Mer luksusbil har Land Rover aldri laget

Land Rover har fornyet sin Discovery fra topp til tå – og den er ikke til å kjenne igjen sammenlignet med forgjengeren.
Land Rover har fornyet sin Discovery fra topp til tå – og den er ikke til å kjenne igjen sammenlignet med forgjengeren.

Land Rover Discovery har blitt helt ny. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAND ROVER DISCOVERY

Modell: 2,0 SD4 HSE Luxury

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 240 hk / 500 Nm.

0-100 km/t: 8,3 sekunder

Toppfart: 207 km/t

Lengde, bredde, høyde: 497/207/188 cm.

Bagasjerom: 258-2.406 liter

Pris: 1.034.950 kroner

Pris testbil: 1.239.800 kroner

Land Rover var lenge et merke med bare én modell. Så utvidet de med den første Range Roveren, og i 1989 kom første generasjon Discovery.

I forhold til den klassiske Land Roveren var den en revolusjon. Discovery var litt Range Rover-light. En bil med gode offroadegenskaper, men også et snev av luksus.

Lukusfaktoren har blitt tonet opp kraftig gjennom tre generasjoner siden da.

Nå er Discovery her i femte generasjon. Den er et solid brudd med tradisjonene på den måten at verden aldri har sett en så luksuriøs Land Rover før.

Designet er også helt nytt. Der tredje- og fjerde generasjon Discovery var noen av de mest bastante og kantete bilene i klassen, går Land Rover nå for langt mykere og sporty linjer. Vekten er også redusert med flere hundre kilo. Med andre ord: Det er virkelig en helt ny bil vi tar med på en årets siste turer til fjells.

Nå skal vi finne ut hvordan den klarer seg i konkurransen med mange tøffe konkurrenter i klassen for million-SUVer.

(Saken fortsetter under)

Land Rover har en bilbransjens sterkeste merkevarer, med svært lojale kunder.
Land Rover har en bilbransjens sterkeste merkevarer, med svært lojale kunder.

Hvordan er den å kjøre?

Terrengegenskapene er fortsatt viktig for Land Rover. Dette er en sentral del av merkets identitet og DNA. Deres prisbelønte All Terrain-system er på plass. Det er teknologi du skal være seriøst god på offroadkjøring for å kunne utfordre.

I praksis har du rotet det skikkelig til for deg selv hvis du klarer å kjøre deg fast med denne bilen. Og står du der inne på en skogsbilvei eller et annet ulendt sted, skal det også litt til for å få deg ut. Slankekur til tross. Dette er fortsatt en diger bil! 4,97 meter lang og to meter bred.

Et håndtak å holde i. Det kan komme godt med både for inn/utstigning fra baksetet, og når terrenget er skikkelig ulendt.
Et håndtak å holde i. Det kan komme godt med både for inn/utstigning fra baksetet, og når terrenget er skikkelig ulendt.

Størrelsen merkes også på landeveiskjøring. Lang fjæringsvei gir høy komfort, men også litt mer krenging og gynging enn på de mer sporty konkurrentene. Det er naturligvis et helt bevisst valg. Vil du ha mer sporty SUV, kan konsernet for eksempel tilby deg Jaguar F-Pace i stedet.

På motorvei flyter Discovery av gårde. Støydempingen er god og motoren sterk nok til å gi fint overskudd.

På glatte veier og med snødrev midt i mot, føler vi oss litt uovervinnelig der vi sitter høyt, omgitt av et eksklusivt førermiljø. Det gjelder bare å ikke bli for overmodig og huske at de fysiske lovene fortsatt gjelder.

Les også: Nå kuttes prisen på SUV-favoritten over 100.000 kroner

(Saken fortsetter under)

Forgjengeren var virkelig firkantet, nå har Discovery fått langt mykere linjer.
Forgjengeren var virkelig firkantet, nå har Discovery fått langt mykere linjer.

Hvordan er plassen?

Discovery har i flere generasjoner vært en av de beste sjuseterne du kan kjøpe. Land Rover har lagt vekt på å lage sju fullverdige sitteplasser, og aldri har de gjort det bedre enn denne gangen.

Et imponerende panel med knapper i bagasjerommet, herfra styrer du en rekke funksjoner.
Et imponerende panel med knapper i bagasjerommet, herfra styrer du en rekke funksjoner.

Også de to bakerste setene er lett tilgjengelige og duger for voksne. Discovery er en høy bil, dermed har Land Rover også kunnet montere de to bakerste setene så høyt at de som sitter der har fint utsyn framover.

Det midtre baksetet er delt og skyvbart i lengderetningen. På testbilen kan også vinkelen på ryggene justeres elektrisk. Smart!

Fra et imponerende bryterpanel i bagasjerommet, kan du felle ned alle setene. Det er ikke akkurat noe de fleste av oss MÅ ha, men det er en praktisk og kul detalj.

Bagasjerommet svelger unna 258 liter når du bruker den som sjuseter. Så øker det på, helt inntil 2.406 liter når alle baksetene er felt ned i gulvet.

Les også: Denne elektriske SUV-en kan du kjøpe allerede neste år

(Saken fortsetter under)

Slik ser det ut når du bruker bilen som femseter. Her får du inn MYE bagasje.
Slik ser det ut når du bruker bilen som femseter. Her får du inn MYE bagasje.

Går den bra?

