Meny

Mer moro på fire hjul er vanskelig å finne

Broom dro helt til Sør-Afrika for å teste Porsches nye leketøy: 911 GTS. Her er den i coupeutgaven, men du får den også som targa og cabriolet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Broom / TV 2): Vi har testet Porsches nye leketøy.

Killarney heter racerbanen i Cape Town. Den er en relativt kort bane på 3,2 kilometer, med 9-10 meters bredde og ni svinger. Den har vært der siden 1949, og må sies å ha lange tradisjoner. I november skal den forøvrig for første gang huse en VM-runden av rallycross.

Porsche har valgt nettopp dette som stedet der deres nyeste leketøy, 911 GTS, skal vise hva den duger til.

Badet i stekende sol står de der på rekke og rad. GTS leveres i en rekke variasjoner: Med automat eller manuell gir, med- eller uten firehjulsdrift og som coupe, cabriolet og targa.

Mitt mål er å få testet hele bunten – og finne ut hvilken som passer meg, eller deg, aller best. For å klare det må jeg kjøre de både på banen og langs veien i og rundt Cape Town. Ja, jeg vet. Det er hardt arbeid!

Eier du en Porsche 911? Fortell om bilen din her:

Lettvekter

GTS-en klar litt spreke farger.

GTS er altså en litt mer sporty utgave av en vanlig 911. 450 hk / 550 Nm, sportsunderstell som er senket 20 mm, sportseksosanlegg, 20" felger med én festebolt og redusert vekt. 911 Carrera GTS veier faktisk bare 1.470 kg.

Ja, du kan dessuten bestille den uten bakseter. For å slanke den til det ekstreme. Hvor mye de små putene veier, vet jeg ikke. Men noe utgjør det altså, både i vekt og pris …

GTS-kundene nøler ikke med å ta med bilen sin på bane, og bruke den slik Porsche vil at de skal brukes. Hardt!

Her kan du lese hva norske Porsche-eiere mener om bilen sin!

På langstrekke går det i over 200 km/t. Men det er i svingene det er mest moro!

Ekspert-hjelp

At den er hvass, merker jeg med en gang. Instruktøren kjører foran som en pace car – i en 911 Turbo S. Bak rattet på den sitter samme mann som i fjor guidet dirktørbilen Panamera Turbo rundt Nürburgring på absurd raske 07.38. Det er rekordtid.

Man gjør ikke det med mindre man vet hvordan kreftene i en Porsche skal utnyttes best mulig.

Han forklarer meg om valg av spor, bremsepunktet før svingene og når jeg skal slippe villskapen som stadig bjeffer bak ryggen min løs.

Antiskrenssystemet til Porsche heter PSM, og tillatter litt lek når du ber om det. Men det er en grunn til at det spøkes med at bokstavene står for "Please Save Me". Du skal være rimelig sikker på egne kjøreferdigheter før du slår av denne funksjonen helt.

Porsche er elgens beste venn

Are you ready?

De første par rundene går ”rolig” for seg, før han sier over intercomen:

– OK, now let´s have som fun. Are you ready? Han venter ikke på noe svar.

Hekken setter seg, og den røde 911-en foran meg skjærer avgårde. Nå skal vi presse grensene. GTS-en er heldigvis med på notene fra første stund. Før den første svingen er det hardt på bremsen, sporet er ganske smalt før vi treffer apex ved utangen av svingen – og så det bare er å mate på det dekkene makter å omsette i akselerasjon. Slik fortsetter vi gjennom den ene svingen etter den andre.

Styrefølelsen er nydelig – bilen gjør nøyaktig som jeg ber om. Alt dekkene opplever på veien, formidles videre opp til fingrene mine via rattet. Sånn skal det være i en slik bil!

PDK-kassen som styrer girskiftene jobber i et frenetisk tempo. Og jeg er sjeleglad for at det er den som tar jobben, slik at jeg kan konsentrere meg om å holde tritt med bilen foran.

En mer perfekt girkasse for banekjøring har jeg til gode å prøve. Her ligger girene bare og venter – før de serveres på et fat når du trenger dem.

Områdene rundt Cape Town er VIRKELIG ikke de verste å teste bil.

40-årskrise? Jatakk, kom med den!

Sliter med å holde tritt

Etter noen runder er det tid for å utfordre seg selv litt mer. PDK-kassen byttes med manuell gir. O glede! 911 GTS med manuell gir – på bane – det blir bare ikke feil.

Jeg skjønner imidlertid raskt at jeg ikke har sjanse til å fikse biffen like effektivt som automatkassen. Flere ganger bommer jeg på girvalget. Og bilen foran drar i fra. Det gjør at jeg pusher grensene enda mer. Gjør alt for å holde følge.

Etter hvert begynner det å sitte bedre. Jeg blir tryggere på hvor jeg skal legge inn hvilket gir. Det er moro! Sykt moro!

Sportsrattet er på plass - og Sport Chrono-utgaven har også stoppeklokke på dashbordet.

Jo da – en heftig sportsbil kan funke året rundt

Ikke like rask

Om jeg skulle velge mellom PDK og manuell gir er det egentlig bare et spørsmål som gjelder: Skal du først og fremst ha dette som et leketøy? Hvis svaret er ja, bestiller du bilen som har tre pedaler.

Den kommer ikke til å kjøre rundetidene like raskt som du ville klart med PDK-kassen. Men de gangene du setter en god tid, kan du til gjengjeld med rette ta din del av æren for det. Og det er vel noe av poenget?

0-100 km/t-øvelsen er forøvrig betydelig raskere med PDK-kassen. 911 Carrera 4 GTS bruker for eksempel 3,6 sekunder når du ikke girer selv. Mens den trenger 4 sekunder om du skal bruke clutchpedalen.

På den andre siden er forbruket noe lavere for en manuell utgave (0,85 l/mil i stedet for 0,95 l/mil). Det høres kanskje ubetydelig ut, men det får en viktig konsekvens. Med høyere forbruk, kommer høyere utslipp – og høyere pris. Så PDK-varianten er faktisk nesten 30.000 billigere enn manuell girkasse.

Dette var bilen drømmedama skulle hatt

Hvilket karosseri du måtte velge er avhengig av smak og behag.

Hvilken skal du velge

Bilen oppleves ikke spesielt hard under vanlig kjøring, men vi altså ikke testet den på norske veier ...

Når du drar på med sport eller sport +, strammes det imidlertid opp i alle bauer og kanter. Aktivt eksosanlegg gjør det mulig å skremme livskiten ut av halve nabolaget ditt, hver gang du slipper gassen. Ja, for det er da det smeller og låter som verst, faktisk!

Vi fikk kjøre alle tre karosserivariantene. Alle er raske og morsomme.

Her handler det derfor om hva du synes er tøffest. Hardcore-gjengen vil trolig sverge til coupeen, siden den tross alt er stivest, raskest og lettest.

Livsnyteren går for cabriolet – mens estetikeren velger targa. Det å se targa-modellen ta av taket kan du ta penger for, så kult er det!

Uansett. Med en 911 GTS har du tidenes lykkepille stående i garasjen. Den lykkepillen har imidlertid en ganske stiv pris. Du må ut med fra 1.583.000 kroner. Det er med andre ord kunder som vet akkurat hva de er ute etter, og som har orden på økonomien, som vurderer en slik bil.


(Artikkelen er først publisert på Broom)

Porsche 911 GTS

Motor: 3-liter, V6

Effekt: 450 Nm / 550 Nm

0-100 km/t: 3,6 sek.

Toppfart: 310 km/t

Forbruk: 0,69 l/mil

Vekt: 1450 kg

Bagasjerom: 125 liter

Lengde x bredde x høyde: 452 x 185 x 128 cm

Pris: Fra 1.583.900 kroner

(Kilde: Broom)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 – Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet
Siste nytt
10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47Verden– Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet
Populært