Joda - det er noe spesielt med å kjøre Porsche!

Skyvet i Porsche-motoren er høyst tilfredsstillende, men samtidig ikke blant de aller råeste.
Skyvet i Porsche-motoren er høyst tilfredsstillende, men samtidig ikke blant de aller råeste.

Dette er lidenskap i hver detalj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer når du slipper en 21 år gammel bilentusiast inn bak rattet på et knippe ekte drømmebiler?

Det bestemte vi oss for å finne ut av. Mats Brustad er Broom-redaksjonens yngste og har skyhøy lidenskap for bil. Nå har han fått tilgang på en skikkelig godtepose, nemlig et utvalg biler de aller fleste av oss bare kan drømme om!

Du skal få oppleve dem gjennom hans øyne (og ører). Nå er det klart for Porsche 911 Carrera S.

Hvorfor akkurat denne?

Porsche. Bare navnet forteller en lang historie med lidenskap. Helt siden jeg visste noenlunde hva bil var for noe, har Porsche 911 vært selve drømmen. Tenk å kunne eie en slik bil, eller for den saks skyld teste en!

Min gode kollega Benny Christensen har opptil flere ganger fortalt meg om den spesielle ”Porsche-følelsen”. Er det virkelig så særegent å kjøre?

911 Carrera S ser steintøff ut - spesielt i denne vinkelen.
911 Carrera S ser steintøff ut - spesielt i denne vinkelen.

Førsteinntrykk

Joda, det er spesielt å endelig kunne sette seg inn i en ekte barndomsdrøm. Inntil nå har den vært i papirform på gutterommet, og det er mye som har skjedd siden 993-generasjonen på 90-tallet. Det er nemlig den bilen som er avbildet på plakaten hjemme.

Spesielt interiøret er løftet flere hakk i nyeste generasjon 911. Men heldigvis har de beholdt en viktig detalj, som jeg har gledet meg lenge til: Å vri om nøkkelen på venstre side av rattet. Dette blir mildt sagt veldig stas!

Design

Det er flere årsaker til at Porsche 911 har blitt en legende, noe av grunnen er selve designet. Hovedtrekkene på den splitter nye testbilen er fortsatt ivaretatt fra 1965. Det er rett og slett fantastisk!

Når du ser bilen rett fra siden er det ingen tvil om at det er en Porsche som beskues. Coupe-linjene, som elegant flyter over til en bred og barsk hekk er umiskjennelig. Den lave og brede fronten bidrar også til et aggressivt uttrykk. Og heldigvis har siste generasjon 911 endret litt på lyktdesignet. Nå er de blitt ganske så runde igjen, noe jeg liker godt.

Eksteriørdesignet er enkelt og greit svært vellykket i mine øyne. Knalltøffe felger med illrøde calipere står dessuten i tøff kontrast til gråfargen på bilen. Dette liker vi!

På innsiden er det fremdeles ”generasjon knapper” som dominerer, hvertfall i midtkonsollen.

Det hjelper godt på når spoileren er aktiv. Når den derimot er nedfelt syns jeg hekken ser litt tung og massiv ut.
Det hjelper godt på når spoileren er aktiv. Når den derimot er nedfelt syns jeg hekken ser litt tung og massiv ut.

Totalinntrykket er likevel oversiktlig og ryddig, men det er i området rundt rattet det viktigste skjer. Her dominerer en diger turteller, som viser vei helt frem til 8000 omdreininger. I tillegg til denne er det fire andre instrumenter som indikerer alt fra oljetemperatur til gjennomsnittsfart. Også må vi ikke glemme rattet. Det er helt klart blant de fineste og mest sportslige i klassen.

Det ligger utvilsomt mange ingeniørtimer bak design og funksjoner i interiøret på 911. Det merkes at bilen er bygd av og for entusiaster. Hvis jeg MÅ pirke på én ting er det plasseringen av skjermen. Den ser litt ”vi presser den rett under luftdysene-plassert ut.”

Design eksteriør: 9/10

Design interiør: 8/10

Kjøreglede

Rett før jeg starter boksermotoren er jeg spent på om forventingene til Porsche innfrir – for de er ganske høye. Og det tar jammen ikke lang tid før jeg og bilen får en god tone.

