UP advarer: Nå er det ekstra viktig med riktige dekk

Vinteren tar en liten æresrunde i flere deler av landet akkurat nå. Det gir utfordringer for mange bileiere, som ifølge kalenderen skulle ha skiftet dekk nå. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Vinteren tar en liten æresrunde i flere deler av landet akkurat nå. Det gir utfordringer for mange bileiere, som ifølge kalenderen skulle ha skiftet dekk nå. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Forholdene teller mer enn kalenderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nærmer oss sterkt mai, men likevel er det langt fra sommerlig i flere deler av landet.

Vinteren har gjort comeback mange steder, og laget tildels svært vanskelige kjøreforhold.

Det har også Utrykningspolitiet (UP) fått med seg. På sin egen Facebook-side kommer de nå med råd til alle bilister som er usikre på hvordan de skal forholde seg til dette.

Vinteren ikke sluppet taket

Fristen for å få av piggdekk er passert i alle landets fylker, med unntak av de tre nordligste. Der må de være av fra 1. mai. Dette skriver UP nå:

– Vinteren har ikke sluppet taket! I dag er det snø i lufta over store deler av Østlandet: UP minner om dette med riktige dekk på bilen. Sør- og Midt-Norge: Piggdekk kan brukes fra 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag

– Nordland, Troms og Finnmark: I landets tre nordligste fylker er tilsvarende periode fra 16. oktober til og med 30. april. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom disse datoene, dersom føret og været krever det.

Ja, det er lov. Men nei – det er ikke smart!

Vil vurdere nøye

Det er altså kjøreforholdene som bestemmer, ikke kalenderen.

Utgangspunktet er at man skal være skodd etter forholdene og at bilen oppfyller kravene om tilstrekkelig veigrep.

– Krav om veigrep veier tyngre enn fristene. Dette må bilføreren selv vurdere. Utrykningspolitiet vil håndheve reglene med godt skjønn i overgangsperiodene, og at hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet.

Les også: Meteorologene har strålende nyheter

– Utgangspunktet er at man skal være skodd etter forholdene og at bilen oppfyller kravene om tilstrekkelig veigrep. Dette må bilføreren selv vurdere. UP-mannskapene vil derfor vurdere nøye om de skal bøtelegge for feil bruk av piggdekk.

For ulovlig kjøring med piggdekk er gebyret kr. 1.000.

Begge er vinterdekk, bare det ene er forbudt

Denne saken ble først publisert i Broom.no