Firesylindrede motorer er på full fart inn også på de store SUV-ene. Volvo XC90 er blant bilene som bare har firere under panseret. Testbil-Discoveryen har Jaguar/Land Rover-konsernets 2-liters dieselmotor under panseret. Den får du også med 190 hestekrefter, i testbilen har den 240.

Det gir greit overskudd under de aller fleste kjøreforhold. Du kjøper ikke en bil som dette for å drive mest mulig aggressiv kjøring, derfor mener vi denne motoren vil gjøre jobben for de aller fleste,

0-100 km/t går på 8,3 sekunder. Holder du deg i skinnet og kjører pent, kan du kanskje klare å komme ned mot det offisielle gjennomsnittsforbruket på 0,62 liter/mil.

Les også: Land Rover Defender: Her kan du kjøpe din egen brannbil

(Saken fortsetter under)

Discovery blir ikke noen rakett med 2-liters dieselmotor, men bilstørrelsen tatt i betraktning gjør den en god jobb.
Discovery blir ikke noen rakett med 2-liters dieselmotor, men bilstørrelsen tatt i betraktning gjør den en god jobb.

Finest utenpå eller inni?

Å være designer hos Land Rover er ikke blant bransjens enkleste jobber. Det er mange og sterke tradisjoner å ta hensyn til. De to siste generasjonene Discovery var så godt som identiske. Derfor hadde man nok i praksis ikke noe valg denne gangen: Bilen måtte virkelig bli ny.

Det har den også blitt. Vi kjenner igjen en god del fra lillebror Discovery Sport, men størrelsen gjør at Discovery framstår som en helt annen bil.

Fronten ruver virkelig, med kraftig D I S C O V E R Y-bokstavering over den sporty grillen.

Fra siden gjør lyktedesignet mye utav seg, samtidig som overhenget bak nødvendigvis må bli ganske langt. Bakfra har ikke Land Rover helt klart å skjule høyden, den ser litt høy og smal ut. Den assymetriske bakluka fra de to tidligere generasjonene er droppet, men har med seg et lite designgrep fra det videre.

Akkurat fra denne vinkelen ser den litt høy og smal ut.
Akkurat fra denne vinkelen ser den litt høy og smal ut.

Innvendig er det luksus, med en dose offroadfaktor. Land Rover tør å skille seg ut litt her, samtidig som vi kjenner igjen flere elementer på dashbordet fra andre biler i konsernet.

Den velutstyrte testbilen har eksklusivt treverk og store doser med lyst skinn på dashbordet. Det ser lekkert og solid ut, her er du ikke i tvil om at du sitter i en eksklusiv SUV. Infotainmentsystemet er imidlertid ikke blant bransjens beste. Svært mange funksjoner styres via skjermen (som i utgangspunktet er delt i fire), likevel har man ikke klart å unngå en god del knapper og brytere i tillegg. En liten detalj som justeringen av varmen i setene framstår som unødvendig tungvint.

For øvrig er interiøret gjennomført praktisk og brukervennlig. Passasjerene i begge bakseteradene sitter høyt og har fint utsyn. Rett og slett første klasse.

Les også: Range Rover Reborn: Denne bilen er ikke det du tror

(Saken fortsetter under)

Lekkert interiør med høy kvalitetsfølelse.
Lekkert interiør med høy kvalitetsfølelse.

…og hva er konklusjonen?

Land Rover har laget sin mest eksklusive og påkostede modell noensinne. Samtidig er ikke Discovery 5 like særpreget som de foregående. Med noen mindre justeringer kunne denne bilen egentlig kommet fra mange andre produsenter, uten at det nødvendigvis er negativt.

Mye handler om design, der Land Rover helt tydelig har følt at tiden var inne for å tenke nytt. Det har de også gjort. Noen puritanere vil nok helt sikkert mene at de har gått for langt, men Discovery 5 ser både moderne og sporty ut.

Innvendig kunne det nesten like gjerne vært en Range Rover. Luksusfaktoren er høy og bak rattet føler du deg rett og slett litt uovervinnelig. Det har med høyde, støydemping og komfort å gjøre – samtidig som firehjulstrekksystemet er så avansert og kompetent at de aller fleste kjøperne aldri kommer til å sette det på noen reell prøve.

For de av oss som trenger (eller mener vi trenger) sjuseter, er dette virkelig en drømmebil. Du har massevis av plass, gode og praktiske løsninger, samtidig som det er luksus rundt baut. Det gjenspeiler seg naturligvis i prisen, men alt i alt er Discovery en veldig bra totalpakke, med store doser godfølelse og særpreg som skiller den fra de aller fleste konkurrentene.

Land Rover Discovery har fått så mye luksusfaktor at den kan gi konsernbror Range Rover kamp om kundene.
Land Rover Discovery har fått så mye luksusfaktor at den kan gi konsernbror Range Rover kamp om kundene.

Les også:

Visste du at Range Rover lager cabriolet? Her er den

Jaguar F-Pace med kraftverk under panseret: Det er moro!

Range Rover har ny modell på gang – den ser lekker ut!

Topp 10: Her er Norges raskeste SUV-er

– Hvorfor har disse bilene nesten ikke bagasjerom?

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget04:22 23 evakuert etter uværet i Olden – krisestab satt03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves03:11 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal02:03 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria01:20 Oljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden
Siste nytt
04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget04:22Norge23 evakuert etter uværet i Olden – krisestab satt03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves03:11VerdenTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal02:03VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria01:20VerdenOljeprisen stiger kraftig etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden
Populært