På veien merkes det at bilen er bygd på mange års erfaring fra baneracing. Kjøreegenskapene er så godt som upåklagelige. Her får du sylskarp presisjon både gjennom styring og understell. Samtidig oppleves ikke bilen altfor stiv på ujevne veier.

Bilen jeg tester er bakhjulstrekkeren, noe jeg er glad for. Den oppleves nemlig vanvittig leken, og festet til asfalten er overraskende godt. Den bredbeinte bilen biter seg fast i underlaget og gliser bredt gjennom svingene. Underveis tenker jeg ofte på om den spesielle Porsche-følelsen inntreffer. De første kilometerne må jeg innrømme at det ikke er noen ”åpenbaring”. Det finnes tross alt flere biler her på kloden som også kan kjøre fort gjennom utfordrende landeveier.

Her inne trives man veldig godt. Setene gir god sidestøtte og rattet ligger perfekt mellom hendene. Hvis det er noe som skal trekkes for blir det litt i overkant mange knapper, samt infotainment-skjermen som ser litt malplassert ut.
Her inne trives man veldig godt. Setene gir god sidestøtte og rattet ligger perfekt mellom hendene. Hvis det er noe som skal trekkes for blir det litt i overkant mange knapper, samt infotainment-skjermen som ser litt malplassert ut.

Men etter hvert som jeg får flere timer bak rattet går det opp et lite lys. Nå tror jeg Bennys beskrivelse av Porsche-følelsen også når meg. Det er sammensatt, men kort fortalt handler det om samspillet mellom meg og bilen. Du blir nemlig veldig godt kjent med den, på rimelig kort tid. Når du vet hvor grensene går, og hvordan understell oppfører seg – til en hver tid – gjør det noe med deg.

Når du i tillegg ser Porsche-logoen foran deg, og tenker på den fantastiske historien til 911, skapes det en ekstra gnist bak rattet. Her snakker vi lidenskap, både fra Stuttgart og de heldige som får kjøre den. Ekstra moro er det også at Porsche-menigheten hilser på deg langs veien. Det trodde jeg var forbeholdt bussjåfører og Bandidos-medlemmer…

Kjøreglede: 10/10

Motor og lyd

Boksermotoren til Porsche er naturligvis en viktig bidragsyter for kjøregleden jeg velger å gi full pott. 3-literen leverer nemlig varene så det holder, med 420 hk og 500 Nm fra 1700 omdreininger.

Med en vekt på drøye 1.400 kg går det virkelig unna. 0-100 km/t tar bare 3,9 sekunder! Jeg opplever at motoren liker seg best på turtall over 4000, derfra til rødmerket kjenner du g-kreftene jobbe skikkelig mot rygg og nakke. PDK-kassen er forresten like responsiv som skravla på Jan Erik Larssen og Jan Fredrik Karlsen til sammen. Altså lynrask!

Når bilen i tillegg er utstyrt med sportseksos, får du en særegen og høylytt spraking med på kjøpet. Boblingen bak etter gasspådrag er like moro hver eneste gang. Men den må fremprovoseres litt.

Motor: 8/10

Lyd: 8/10

Totalopplevelse

Forventingene var store i det jeg skulle teste en vaskekte Porsche for aller første gang. Når det kommer til utstråling og design er det ikke mange som slår 911 i denne klassen. Designet vekker følelser – og fungerer like godt i dag som for 50 år siden.

Det største høydepunktet med bilen er likevel harmonien jeg opplever bak rattet. Måten motor, girkasse og understell er satt sammen på – fungerer veldig bra. Rent ytelsesmessig snakker vi ikke sjokkerende tilstander, slik som i Audi R8, men 911 klarer likevel å ønske gåsehuden hjertelig velkommen.

Å kjøre Porsche 911 er noe spesielt. Her tar du med deg stolte tradisjoner, lidenskap og erfaring med på veien. Jeg skjønner derfor godt at det finnes mange Porsche-entusiaster der ute. Bilen gir deg virkelig noe ekstra!

SAMLET POENGSUM: 43/50

Drømmetesten Audi R8 V10 Plus

Drømmetesten BMW i8

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:46 Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38 Dale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting
Siste nytt
00:46SportMahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei22:38NorgeDale: – Mitt moralske kompass feiler det ingenting
Populært