Her er hemmeligheten bak Opels nye elbil

DETROIT (Broom / TV 2): «Tesla-rekkevidde» til halv pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Batterier har sett likedan ut i 100 år. de fungert på samme måten i 100 år og slik vil det fortsatt være. Det er fysisk betinget.

Ovennevnte påstand er å høre innimellom, men er feil. I alle fall delvis feil.

Opel sjokkerte tidligere i år da de for første gang viste sin nye elbil Ampera-e. Den kompakte familiebilen banker alle i sin klasse grundig ned i støvlene når det gjelder rekkevidde. Hemmeligheten ligger selvfølgelig i batteriene.

Med en rekkevidde på 500 kilometer vil nye Ampera-e ha et solid rekkevidde-forsprang på sine nærmeste konkurrenter. Dette er den første bilen i denne klassen som tilbyr nærmest Tesla-rekkevidde, men til halve prisen av det du må betale for Tesla i dag.

Les også: Dette kan bli markedets råeste elbil

Artikkelen fortsetter under bildet.

Batteriet er hemmeligheten i alle elbiler og er også det som skiller Opel Ampera-e fra konkurrentene.
Batteriet er hemmeligheten i alle elbiler og er også det som skiller Opel Ampera-e fra konkurrentene.

Smart batteri-plassering

Batteriene fungerer riktignok på stort sett samme måte som tidligere. Det vil de nok også gjøre i overskuelig framtid. Men som det meste annet her i verden - de kan forbedres.

For Opel Amperas del produseres batteriene i Korea av LG Chem og energikapasiteten er på rause 60 kWh. Batteripakken består totalt av 288 celler fordelt på 5x2 moduler. Batteripakken er smart plassert under gulvet og baksetet, som en integrert del av bilens chassis. Dette bidrar til bilens gode innvendige plass.

Vekten på batteripakken er på ca. 430 kilo. Plasseringen gir også lavt tyngdepunkt og det bør bidra positivt med tanke på bilens kjøreegenskaper.

Dette gjør også at Ampera-e ikke har den sedvanlige «dørstokken» man må løfte beina over. Her er gulvet helt flatt. De har også puttet på med ekstra celler under baksetet, for å unytte plassen best mulig.

Les også: Vi har besøkt fabrikken som bygger bilene

Artikkelen fortsetter under bildet.

Batteripakken er skreddersydd for Opel Ampera-e og ligger i gulvet. Forhøyningen bakerst er under baksetet.
Batteripakken er skreddersydd for Opel Ampera-e og ligger i gulvet. Forhøyningen bakerst er under baksetet.

Så lenge må den lades

Ladekapasiteten er på maksimalt 50 kilowatt effekt. Dette skal i følge Opel gi inntil 150 kilometer rekkevidde på 30 minutters lading.

Fra vanlig jordet stikkontakt (2,3 kW) oppnås 6 km. rekkevidde. Fra en hjemmelader (3,7 kW) oppnås ca 10 km rekkevidde, mens det fra en hurtiglager på 50 kW oppnår 150 km. rekkevidde på 30 minutters ladning. Målingene er gjort på tomt batteri.

Å aktivt tenke på regenering av strøm han du øke rekkevidden med i alle fall 10 - 15 prosent. Avhengig av kjøreforhold.

Ampera-e har tre forskjellige innstillinger for å regenerere elektrisitet under kjøring. «Drive» er normalinnstillingen, mens «Low» vil sørge for enda mer strøm på batteriet når du slipper opp gassen.

Den kraftigste innstillingen, «Regen on demand», må aktiveres med en egen hendel. Her skal motorbremsen være så sterk at den kan gjøre bremsen så å si overflødig.

Les også: Her er Opels nye flaggskip

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et batteri er mye mer enn celler og kjemikalier. GM utvikler og tester ut egen software.
Et batteri er mye mer enn celler og kjemikalier. GM utvikler og tester ut egen software.

Mye mer enn celler og kjemikalier

Etter å ha vært på besøkt i General Motors sitt batterilaboratorium i Detroit, USA er vi ikke et øyeblikk i tvil om at batteriteknologien går fremover. Fortere enn noen gang tidligere.

Den grundige forskningen, den nitidige testingen, den nøye evalueringen av absolutt alle ledd er helt klart en av grunnene til at denne bilen går vesentlig lengre enn sine konkurrenter.

For et batteri er mye mer enn bare celler og kjemikalier. Det forstår vi etter denne dagen.

GMs batterilaboratorium er stort og huser mange mennesker. Vi kan like gjerne innrømme det med en gang; vi ble imponert over det vi så, lærte og hørte.

Batterier en langt mer avansert greie enn hva mange tror. Her forskes det på alle mulige deler av batteriet for å få det optimale ut av minst mulig vekt og plass, som er den stor "hindringen" for både rekkevidde, strømforbruk, ladetid og levetid.

Les også: – Denne gir uten tvil mest elbil for pengene

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik ser det ut under pansret på nye Opel Ampera-e.
Slik ser det ut under pansret på nye Opel Ampera-e.

Noen celler blir varmere enn andre

GM utvikler også sin egen avanserte software for batterier. Altså den delen som styrer hvordan batteriet fungerer, leverer strøm og tar imot ladning.

På dette labratoriet leveres battripakker fra biler som har vært innblandet i kollisjon og ulykker, for evaluering. Hva skjedde, hvordan og hvorfor er spørsmål som stadig stilles.

De forbedrer kjølingen og oppvarmingen. De har oppdaget at i battericellene finnes det noen soner som er varmere enn andre. Ved hjelp av løvtynne «radiatorer» ledes kjølemidlet assymetrisk rundt i cellene for å få jevn optimal temperatur.

Trenden går mot mot færre, men større og mer effektive celler. Det gir færre deler, lavere vekt og billigere batterier.

Her forskes det også på kabelsett og kontakter for å luke ut eventuelle svakheter. Selvfølgelig testes det i også i både kjøle- og kuldekammer - med ulik mengde strøm på.

Les også: Vi prøvde Oslo-Trondheim tur/retur – på én tank

Artikkelen fortsetter under bildet.

Douglas Drauch viser stolt fra "shakeren" som brukes i ett forsøk på å avdekke svakheter i batteripakken.
Douglas Drauch viser stolt fra "shakeren" som brukes i ett forsøk på å avdekke svakheter i batteripakken.

Sparer tid og penger

En av tingene GM er stolte over å vise oss, er «shakeren». Det er en maskin som de monterer en komplett batteripakke på, for å simulere bil bruk. Den rister, krenger "bremser" og "gasser" som om det skulle vært i en alminnelig bil på veien.

Den er unik og sparer både tid og penger, ved at man slipper å ha "hemmelige prototyper" på veien for gjøre det samme.

Her testes og evalueres også det meste. Alt fra om elektronikken tåler påkjenningene, om kontaktene og kablene er gode nok, at det ikke oppstår lekkasjer, at cellene tåler det de skal. Ja egentlig det meste.

Vi får også vite at batterier i elbiler lages med toleranser. Nå du i din elbil ser at det er tomt for strøm, så er det alltid litt igjen. Det samme når du får beskjed om at den er ladet til 100 prosent, så er det faktisk ikke det.

For om man tømmer et batteri fullstendig, eller lader det helt opp, så vil det på sikt svekke batteripakken. Derfor denne toleransen i begge ender.

Vi så også at de gikk sine konkurrenter nøye etter i sømmene. Det er demonterte batteripakker fra både Honda, Nissan, Infiniti og Ford her.

Les også: Dette er en annen spennende elbil-nyhet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Batteripakker i stabler på fabrikken - klare til å monteres i bilene etter hvert som de produseres.
Batteripakker i stabler på fabrikken - klare til å monteres i bilene etter hvert som de produseres.

Har kommet for å bli

Onde tunger vil ha det til at grunnen til at GM nå lager elbiler, er for å føye myndighetenes krav til utslipp. Slik er det neppe. GM hadde aldri i verden bygd opp et slik laboratorium som er så avansert og med så mange dedikerte medarbeidere, hvis de ikke mente alvor.

Etter dagens besøk er vi ikke et øyeblikk i tvil om at vi kommer til å se flere og enda bedre elektriske biler fra denne kanten.

Det jobbes med å elektrifisere typiske amerikanske biler, slik som både store SUV-er med syv seter og de velkjente store pickupene som er så vanlige på den amerikanske landsbygda. Elektriske biler har nok kommet for å bli.

Kanskje hardt og vondt og svelge for de som helst hadde sett at bilene fortsatt hadde hatt V8-motorer. Men verden er i endring. Bilindustrien også.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Broom.

Les også:

Slik kommer du lengre med elbilen i vinter

Nå spøker det for nytt elbil-merke

Ford Focus Electric: Dette kan være et ekte elbil-kupp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:03 Personbil og lastebil kolliderte i Hedmark05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:46 Søk etter savnede i Japan fortsetter04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24 Protestledere i samtaler i Ecuador23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig
Siste nytt
05:03NorgePersonbil og lastebil kolliderte i Hedmark05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:46VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap00:24VerdenProtestledere i samtaler i Ecuador23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig
Populært