Joda - det er noe spesielt med å kjøre Porsche!

Skyvet i Porsche-motoren er høyst tilfredsstillende, men samtidig ikke blant de aller råeste.
Skyvet i Porsche-motoren er høyst tilfredsstillende, men samtidig ikke blant de aller råeste.

Dette er lidenskap i hver detalj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer når du slipper en 21 år gammel bilentusiast inn bak rattet på et knippe ekte drømmebiler?

Det bestemte vi oss for å finne ut av. Mats Brustad er Broom-redaksjonens yngste og har skyhøy lidenskap for bil. Nå har han fått tilgang på en skikkelig godtepose, nemlig et utvalg biler de aller fleste av oss bare kan drømme om!

Du skal få oppleve dem gjennom hans øyne (og ører). Nå er det klart for Porsche 911 Carrera S.

Hvorfor akkurat denne?

Porsche. Bare navnet forteller en lang historie med lidenskap. Helt siden jeg visste noenlunde hva bil var for noe, har Porsche 911 vært selve drømmen. Tenk å kunne eie en slik bil, eller for den saks skyld teste en!

Min gode kollega Benny Christensen har opptil flere ganger fortalt meg om den spesielle ”Porsche-følelsen”. Er det virkelig så særegent å kjøre?

911 Carrera S ser steintøff ut - spesielt i denne vinkelen.
911 Carrera S ser steintøff ut - spesielt i denne vinkelen.

Førsteinntrykk

Joda, det er spesielt å endelig kunne sette seg inn i en ekte barndomsdrøm. Inntil nå har den vært i papirform på gutterommet, og det er mye som har skjedd siden 993-generasjonen på 90-tallet. Det er nemlig den bilen som er avbildet på plakaten hjemme.

Spesielt interiøret er løftet flere hakk i nyeste generasjon 911. Men heldigvis har de beholdt en viktig detalj, som jeg har gledet meg lenge til: Å vri om nøkkelen på venstre side av rattet. Dette blir mildt sagt veldig stas!

Design

Det er flere årsaker til at Porsche 911 har blitt en legende, noe av grunnen er selve designet. Hovedtrekkene på den splitter nye testbilen er fortsatt ivaretatt fra 1965. Det er rett og slett fantastisk!

Når du ser bilen rett fra siden er det ingen tvil om at det er en Porsche som beskues. Coupe-linjene, som elegant flyter over til en bred og barsk hekk er umiskjennelig. Den lave og brede fronten bidrar også til et aggressivt uttrykk. Og heldigvis har siste generasjon 911 endret litt på lyktdesignet. Nå er de blitt ganske så runde igjen, noe jeg liker godt.

Eksteriørdesignet er enkelt og greit svært vellykket i mine øyne. Knalltøffe felger med illrøde calipere står dessuten i tøff kontrast til gråfargen på bilen. Dette liker vi!

På innsiden er det fremdeles ”generasjon knapper” som dominerer, hvertfall i midtkonsollen.

Det hjelper godt på når spoileren er aktiv. Når den derimot er nedfelt syns jeg hekken ser litt tung og massiv ut.
Det hjelper godt på når spoileren er aktiv. Når den derimot er nedfelt syns jeg hekken ser litt tung og massiv ut.

Totalinntrykket er likevel oversiktlig og ryddig, men det er i området rundt rattet det viktigste skjer. Her dominerer en diger turteller, som viser vei helt frem til 8000 omdreininger. I tillegg til denne er det fire andre instrumenter som indikerer alt fra oljetemperatur til gjennomsnittsfart. Også må vi ikke glemme rattet. Det er helt klart blant de fineste og mest sportslige i klassen.

Det ligger utvilsomt mange ingeniørtimer bak design og funksjoner i interiøret på 911. Det merkes at bilen er bygd av og for entusiaster. Hvis jeg MÅ pirke på én ting er det plasseringen av skjermen. Den ser litt ”vi presser den rett under luftdysene-plassert ut.”

Design eksteriør: 9/10

Design interiør: 8/10

Kjøreglede

Rett før jeg starter boksermotoren er jeg spent på om forventingene til Porsche innfrir – for de er ganske høye. Og det tar jammen ikke lang tid før jeg og bilen får en god tone.

På veien merkes det at bilen er bygd på mange års erfaring fra baneracing. Kjøreegenskapene er så godt som upåklagelige. Her får du sylskarp presisjon både gjennom styring og understell. Samtidig oppleves ikke bilen altfor stiv på ujevne veier.

Bilen jeg tester er bakhjulstrekkeren, noe jeg er glad for. Den oppleves nemlig vanvittig leken, og festet til asfalten er overraskende godt. Den bredbeinte bilen biter seg fast i underlaget og gliser bredt gjennom svingene. Underveis tenker jeg ofte på om den spesielle Porsche-følelsen inntreffer. De første kilometerne må jeg innrømme at det ikke er noen ”åpenbaring”. Det finnes tross alt flere biler her på kloden som også kan kjøre fort gjennom utfordrende landeveier.

Her inne trives man veldig godt. Setene gir god sidestøtte og rattet ligger perfekt mellom hendene. Hvis det er noe som skal trekkes for blir det litt i overkant mange knapper, samt infotainment-skjermen som ser litt malplassert ut.
Her inne trives man veldig godt. Setene gir god sidestøtte og rattet ligger perfekt mellom hendene. Hvis det er noe som skal trekkes for blir det litt i overkant mange knapper, samt infotainment-skjermen som ser litt malplassert ut.

Men etter hvert som jeg får flere timer bak rattet går det opp et lite lys. Nå tror jeg Bennys beskrivelse av Porsche-følelsen også når meg. Det er sammensatt, men kort fortalt handler det om samspillet mellom meg og bilen. Du blir nemlig veldig godt kjent med den, på rimelig kort tid. Når du vet hvor grensene går, og hvordan understell oppfører seg – til en hver tid – gjør det noe med deg.

Når du i tillegg ser Porsche-logoen foran deg, og tenker på den fantastiske historien til 911, skapes det en ekstra gnist bak rattet. Her snakker vi lidenskap, både fra Stuttgart og de heldige som får kjøre den. Ekstra moro er det også at Porsche-menigheten hilser på deg langs veien. Det trodde jeg var forbeholdt bussjåfører og Bandidos-medlemmer…

Kjøreglede: 10/10

Motor og lyd

Boksermotoren til Porsche er naturligvis en viktig bidragsyter for kjøregleden jeg velger å gi full pott. 3-literen leverer nemlig varene så det holder, med 420 hk og 500 Nm fra 1700 omdreininger.

Med en vekt på drøye 1.400 kg går det virkelig unna. 0-100 km/t tar bare 3,9 sekunder! Jeg opplever at motoren liker seg best på turtall over 4000, derfra til rødmerket kjenner du g-kreftene jobbe skikkelig mot rygg og nakke. PDK-kassen er forresten like responsiv som skravla på Jan Erik Larssen og Jan Fredrik Karlsen til sammen. Altså lynrask!

Når bilen i tillegg er utstyrt med sportseksos, får du en særegen og høylytt spraking med på kjøpet. Boblingen bak etter gasspådrag er like moro hver eneste gang. Men den må fremprovoseres litt.

Motor: 8/10

Lyd: 8/10

Totalopplevelse

Forventingene var store i det jeg skulle teste en vaskekte Porsche for aller første gang. Når det kommer til utstråling og design er det ikke mange som slår 911 i denne klassen. Designet vekker følelser – og fungerer like godt i dag som for 50 år siden.

Det største høydepunktet med bilen er likevel harmonien jeg opplever bak rattet. Måten motor, girkasse og understell er satt sammen på – fungerer veldig bra. Rent ytelsesmessig snakker vi ikke sjokkerende tilstander, slik som i Audi R8, men 911 klarer likevel å ønske gåsehuden hjertelig velkommen.

Å kjøre Porsche 911 er noe spesielt. Her tar du med deg stolte tradisjoner, lidenskap og erfaring med på veien. Jeg skjønner derfor godt at det finnes mange Porsche-entusiaster der ute. Bilen gir deg virkelig noe ekstra!

SAMLET POENGSUM: 43/50

Drømmetesten Audi R8 V10 Plus

Drømmetesten BMW i8

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt
Siste nytt
18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt
Populært