Dette systemet kan spare deg for penger

Dette symbolet indikerer at du kjører med adaptiv cruisekontroll innkoblet. Du stiller inn maks hastighet, så avpasser bilen avstanden til bilen foran av seg selv.
Dette symbolet indikerer at du kjører med adaptiv cruisekontroll innkoblet. Du stiller inn maks hastighet, så avpasser bilen avstanden til bilen foran av seg selv. Foto: broom
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilene blir stadig smartere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny – kjapt spørsmål til deg angående bruk av cruisekontroll.

Vil dette spare drivstoff, eller er det bare for komfortens skyld? Håper du kan svare! Hilsen Anette.

Benny svarer:

Hei Anette!

Jeg må innrømme at cruisekontroll er noe jeg har hatt ett litt anstrengt forhold til i mange år, og som jeg ofte har unnlatt å bruke.

Men så kom adaptiv cruisekontroll og snudde opp-ned på dette. Dette systemet måler avstanden til bilen foran og avpasser din fart etter dette. Dette i kombinasjon med automatgir gir mye mer mening. Det er både komfortabelt og deilig.

Skal man spare drivstoff er nøkkelen å kjøre i jevn hastighet, uten brå oppbremsinger og kjappe akselerasjoner. En god cruisekontroll gjør dette. I mange tilfeller bedre enn hva bilførere klarer selv. Da sparer man drivstoff. Tall jeg har sett viser en besparelse på opptil 5 prosent. Det kan fort bli en del penger av det, over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så svaret på spørsmålet ditt blir ja. Her er det både drivstoff og penger å spare.

Selv om de som virkelig går inn for det og som har litt peiling på økonomisk kjøring, nok vil kunne klare å spare ytterligere gjennom planlegging og kjørestil.

Jeg nevnte innledningsvis at det har skjedd en del med cruisekontroll de siste årene. Men det det er mer på gang. Også det for å kunne spare ytterligere med drivstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nemlig GPS-basert cruisekontroll. Den leser veien og topografien i landskapet og tilpasser motorens effekt og girutvekslinger for å optimalisere besparelsene på drivstoff ytterligere.

Dette har så smått kommet allerede i lastebiler, som jo kjører langt og bruker mye drivstoff, og ergo vil få betydelige besparelser. Men dette er nok også på vei inn i personbiler snart.

Bilene blir smartere, til glede for oss som kjører og eier dem!

Les også: Antall hestekrefter i bilene øker kraftig

SUV til 236 tusenlapper

Ny motor – da går prisen ned med 119.000 kroner

10 råd som kan spare deg for mye penger

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen.