Dette er favoritt-merkene til norske biltyver

Biltyver foretrekker premiummerkene, både når de skal stjele bilen og ved innbrudd. Illustrasjonsfoto
Biltyver foretrekker premiummerkene, både når de skal stjele bilen og ved innbrudd. Illustrasjonsfoto

Gjetter du hva de går for?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske premium-merker som BMW, Audi, Volkswagen og Mercedes topper listen over hvilke biler som er mest populære blant biltyvene.

Det viser en landsomfattende analyse over stjålne biler og innbrudd som DNB Forsikring har gjort.

– Biltyvene velger seg ut dyre bilmerker, både når det kommer til innbrudd i bil og tyveri av selve bilen. Jo dyrere bilen er, desto mer gevinst for tyvene. Det samme er nok årsaken til at dyre bilmerker har flest innbrudd.

– Tyvene regner nok med at folk med dyre biler har gjenstander med større verdier liggende i bilen, sier skadeleder Ketil Voll i DNB Forsikring.

Derfor har det blitt mye vanskeligere å være biltyv

BMW, Audi og Mercedes

Relativt sett – altså i forhold til hvor mange biler som er på veiene – er Audi, Mercedes VW og BMW bilene som stjeles oftest og merkene det stjeles oftest fra.

BMW, her representert med nye 5-serie stasjonsvogn, er et populært merke blant biltyver.
BMW, her representert med nye 5-serie stasjonsvogn, er et populært merke blant biltyver.

Modeller som Audi A6, BMW 5-serie og Mercedes E-klasse er typiske biler som står øverst på tyvenes ønskeliste både for innbrudd og biltyveri.

Blant de mer folkelige modellene er det noe mindre tyveri. Men også folkebiler er populære blant tyvene: BMW 3-serie, VW Golf og Passat, Ford Focus, Volvo V50 og Honda er biler som relativt ofte er utsatt for tyveri.

Kalte seg selv "Norges nest beste biltyv"

Fort gjort

– Vårt råd er å aldri la dyre gjenstander som mobiltelefon, GPS-utstyr eller vesker ligge synlig igjen i bilen. I tillegg er tyvene på utkikk etter forlatte biler som kan ha verdifull bagasje eller sportsutstyr liggende i bilen. Dyrt skiutstyr er et godt eksempel på gjenstander som virker forlokkende på tyver. Vi har mange eksempler på at skiutstyr har blitt stjålet fra skiboks eller takstativ. sier Voll.

Så lett er det å stjele bilen din

Stjeler ekstrautstyr

Nordmenn har også mye dyrt utstyr i bilene sine, og det gjelder særlig for premium-merker og toppmodeller. Noe av årsaken til at vi vil ha mer utstyr skyldes det kalde klimaet, med mer krevende kjøreforhold.

– Men god økonomi er nok også en faktor som spiller inn, sier leder i DNBs biladministrasjonselskap Autolease Norge, Haakon J. Marthinsen.

Autolease sitter på statistikk for nærmere 40.000 biler i Skandinavia, og vi skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark, for å finne store forskjeller.

En trend er at tyver slakter bilene for utstyr, og de siste årene har vi for eksempel sett en egen bande på som har gått spesifikt etter BMW-modeller. At BMW topper listene er derfor ikke overraskende.

Luksus-Mercedesen ble stjålet – så hadde eieren flaks!

Ta forholdsregler

For å unngå innbrudd eller at bilen blir stjålet er det viktig å finne en trygg parkering. Biler i garasje og parkeringshus står naturligvis langt tryggere enn biler som er parkert på øde parkeringsplasser.

– Tommelfingerregelen er at du bør sette fra deg bilen slik at den er under oppsyn av deg selv eller forbipasserende, slik at tyver ikke får mulighet til å operere uten å bli lagt merke til, sier Voll.

Les også: Dette har gjort det mye enklere å være biltyv

I tillegg er det viktig å passe godt på bilnøklene. Startsperren på nye biler er svært god, men hvis man legger fra seg bilnøklene for eksempel i yttergangen med døren åpen eller i bukselommen i en garderobe, har tyver lett tilgang til å stjele nøkkelen og stikke av med bilen.

Denne saken ble først publisert i Broom.no