Tallenes tale: Så feil er drivstofftallene fra bilprodusentene

<p>FEIL: Peugeot 3008 er en av bilene som viser feil når det gjelder drivstoffordbruk. Foto: Broom.no</p>
FEIL: Peugeot 3008 er en av bilene som viser feil når det gjelder drivstoffordbruk. Foto: Broom.no

Bilene kjører ofte 30 prosent kortere enn det produsentene oppgir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilprodusenter over hele verden har i mange år fått mye tyn for ikke å oppgi realistiske drivstofforbruk for biler.

Nå har den franske bilprodusenten PSA, som står bak merkene Peugeot, Citroën, Vauxhall og Opel, lansert en nettside hvor man kan se forbrukstallene etter at bilene har blitt testet på vanlige veier, ikke i lukkede laboratorier.

Så mange som 58 kjøretøy har blitt testet på offentlig vei, hvor rutene besto av bykjøring, landevei og motorvei, melder Driving.

Les også: Denne kan kjøres en uke – nesten uten drivstoff

Kjører kortere

De nye målingene, som har blitt overvåket av sertifiseringsbyrået Bureau Veritas, viser at bilene ofte kjører 30 prosent kortere på literen enn det bilprodusentens offisielle tall viser.

Dette er noen av eksemplene:

  • Peugeot 3008 BlueHDI 120 S&S GT Line Manual 18-tommer hjul: Offisielle tall viser 25 km/l. Nye tall viser 16,4 km/l. Forskjell: 34 prosent.
  • Citroën C4 Cactus PreTech 110 S&S Feel Manual 17-tommer hjul: Offisielle tall viser 23,5 km/l. Nye tall viser 16,4 km/l. Forskjell: 30 prosent.

nettsiden kan man beregne flere enn 1000 modeller fra Citroën, DS og Peugeot, ifølge Ing.

Les også: Høyt forbruk, gammel olje – og lyspærer til 6.000 kroner

– Den virkelige miljøfienden

Under testen, som kalles Real Driving Emissions (RDE), ble bilene utstyrt med måleutstyr for å måle både forbruk og CO2-utslipp.

UTSLIPPSTALL: Informasjonssjef for PSA i Norge, Stian Gihle, om hvorfor bilprodusenten har offentliggjort nye forbruk- og utslippstall. Foto: PSA
UTSLIPPSTALL: Informasjonssjef for PSA i Norge, Stian Gihle, om hvorfor bilprodusenten har offentliggjort nye forbruk- og utslippstall. Foto: PSA

Informasjonsansvarlig for PSA i Norge, Stian Gihle, tror ikke forbrukerne har følt seg lurt.

– Forbrukerne har nok vært forholdsvis vant til at forbruket har ligget over oppgitt, sier han.

Han forteller at bilprodusenten er for en strengere måling av CO2-utslipp enn det som er praksis i dag.

– Vi er opptatt av CO2 og har vært det lenge. Vi mener dagens måte å måle utslipp på er utdatert, og er derfor tilhenger av den strengeste måten å måle på, sier han.

– I Norge har utslipp (CO2) også vært en avgiftskomponent, så tallene bør være så riktig som mulig. CO2 er også den virkelige miljøfienden og bør begrenses til et minimum, fortsetter Gihle.

Les også: De gjerrigste bilene

Åpenhet og tillit

Direktøren for miljøorganisasjonen Transport & Environment, Greg Archer, mener det er på tide at de offisielle forbrukstallene, som bilprodusentene er pålagt å legge frem, opphører.

– En bilprodusent [PSA, red. anm.] har kommet til at åpenhet og gjennomsiktighet er veien å gå for å gjenopprette tilliten hos kundene – andre bilprodusenter blir nødt til å følge etter, sier Archer.

Det er for øyeblikket ingen planer om en norsk side.

– Det er fabrikken som bestemmer hvem som skal ha en slik kommunikasjon. Norge er et lite land og er aldri først når det gjelder slike lanseringer, sier Gihle.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy