Joda - det er noe spesielt med å kjøre Porsche!

Skyvet i Porsche-motoren er høyst tilfredsstillende, men samtidig ikke blant de aller råeste.
Skyvet i Porsche-motoren er høyst tilfredsstillende, men samtidig ikke blant de aller råeste.

Dette er lidenskap i hver detalj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer når du slipper en 21 år gammel bilentusiast inn bak rattet på et knippe ekte drømmebiler?

Det bestemte vi oss for å finne ut av. Mats Brustad er Broom-redaksjonens yngste og har skyhøy lidenskap for bil. Nå har han fått tilgang på en skikkelig godtepose, nemlig et utvalg biler de aller fleste av oss bare kan drømme om!

Du skal få oppleve dem gjennom hans øyne (og ører). Nå er det klart for Porsche 911 Carrera S.

Hvorfor akkurat denne?

Porsche. Bare navnet forteller en lang historie med lidenskap. Helt siden jeg visste noenlunde hva bil var for noe, har Porsche 911 vært selve drømmen. Tenk å kunne eie en slik bil, eller for den saks skyld teste en!

Min gode kollega Benny Christensen har opptil flere ganger fortalt meg om den spesielle ”Porsche-følelsen”. Er det virkelig så særegent å kjøre?

911 Carrera S ser steintøff ut - spesielt i denne vinkelen.
911 Carrera S ser steintøff ut - spesielt i denne vinkelen.

Førsteinntrykk

Joda, det er spesielt å endelig kunne sette seg inn i en ekte barndomsdrøm. Inntil nå har den vært i papirform på gutterommet, og det er mye som har skjedd siden 993-generasjonen på 90-tallet. Det er nemlig den bilen som er avbildet på plakaten hjemme.

Spesielt interiøret er løftet flere hakk i nyeste generasjon 911. Men heldigvis har de beholdt en viktig detalj, som jeg har gledet meg lenge til: Å vri om nøkkelen på venstre side av rattet. Dette blir mildt sagt veldig stas!

Design

Det er flere årsaker til at Porsche 911 har blitt en legende, noe av grunnen er selve designet. Hovedtrekkene på den splitter nye testbilen er fortsatt ivaretatt fra 1965. Det er rett og slett fantastisk!

Når du ser bilen rett fra siden er det ingen tvil om at det er en Porsche som beskues. Coupe-linjene, som elegant flyter over til en bred og barsk hekk er umiskjennelig. Den lave og brede fronten bidrar også til et aggressivt uttrykk. Og heldigvis har siste generasjon 911 endret litt på lyktdesignet. Nå er de blitt ganske så runde igjen, noe jeg liker godt.

Eksteriørdesignet er enkelt og greit svært vellykket i mine øyne. Knalltøffe felger med illrøde calipere står dessuten i tøff kontrast til gråfargen på bilen. Dette liker vi!

På innsiden er det fremdeles ”generasjon knapper” som dominerer, hvertfall i midtkonsollen.

Det hjelper godt på når spoileren er aktiv. Når den derimot er nedfelt syns jeg hekken ser litt tung og massiv ut.
Det hjelper godt på når spoileren er aktiv. Når den derimot er nedfelt syns jeg hekken ser litt tung og massiv ut.

Totalinntrykket er likevel oversiktlig og ryddig, men det er i området rundt rattet det viktigste skjer. Her dominerer en diger turteller, som viser vei helt frem til 8000 omdreininger. I tillegg til denne er det fire andre instrumenter som indikerer alt fra oljetemperatur til gjennomsnittsfart. Også må vi ikke glemme rattet. Det er helt klart blant de fineste og mest sportslige i klassen.

Det ligger utvilsomt mange ingeniørtimer bak design og funksjoner i interiøret på 911. Det merkes at bilen er bygd av og for entusiaster. Hvis jeg MÅ pirke på én ting er det plasseringen av skjermen. Den ser litt ”vi presser den rett under luftdysene-plassert ut.”

Design eksteriør: 9/10

Design interiør: 8/10

Kjøreglede

Rett før jeg starter boksermotoren er jeg spent på om forventingene til Porsche innfrir – for de er ganske høye. Og det tar jammen ikke lang tid før jeg og bilen får en god tone.

På veien merkes det at bilen er bygd på mange års erfaring fra baneracing. Kjøreegenskapene er så godt som upåklagelige. Her får du sylskarp presisjon både gjennom styring og understell. Samtidig oppleves ikke bilen altfor stiv på ujevne veier.

Bilen jeg tester er bakhjulstrekkeren, noe jeg er glad for. Den oppleves nemlig vanvittig leken, og festet til asfalten er overraskende godt. Den bredbeinte bilen biter seg fast i underlaget og gliser bredt gjennom svingene. Underveis tenker jeg ofte på om den spesielle Porsche-følelsen inntreffer. De første kilometerne må jeg innrømme at det ikke er noen ”åpenbaring”. Det finnes tross alt flere biler her på kloden som også kan kjøre fort gjennom utfordrende landeveier.

Her inne trives man veldig godt. Setene gir god sidestøtte og rattet ligger perfekt mellom hendene. Hvis det er noe som skal trekkes for blir det litt i overkant mange knapper, samt infotainment-skjermen som ser litt malplassert ut.
Her inne trives man veldig godt. Setene gir god sidestøtte og rattet ligger perfekt mellom hendene. Hvis det er noe som skal trekkes for blir det litt i overkant mange knapper, samt infotainment-skjermen som ser litt malplassert ut.

Men etter hvert som jeg får flere timer bak rattet går det opp et lite lys. Nå tror jeg Bennys beskrivelse av Porsche-følelsen også når meg. Det er sammensatt, men kort fortalt handler det om samspillet mellom meg og bilen. Du blir nemlig veldig godt kjent med den, på rimelig kort tid. Når du vet hvor grensene går, og hvordan understell oppfører seg – til en hver tid – gjør det noe med deg.

Når du i tillegg ser Porsche-logoen foran deg, og tenker på den fantastiske historien til 911, skapes det en ekstra gnist bak rattet. Her snakker vi lidenskap, både fra Stuttgart og de heldige som får kjøre den. Ekstra moro er det også at Porsche-menigheten hilser på deg langs veien. Det trodde jeg var forbeholdt bussjåfører og Bandidos-medlemmer…

Kjøreglede: 10/10

Motor og lyd

Boksermotoren til Porsche er naturligvis en viktig bidragsyter for kjøregleden jeg velger å gi full pott. 3-literen leverer nemlig varene så det holder, med 420 hk og 500 Nm fra 1700 omdreininger.

Med en vekt på drøye 1.400 kg går det virkelig unna. 0-100 km/t tar bare 3,9 sekunder! Jeg opplever at motoren liker seg best på turtall over 4000, derfra til rødmerket kjenner du g-kreftene jobbe skikkelig mot rygg og nakke. PDK-kassen er forresten like responsiv som skravla på Jan Erik Larssen og Jan Fredrik Karlsen til sammen. Altså lynrask!

Når bilen i tillegg er utstyrt med sportseksos, får du en særegen og høylytt spraking med på kjøpet. Boblingen bak etter gasspådrag er like moro hver eneste gang. Men den må fremprovoseres litt.

Motor: 8/10

Lyd: 8/10

Totalopplevelse

Forventingene var store i det jeg skulle teste en vaskekte Porsche for aller første gang. Når det kommer til utstråling og design er det ikke mange som slår 911 i denne klassen. Designet vekker følelser – og fungerer like godt i dag som for 50 år siden.

Det største høydepunktet med bilen er likevel harmonien jeg opplever bak rattet. Måten motor, girkasse og understell er satt sammen på – fungerer veldig bra. Rent ytelsesmessig snakker vi ikke sjokkerende tilstander, slik som i Audi R8, men 911 klarer likevel å ønske gåsehuden hjertelig velkommen.

Å kjøre Porsche 911 er noe spesielt. Her tar du med deg stolte tradisjoner, lidenskap og erfaring med på veien. Jeg skjønner derfor godt at det finnes mange Porsche-entusiaster der ute. Bilen gir deg virkelig noe ekstra!

SAMLET POENGSUM: 43/50

Drømmetesten Audi R8 V10 Plus

Drømmetesten BMW i8

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 Kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse
Siste nytt
14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43NorgeOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52Politikk– Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkKan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse
Populært