Mer luksusbil har Land Rover aldri laget

Land Rover har fornyet sin Discovery fra topp til tå – og den er ikke til å kjenne igjen sammenlignet med forgjengeren.
Land Rover har fornyet sin Discovery fra topp til tå – og den er ikke til å kjenne igjen sammenlignet med forgjengeren.

Land Rover Discovery har blitt helt ny. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAND ROVER DISCOVERY

Modell: 2,0 SD4 HSE Luxury

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 240 hk / 500 Nm.

0-100 km/t: 8,3 sekunder

Toppfart: 207 km/t

Lengde, bredde, høyde: 497/207/188 cm.

Bagasjerom: 258-2.406 liter

Pris: 1.034.950 kroner

Pris testbil: 1.239.800 kroner

Land Rover var lenge et merke med bare én modell. Så utvidet de med den første Range Roveren, og i 1989 kom første generasjon Discovery.

I forhold til den klassiske Land Roveren var den en revolusjon. Discovery var litt Range Rover-light. En bil med gode offroadegenskaper, men også et snev av luksus.

Lukusfaktoren har blitt tonet opp kraftig gjennom tre generasjoner siden da.

Nå er Discovery her i femte generasjon. Den er et solid brudd med tradisjonene på den måten at verden aldri har sett en så luksuriøs Land Rover før.

Designet er også helt nytt. Der tredje- og fjerde generasjon Discovery var noen av de mest bastante og kantete bilene i klassen, går Land Rover nå for langt mykere og sporty linjer. Vekten er også redusert med flere hundre kilo. Med andre ord: Det er virkelig en helt ny bil vi tar med på en årets siste turer til fjells.

Nå skal vi finne ut hvordan den klarer seg i konkurransen med mange tøffe konkurrenter i klassen for million-SUVer.

(Saken fortsetter under)

Land Rover har en bilbransjens sterkeste merkevarer, med svært lojale kunder.
Land Rover har en bilbransjens sterkeste merkevarer, med svært lojale kunder.

Hvordan er den å kjøre?

Terrengegenskapene er fortsatt viktig for Land Rover. Dette er en sentral del av merkets identitet og DNA. Deres prisbelønte All Terrain-system er på plass. Det er teknologi du skal være seriøst god på offroadkjøring for å kunne utfordre.

I praksis har du rotet det skikkelig til for deg selv hvis du klarer å kjøre deg fast med denne bilen. Og står du der inne på en skogsbilvei eller et annet ulendt sted, skal det også litt til for å få deg ut. Slankekur til tross. Dette er fortsatt en diger bil! 4,97 meter lang og to meter bred.

Et håndtak å holde i. Det kan komme godt med både for inn/utstigning fra baksetet, og når terrenget er skikkelig ulendt.
Et håndtak å holde i. Det kan komme godt med både for inn/utstigning fra baksetet, og når terrenget er skikkelig ulendt.

Størrelsen merkes også på landeveiskjøring. Lang fjæringsvei gir høy komfort, men også litt mer krenging og gynging enn på de mer sporty konkurrentene. Det er naturligvis et helt bevisst valg. Vil du ha mer sporty SUV, kan konsernet for eksempel tilby deg Jaguar F-Pace i stedet.

På motorvei flyter Discovery av gårde. Støydempingen er god og motoren sterk nok til å gi fint overskudd.

På glatte veier og med snødrev midt i mot, føler vi oss litt uovervinnelig der vi sitter høyt, omgitt av et eksklusivt førermiljø. Det gjelder bare å ikke bli for overmodig og huske at de fysiske lovene fortsatt gjelder.

Les også: Nå kuttes prisen på SUV-favoritten over 100.000 kroner

(Saken fortsetter under)

Forgjengeren var virkelig firkantet, nå har Discovery fått langt mykere linjer.
Forgjengeren var virkelig firkantet, nå har Discovery fått langt mykere linjer.

Hvordan er plassen?

Discovery har i flere generasjoner vært en av de beste sjuseterne du kan kjøpe. Land Rover har lagt vekt på å lage sju fullverdige sitteplasser, og aldri har de gjort det bedre enn denne gangen.

Et imponerende panel med knapper i bagasjerommet, herfra styrer du en rekke funksjoner.
Et imponerende panel med knapper i bagasjerommet, herfra styrer du en rekke funksjoner.

Også de to bakerste setene er lett tilgjengelige og duger for voksne. Discovery er en høy bil, dermed har Land Rover også kunnet montere de to bakerste setene så høyt at de som sitter der har fint utsyn framover.

Det midtre baksetet er delt og skyvbart i lengderetningen. På testbilen kan også vinkelen på ryggene justeres elektrisk. Smart!

Fra et imponerende bryterpanel i bagasjerommet, kan du felle ned alle setene. Det er ikke akkurat noe de fleste av oss MÅ ha, men det er en praktisk og kul detalj.

Bagasjerommet svelger unna 258 liter når du bruker den som sjuseter. Så øker det på, helt inntil 2.406 liter når alle baksetene er felt ned i gulvet.

Les også: Denne elektriske SUV-en kan du kjøpe allerede neste år

(Saken fortsetter under)

Slik ser det ut når du bruker bilen som femseter. Her får du inn MYE bagasje.
Slik ser det ut når du bruker bilen som femseter. Her får du inn MYE bagasje.

Går den bra?

Firesylindrede motorer er på full fart inn også på de store SUV-ene. Volvo XC90 er blant bilene som bare har firere under panseret. Testbil-Discoveryen har Jaguar/Land Rover-konsernets 2-liters dieselmotor under panseret. Den får du også med 190 hestekrefter, i testbilen har den 240.

Det gir greit overskudd under de aller fleste kjøreforhold. Du kjøper ikke en bil som dette for å drive mest mulig aggressiv kjøring, derfor mener vi denne motoren vil gjøre jobben for de aller fleste,

0-100 km/t går på 8,3 sekunder. Holder du deg i skinnet og kjører pent, kan du kanskje klare å komme ned mot det offisielle gjennomsnittsforbruket på 0,62 liter/mil.

Les også: Land Rover Defender: Her kan du kjøpe din egen brannbil

(Saken fortsetter under)

Discovery blir ikke noen rakett med 2-liters dieselmotor, men bilstørrelsen tatt i betraktning gjør den en god jobb.
Discovery blir ikke noen rakett med 2-liters dieselmotor, men bilstørrelsen tatt i betraktning gjør den en god jobb.

Finest utenpå eller inni?

Å være designer hos Land Rover er ikke blant bransjens enkleste jobber. Det er mange og sterke tradisjoner å ta hensyn til. De to siste generasjonene Discovery var så godt som identiske. Derfor hadde man nok i praksis ikke noe valg denne gangen: Bilen måtte virkelig bli ny.

Det har den også blitt. Vi kjenner igjen en god del fra lillebror Discovery Sport, men størrelsen gjør at Discovery framstår som en helt annen bil.

Fronten ruver virkelig, med kraftig D I S C O V E R Y-bokstavering over den sporty grillen.

Fra siden gjør lyktedesignet mye utav seg, samtidig som overhenget bak nødvendigvis må bli ganske langt. Bakfra har ikke Land Rover helt klart å skjule høyden, den ser litt høy og smal ut. Den assymetriske bakluka fra de to tidligere generasjonene er droppet, men har med seg et lite designgrep fra det videre.

Akkurat fra denne vinkelen ser den litt høy og smal ut.
Akkurat fra denne vinkelen ser den litt høy og smal ut.

Innvendig er det luksus, med en dose offroadfaktor. Land Rover tør å skille seg ut litt her, samtidig som vi kjenner igjen flere elementer på dashbordet fra andre biler i konsernet.

Den velutstyrte testbilen har eksklusivt treverk og store doser med lyst skinn på dashbordet. Det ser lekkert og solid ut, her er du ikke i tvil om at du sitter i en eksklusiv SUV. Infotainmentsystemet er imidlertid ikke blant bransjens beste. Svært mange funksjoner styres via skjermen (som i utgangspunktet er delt i fire), likevel har man ikke klart å unngå en god del knapper og brytere i tillegg. En liten detalj som justeringen av varmen i setene framstår som unødvendig tungvint.

For øvrig er interiøret gjennomført praktisk og brukervennlig. Passasjerene i begge bakseteradene sitter høyt og har fint utsyn. Rett og slett første klasse.

Les også: Range Rover Reborn: Denne bilen er ikke det du tror

(Saken fortsetter under)

Lekkert interiør med høy kvalitetsfølelse.
Lekkert interiør med høy kvalitetsfølelse.

…og hva er konklusjonen?

Land Rover har laget sin mest eksklusive og påkostede modell noensinne. Samtidig er ikke Discovery 5 like særpreget som de foregående. Med noen mindre justeringer kunne denne bilen egentlig kommet fra mange andre produsenter, uten at det nødvendigvis er negativt.

Mye handler om design, der Land Rover helt tydelig har følt at tiden var inne for å tenke nytt. Det har de også gjort. Noen puritanere vil nok helt sikkert mene at de har gått for langt, men Discovery 5 ser både moderne og sporty ut.

Innvendig kunne det nesten like gjerne vært en Range Rover. Luksusfaktoren er høy og bak rattet føler du deg rett og slett litt uovervinnelig. Det har med høyde, støydemping og komfort å gjøre – samtidig som firehjulstrekksystemet er så avansert og kompetent at de aller fleste kjøperne aldri kommer til å sette det på noen reell prøve.

For de av oss som trenger (eller mener vi trenger) sjuseter, er dette virkelig en drømmebil. Du har massevis av plass, gode og praktiske løsninger, samtidig som det er luksus rundt baut. Det gjenspeiler seg naturligvis i prisen, men alt i alt er Discovery en veldig bra totalpakke, med store doser godfølelse og særpreg som skiller den fra de aller fleste konkurrentene.

Land Rover Discovery har fått så mye luksusfaktor at den kan gi konsernbror Range Rover kamp om kundene.
Land Rover Discovery har fått så mye luksusfaktor at den kan gi konsernbror Range Rover kamp om kundene.

Les også:

Visste du at Range Rover lager cabriolet? Her er den

Jaguar F-Pace med kraftverk under panseret: Det er moro!

Range Rover har ny modell på gang – den ser lekker ut!

Topp 10: Her er Norges raskeste SUV-er

– Hvorfor har disse bilene nesten ikke bagasjerom?

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Frykt for tsunami etter kraftig jordskjelv i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt
Siste nytt
21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenFrykt for tsunami etter kraftig jordskjelv i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt
Populært