Denne lampen skal gjøre det tryggere å kjøre på vinterveier

Volvo Slippery Road Alert skal advare sjåføren mot glatt veibane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volvo har alltid vært langt framme på sikkerhet. Det startet med konstruksjoner som beskyttet fører og passasjerer best mulig ved kollisjoner – de siste årene har elektroniske førerassistentsystemer også blitt svært viktig.

En av nyvinningene fra Volvo heter «Slippery road alert». Som navnet antyder er dette et system som advarer mot glatt veibane. Men det handler ikke bare om å fortelle den som kjører bilen at her er det glatt. Nei, systemet sender også signalet videre til en nettsky – som igjen kan sende det videre til andre biler i nærheten, som på den måten blir advart.

Bilene snakker sammen

Vi i Broom var nylig på den første testkjøringen av nye Volvo V90 Cross Country. Lanseringen var lagt til vintersportstedet Året, nord i Sverige.

Sensorer sjekker hele tiden veibanen.
Sensorer sjekker hele tiden veibanen.

Testbilene var utstyrt med dette utstyret. Og på isete landeveier (her brukes det ikke salt), fikk vi testet det ut i praksis.

Så langt fungerer systemet bare mellom Volvos egne biler.

Men en av Volvos eksperter opplyste at det ikke vil være noe i veien for at informasjon som dette samles inn og deles mellom biler fra flere merker – forutsatt at de tekniske løsningene «snakker» sammen.

Les også: Volvo med det beste fra to verdener

(Saken fortsetter under)

Her tester vi nye V90 Cross Country i Sverige.
Her tester vi nye V90 Cross Country i Sverige.

Norge og Sverige først ute

Fordelene ved dette er mange. I praksis vil alt fra værforhold, til køer og ulykker kunne registreres umiddelbart – og sendes videre til alle som har behov og interesse for å vite dette. Det vil gjøre det tryggere å kjøre bil og kunne forebygge mange potensielle ulykker.

Volvo har også et nytt sikkerhetssystem kalt Hazard light alert. Hvis en Volvo står med nødblinken på blir andre biler advart om det, slik at de er forberedt og kan avpasse farten.

Disse sikkerhetsfunksjonene er først tilgjengelige i Norge og Sverige, så rulles de etter hvert ut på flere markeder.

Les også:

Bruktbilselger lurte både kjøper og selger

Se hvem som skal fronte heftig elbilsatsing

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden