Meny

Stemmer:

Denne fiaskoen kostet Opel dyrt

<p>Da de endelig kom med SUV, klarte Opel å rote det skikkelig til for seg selv. Dermed ble også salget minimalt.</p>
Da de endelig kom med SUV, klarte Opel å rote det skikkelig til for seg selv. Dermed ble også salget minimalt.

Og den var ikke den eneste, nå er merket solgt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Skogstad
Redaktør, Broom.no

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I dag ble det bekreftet:Opel er solgt til franske PSA. Etter 88 år kaster dagens eier, den amerikanske bilgiganten General Motors (GM) kortene.

De vil ikke lenger eie Opel, som nå blir endel av PSA-konsernet.

Broom-redaktør Knut Skogstad følger bilbransjen tett. Her er hans kommentar til det som akkurat har skjedd:

Tapt penger i 16 år

I forrige uke var jeg på verdenspremieren av nye Range Rover Velar i London.

Underveis i presentasjonen sa en av Range Rovers designere noe veldig interessant:

– Vi vet at ingen egentlig trenger en ny Range Rover. Derfor må vi gjøre den så lekker at veldig mange umiddelbart vil tenke, WOW, den vil jeg ha!".

Spør du meg, har Range Rover lykkes med det. De bilprodusentene som gjør det best, er de som skjønner hva kundene og markedet vil ha – og som lager biler som skiller seg ut og helst overgår konkurrentene.

Les om Velar: Blir drømmebil for mange nordmenn

Designet med linjal

I dag ble Opel solgt fra General Motors. Det skjer etter mange år med biler som ikke har skilt seg ut og ikke overgått konkurrentene. Noe som igjen har resultert i at Opel har tapt penger de 16 siste årene. Ja, 16 år på rad med røde tall.

Da jeg vokste opp på 70-tallet hadde Opel ganske høy standing. De hadde sporty biler, luksuriøse biler og mye fint design. Men så skjedde det noe.

De siste 15-20 årene har Opel sklidd mer og mer i bakleksa. Jeg husker da det kom en helt ny VW Passat på slutten av 90-tallet. Den var en liten revolusjon på interiørdesign og introduserte luksusfølelse i et segment som fram til da hadde vært preget av fornuft og nøkternhet. Opel hadde Vectra, en bil som så ut som den var designet med linjal, og med et regelrett nitrist interiør.

Opel Vectra med "linjal-design" og et heller trist interiør.
Opel Vectra med "linjal-design" og et heller trist interiør.

"Bare" ha en bil

Opel Vectra med "linjal-design" og et heller trist interiør.

VW fortsatte sin klassereise, Ford satset på sporty og morsomme kjøreegenskaper. Hva gjorde Opel? Altfor lite. De appellerte til fornuftskundene, de som "bare" skulle ha en bil. Problemet var at en rekke japanske og koreanske bilmerker også gjorde det samme, med biler som i mange tilfeller overgikk Opelene i kvalitet og design.

En annen viktig ting: Opel sov i timen da SUV-bølgen startet. Plutselig kom det en biltype som stjal rått av det tradisjonelle familiebilsalget. Med unntak av den ganske så primitive offroaderen Frontera (basert på en Isuzu) ventet Opel til 2006. Da kom de med sin Antara.

Les også: Tre SUV-er som bare forsvant

Kjempeflopp

Da var jeg redaktør i magasinet Autofil, vi sendte en av våre mest erfarne biltestere på lansering. Han kom hjem og fortalte om en bil med merkelig dårlige seter og altfor hardt understell. Den var utviklet i Sør-Korea, søstermerket Chevrolet solgte den som Captiva, med sju seter. Men Opel Antara var bare femseter.

Jeg husker vi satt og diskuterte hvordan Opel kunne rote til en slik modell så mye. Dette var bilen som skulle gi dem en skikkelig opptur i en tung periode. I stedet ble Antara en kjempeflopp. som nesten ingen kjøpte. Godt gjort i en biklasse der mange av konkurrentene solgte som varme hvetebrød.

Et annet eksempel: Den ladbare hybriden Ampera. En avansert og innovativ bil. Men husker du den? Det er det ikke mange som gjør.

Les også: Nei, noen ganger er det ikke smart med pen dame

Opel Ampera var en av de første ladbare hybridene som kom, men den store suksessen uteble.
Opel Ampera var en av de første ladbare hybridene som kom, men den store suksessen uteble.

Gikk for de billigste løsningene

Hvorfor gikk det slik? En stor del av skylden for det, må General Motors ta. Det er store kulturforskjeller mellom USA og Europa, også i bilmarkedet. GM sendte over sjefer som var mer opptatt av sin egen karriere og kortvarige mål, enn at Opel skulle bli en langsiktig suksess.

Altfor ofte tok Opel snarveier og gikk for de billigste løsningene. Det så sikkert fint ut i regnearkene, men det hjelper lite når folk slutter å kjøpe bilene dine.

Da finanskrisen skyllet over verden i 2008, var Opel virkelig ille ute. GM gikk selv konkurs, og måtte reddes av amerikanske politikere. De forsøkte å selge Opel, men tross mange og store planer, endte det opp i ingen ting. Likevel: Opel slapp i det minste å havne i samme situasjon som et annet GM-merke, Saab. De ble overlatt til en nederlandsk lykkejeger og endte i konkurs.

Opel og GM var skikkelig ute å kjøre under finanskrisen i 2008, men ble reddet av velvillige amerikanske politikere. Siden har Opel tapt penger hvert år. Foto: Scanpix.
Opel og GM var skikkelig ute å kjøre under finanskrisen i 2008, men ble reddet av velvillige amerikanske politikere. Siden har Opel tapt penger hvert år. Foto: Scanpix.

Amerika først

På mange måter virker det også som finanskrisen fungerte som en vekker for Opel. De siste årene har de faktisk begynt å lage biler som vekker følelser igjen. Insignia var en liten revolusjon, sammenlignet med forgjengeren Vectra. Dagens Astra er minst like bra som bestselgeren Golf og nå har de store crossoverplaner, takket være det allerede eksisterende samarbeidet med PSA.

Og sist, men ikke minst: I år kommer Opels første elbil, Ampera-e. Med kombinasjonen prislapp fra under 300.000 kromner og rekkevidde på over 500 kilometer skal den revolusjonere denne klassen.

Men oppturen kommer for sent. Etter 16 år med røde tall og store pengeoverføringer fra USA, vil ikke GM mer. Kanskje er det heller ikke tilfeldig at dette skjer kort tid etter at amerikanerne har fått en president som så tydelig signaliserer at USA skal komme først. Hvorfor skal man da bruke haugevis av dollar på å subsidiere en bilprodusent i Europa?

Les også: Chevrolet forsvant fra Norge, importøren visste ingen ting

Kjøpe med hjertet

Hva PSA vil med Opel, er det altfor tidlig å si noe om. Det er bare noen år siden PSA selv hadde store problemer og måtte reddes av kinesiske investorer og den franske staten. De siste årene har de gjennomført et imponerende comeback. Slik sett kommer Opel til et selskap som er i flytsonen. Nå får de enda flere modeller å dele utviklingskostnadene på, det er nok mye av motivasjonen bak denne handelen. Det vil overraske meg om ikke PSA er en bedre eier for Opel, enn det GM har vært.

Tilbake til starten: Det er strengt tatt ikke mange som egentlig trenger en Opel i 2017. Det finnes veldig mange andre gode alternativer. Opel må lage biler som kundene virkelig har lyst på og som de velger ikke bare med fornuft, men også med hjertet. Bare da vil de snu røde tall til sorte, og kunne jobbe seg tilbake til gamle høyder.

Et nytt kapittel i Opel-historien. Etter 88 år under GMs vinger overtas de nå av PSA. Foto: Scanpix
Et nytt kapittel i Opel-historien. Etter 88 år under GMs vinger overtas de nå av PSA. Foto: Scanpix

Opel-sjefen: Norske kunder har ingen grunn til bekymring


Saken er først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling
Siste nytt
22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling
Populært