Påsketur: Her er tipsene for å unngå bilsyke

Mange av oss skal ut på påskeferie – og tar gjerne bilen. Utfordringen kan være at både store og små lett blir bilsyke. Heldigvis finnes det noen knep som minker faren for akkurat det. Illustrasjonsfoto
Mange av oss skal ut på påskeferie – og tar gjerne bilen. Utfordringen kan være at både store og små lett blir bilsyke. Heldigvis finnes det noen knep som minker faren for akkurat det. Illustrasjonsfoto

Kan bety forskjellen på en avslappende og kaotisk start på påskeferien!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påske betyr at svært mange av oss pakker i bilen og reiser på tur.

Men det er ikke alle som ser fram til transportetappen. Det kan være kjedelig og langtekkelig å kjøre bil, og da er det fristende å la seg underholde, enten med bøker, film eller telefonen.

Problemet er at så mange som to av tre er disponert for å bli bilsyke. Det går hardest utover småbarn og tenåringer, men også voksne. Verst er det hvis en slutter å følge med på veien.

Men det finnes noen triks og grep som gjør at du kan forebygge best mulig, og samtidig sørge for at både barn og voksne kan få en fin tur.

Les også: Her er 25 gode spisesteder for deg som skal langs veien i påsken

Ti minutter

I et nytt studium utført ved Fords forsknings- og utviklingssenter i Aachen i Tyskland viser det seg at voksne som ser på en skjerm i bare ti minutter kan begynne å kjenne seg bilsyke. Barn er enda mer utsatt.

– Bilsyke kan faktisk gjøre familieturen til et mareritt med mamma og pappa som hele tiden kikker bakover, samtidig som de forventer det verste. Når vi jobber med fremtidens biler gjør vi alt vi kan for å redusere risikoene for bilsyke, sier sjefsingeniøren ved forskningssenteret, Eike Schmidt.

Bilsyk gullfisk!

Gjesping og svetting er varsler for tilstanden som forårsakes av at hjernen mottar motstridende signaler fra øyet og balanseorganene til kroppen som er i øret.

Babyer blir heldigvis ikke bilsyke før de begynner å gå.

Les også: Audi RS3: Denne hissigproppen er verdens sterkeste

Flytt skjermen høyere opp

Et interessant funn i undersøkelsene hos Ford, er at høyere festet skjerm gir mindre bilsyke.

– Bilsyke er et komplekst problem. Det er en naturlig reaksjon på en unaturlig påvirkning av sanseorganene. Det kan ikke bli kurert, men vi kan lindre symptomene, sier professor Jelte Bos.

Han er ekspert på perseptuelle og kognitive funksjoner i den uavhengige forskningsorganisasjonen TNO.

Jevn kjøring viktig

I de innledende testene Ford foretok, fant de ut at hvis skjermen det ble sett på ble festet høyere, og veien kunne sees på begge sider av den, så ble forsøkspersonene i mindre grad bilsyke.

– Samtidig er det en kjensgjerning at jevn og mindre aggressiv kjørestil reduserer sjansen for at passasjerene blir kvalme. Det bidrar også til lavere drivstoff-forbruk, understreker professor Bos.

Les også: Antall hestekrefter i bilene øker kraftig

Saken ble opprinnelig publisert på broom.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden