile (1609 meter), og det var problemer med å komme opp i fart før man kjørte inn i måleområdet. Lundefaret mener verdensrekorden kunne blitt høyere enn det den endte på, 214,967 km/t.

Les også: Her kan du lese mer om selve rekordforsøket

Hvem er i målgruppa?

Vil du vite litt mer om det tekniske? Gressklipperen ruller på sjeldne, tredelte Compomotive felger og har spesialbygget to-veis justerbart racing-understell fra KW Competition. Foran er coiloverne montert slik som på Formel-biler, med push-rod. Dekkene er fra en Formel 3-bil, og gressklipperen leveres både med flere sett slicks og regndekk.

I oppsamleren skjuler kjølesystemet seg, med stor radiator og vifte. Girkassen er en GM TH400 bygget av RATS, bakdiff er Quaife i et BMW 188-hus. Utvekslingen gjør at gressklipperen har en toppfart på over 260 km/t.

– Men et litt kjedelig spørsmål, kan den også brukes som gressklipper?

– Så klart! Gressklipper-funksjonen fungerer, og er drevet av to miljøvennlige elektriske klippeaggregater. Vi måtte droppe å drive klipperbladene fra V8-motoren. Tuppene ville brutt lydmuren på maks turtall, forteller Lundefaret som tror dette om mågruppa her:

– Det må være de som har litt større plen enn normalt, eller har veldig liten tid til å klippe plenen sin!

Les også: Noe annet for en million? Da kan du for eksempel kjøpe dette dekket

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden