Nå er elgfaren spesielt stor

Se video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du et ublidt møte med skogens konge på norske veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har politiet i flere deler av Norge meldt om flere viltpåkjørsler, spesielt Trøndelag og Nord-Norge har vært hardt rammet. Nå meldes det også at innlandsområdene på Østlandet opplever ukentlige påkjørsler av elg og rådyr.

Beregninger fra forsikringsselskapet If viser at flertallet av kollisjoner med elg og annet hjortevilt skjer i mørketids-månedene fra oktober til februar.

Hold blikket høyt og i bevegelse

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå mistet 5.671 elg, hjort, villrein og rådyr livet på norske veier i jaktåret 2015-2016. Det siste året har det vært en nedgang av påkjørte elg og hjort, samtidig som sammenstøt mellom rådyr og motorkjøretøy har økt.

– Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg, rådyr, hjort eller rein. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen for å kjøre på elg og annet hjortevilt er aller størst i skumringen om kvelden og i grålysningen om morgenen i vinterhalvåret. På denne årstiden holder også hjortedyrene større avstand til vei og bebyggelse om dagen, noe som fører til at det blir færre påkjørsler på dagtid enn i sommerhalvåret.

Les også: 4.300 rådyr drept i trafikken

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Bussjåførens store skrekk ble virkelighet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fare for å bli invalidisert

Det sir seg selv at resultatet er et kraftig sammenstøt når en bil i høy hastighet treffer en elg på 200-300 kilo. Til tross for at nye biler blir sikrere og sikrere fysisk, er det fremdeles vanskelig å beskytte seg mot en slik kollisjon.

– Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe.

De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke, opplyser Clementz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at bilsjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. I slike tilfeller er det stor fare for at både sjåfør og passasjerer kan bli invalidisert dersom de overlever kollisjonen.

Les også:

Elgen serverte seg selv til jaktlaget

– Plutselig var elgen der ... så smalt det

Elg spiser furuskog for milliarder i Sverige