Hummer H1: Rigmor har en av Norges råeste bruktbiler

En herlig Hummer H1 kan nå bli din. Faksimile: Finn.no
En herlig Hummer H1 kan nå bli din. Faksimile: Finn.no

Hummer H1 spiser vanlige SUV-er til frokost.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange liker tøffe og solide firehjulstrekkere som er skapt for å ta seg fram over det mest ulendte terreng. Skal man ha så tøff bil som mulig av dette slaget, er det vanskelig å komme utenom Hummer H1. Barskere blir det rett og slett ikke.

Den store Hummeren er ikke så ofte å se til salgs i Norge, men nå ligger det en 1995-modell med bensinmotoren på 5,7-liter til salgs.

Det er en sjelden kombinasjon, og prisen er satt til høystbydende over 480.000 kroner.

Selger er Rigmor Hesjevik, og hun har fått mye ut av bilen de 11 årene hun har eid den.

– Ja, det har vært en flott bil. Jeg så en sånn langs veien, og tenkte: Dette er en bil jeg må ha!. Så da kjøpte jeg denne. Siden har jeg brukt den jevnt og trutt, men aldri i terrenget. Jeg bor i Sandnessjøen, men pleier å kjøre til Trondheim for å ta EU-kontrollen hos Car Craft. Det er dyktige folk som kjenner bilen, så da vet jeg at alt blir gjort ordentlig.

– Det lengste jeg har kjørt er ned til Oslo. Bilen vekker jo stor oppmerksomhet, og jeg syns jo selv at det er en tøff og rå bil. Den er for øvrig veldig fin på veien. Den er jo bred, så den er stødig. Den bråker noe jævlig, men det plager ikke meg. Det er en del av konseptet, og er egentlig bare gode greier, forteller Rigmor.

De som er skeptiske til bilen tror kanskje det kan bli vel smalt langs enkelte veier, og at forbruket er skyhøyt, men ifølge Rigmor er ikke dette noe problem.

Saken fortsetter under bildet

Et romslig interiør med det som må være tidenes kanskje bredeste midtkonsoll i en produksjonsbil. Foto: Finn.no
Et romslig interiør med det som må være tidenes kanskje bredeste midtkonsoll i en produksjonsbil. Foto: Finn.no

Bredden ikke noe problem

– Nei, bredden er jo ikke noe problem. Den er jo ikke bredere enn en lastebil, og de kommer seg da fram. Du må riktignok ha lett lastebil-sertifikat, men det har vel de som er interesserte i en slik bil. Ellers blir det jo gjerne til at andre folk viker for meg, man blir litt «King of the road» i en Hummer H1. Forbruket er 2 liter på vanlig kjøring, og med tanke på at bilen er nærmere 3,5 tonn er ikke det spesielt mye å klage over.

Les også: Her har prisene virkelig stupt

– Ellers er det jo en uvanlig bil, og jeg har ikke sett mange i Norge. Da jeg kjørte Route 66 på motorsykkel, tenkte jeg at jeg virkelig skulle få se mange H1, men i løpet av 500 mil så jeg kun en H1 i Los Angeles. Amerikanerne sa den var «too expensive to drive», og at den hadde blitt et samlerobjekt som bare sto i garasjer.

– At jeg nå skal selge den, er fordi jeg føler jeg har fått gjort mitt med bilen. Det er en tid for alt, og jeg har hatt mye forskjellig opp gjennom årene. Bilen er veldig godt tatt vare på, og det har vært stor interesse siden annonsen ble lagt ut. Jeg regner med den blir solgt ganske kjapt, avslutter Rigmor som gjorde sin bildrøm til virkelighet.

Saken fortsetter under bildet

Litt vann er ikke noe en Hummer H1 lar seg stoppe av!
Litt vann er ikke noe en Hummer H1 lar seg stoppe av!

Umiddelbar suksess

Hummeren startet livet som et amerikansk militærkjøretøy. Da het den HMMWV – forkortelse for High Multipurpose Wheeled Vehicle. Den ble superstjerne etter innsatsen i den første «Operation Desert Storm i januar-februar 1991 i Kuwait. Dette, i kombinasjon med at skuespilleren Arnold Schwarzenegger falt pladask for bilen og fikk lov til å kjøpe et eksemplar til privat bruk, banet vei for en sivil utgave av krigeren.

Hummer H1 kom første gang på markedet i 1992 og ble en umiddelbar suksess. Dette var bilen for de som virkelig ville skille seg ut – og for de som skulle bedrive seriøs offroadkjøring. Bilen har aldri vært importert ”offisielt” til Norge, men det har kommet inn noen titalls biler gjennom årene. Da er det snakk om lastebilregistrering.

Bennys råd

– Hummeren er en usedvanlig primitiv konstruksjon, men er en solid bil med god kvalitet. Den er bygget for å forsere ørkener, krysse elver og brøyte seg fram i ulendt terreng. Dermed kan den aldri bli noen komfortabel landeveiscruiser og du skal være temmelig spesielt interessert hvis du vurderer å ha denne som eneste bruksbil. Produksjonen opphørte i 2006, men tilgangen på biler og deler vil ikke være noe problem. Det finnes flere versjoner – og mye til dels kreativ ombygging. Sett deg inn i sakene før du eventuelt kjøper, er rådet fra Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Saken fortsetter under bildet

Hummer H1 finnes i en rekke versjoner, alle har til felles at de er noe av det barskeste som ruller på fire hjul.
Hummer H1 finnes i en rekke versjoner, alle har til felles at de er noe av det barskeste som ruller på fire hjul.

Hummer-historikk

1979: AM General (eid av American Motors Corporation) starter utviklingen av et nytt kjøretøy kalt High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (forkortet til HMMWV) for militæret.

1980: Den første prototypen testes.

1982: Renault tar over AMC, men amerikansk lov forbyr utenlandske selskaper å eie selskaper som leverer utstyr til militæret. AM General blir derfor solgt til LTV Corporation.

1985: I januar ruller den første HMMWV, også kalt Humvee, av samlebåndet.

1989: HMMWV for første gang i stridsbruk i Panama.

1991: HMMWV blir verdensberømt grunnet sin innsats i «Operation Desert Storm» i Kuwait.

Les også: En av de mest komplette bilene du kan kjøpe

1992: Etter påtrykk fra Arnold Schwarzenegger blir en sivil utgave av HMMWV en realitet. Den lanseres som Hummer med en 6,2-liters V8-dieselmotor og 3-trinns automatkasse. Med hele 40 cm bakkeklaring, og ekstreme terrengegenskaper, hvor man også kan øke eller senke lufttrykket i dekkene via en bryter, har verden fått en ny off-road konge.

1994: Motorvolumet økes til 6,5 liter og kombineres med en 4-trinns automatkasse.

1995: Komforten blir bedre og en bensinmotor på 5,7 liter blir tilgjengelig.

1996: Alle utgavene får to drivstofftanker. En 6,5-liters turbodiesel blir tilgjengelig, mens bensinmotoren utgår.

1997: Turbodiesel-motoren oppgraderes. Lydisoleringen blir forbedret og klimaanlegget blir kraftig forbedret fra midten av året.

1999: Dieselmotoren uten turbo forsvinner. ABS og elektronisk traction control introduseres, noe som gir dårligere offroad-egenskaper, men bedre kjøreegenskaper på vanlig vei. GM begynner markedsføringen av Hummer H2, og H1 legges derfor til på slutten av navnet for den opprinnelige Hummer.

2000: 39 utgaver med skråtak bak førerhuset produseres.

2003: Offroad-egenskapene forbedres med en ny diffsperre bak.

2004: Motoren får ytterligere 10 hestekrefter. Helt nytt interiør på plass.

2006: I siste produksjonsår er H1 vesentlig oppgradert, med blant annet 6,6-liters dieselmotor og ny girkasse. Militærutgaven fortsetter.

Hummer H1 kom i ulike versjoner: Stofftak, hardtop pickup, wagon, 2-dørs pickup og 4-dørs Slantback. Totalt ble det laget 11.818 Hummer H1.

Les også: Her går de virkelig nye veier

Saken er først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor
Siste nytt
16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeMann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor
Populært